Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι βασικοί παίκτες της Ε.Ε. αποδεικνύονται μετριότατοι

Φτάσαμε στο τέλος του έτους 2018, και συγκλήθηκε και η Σύνοδος κορυφής των μετριότατων έως μηδενικών αρχόντων και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αρχόντων σε πλήρη αδυναμία να βρίσκουν λύσεις και να δημιουργούν πολιτική! Μόνο οι φωνές των νεοναζί και φασιστοειδών βρικολάκων του παρελθόντος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), τα κίτρινα γιλέκα στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες, και η απόφαση του Brexit, έχουν απομείνει για να αντιστέκονται στον Τραμπ που έχει φρενάρει την παγκοσμιοποίηση. Και ήλθαν και οι Πολωνοί και τα λόμπι του πετρελαίου να δυναμώσουν την εμπλοκή στο θέμα της κλιματικής επιβάρυνσης, θεωρώντας τις θέσεις της ΕΕ ως αδικαιολόγητα προχωρημένες. Έτσι, η σύνοδος κορυφής δεν έχει να δείξει και μεγάλα πράγματα, παρά το μάσημα για το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο των ετών 2021 – 2027. Καημένη ΕΕ που σε κατάντησαν οι Γερμανοί.
Στο τελευταίο μας σημείωμα είχαμε αναφερθεί στην ανάλυση1 σχετική με τις Κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την ποσοτική χαλάρωση (το γνωστό QE).
Ο ρόλος του δημόσιου χρέους ως περιουσιακού στοιχείου που επιτρέπει τη μεταφορά του πλούτου με την πάροδο του χρόνου έχει δυο στοιχεία, το ένα κοινό, και το άλλο μοναδικό.
Το ένα στοιχείο δείχνει ότι η στήριξη των κεφαλαίων σε ευρώ είναι κυρίως δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, το δημόσιο χρέος είναι πράγματι αυτό που επιτρέπει στα νοικοκυριά ενός κράτους να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους με το πέρασμα του χρόνου. Τα κεφάλαια σε λογιστικές μονάδες που επενδύονται σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αντιπροσωπεύουν μόνο το 17%.
Ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος είναι το περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο, πράγμα που δείχνει ότι το μοναδικό στοιχείο είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο, που καθιστά δυνατή τη μεταβίβαση του πλούτου με την πάροδο του χρόνου. Και κανείς δε θέλει να αναλάβει υπερβολικό κίνδυνο για τις αποταμιεύσεις του2.
Αυτή η εικόνα δείχνει την ουσία της σημερινής κατάστασης που οδεύει η κοινοτική οικονομία και κυρίως η οικονομία της ευρωζώνης.
Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τα άλλα σημεία που συζητήθηκαν3 διατυπώθηκαν τόσες γενικολογίες, ώστε τζάμπα τα χρήματα που δαπανήθηκαν να στηθεί η άχρηστη φιέστα με πρωταγωνιστή μια ξεδοντιασμένη  γερμανίδα πολιτικό, που όμως, αν και ξεδοντιασμένη, τα σκυλιά από δίπλα της δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλο να εκφέρει γνώμη και να έχει γνώση κοινοτικών κεκτημένων. Το κοινοτικό κεκτημένο πλέον φέρει τη βούλα της Γερμανίας. Και αν διαφωνεί κάποιος, από δω πάει…
Έτσι
Στο ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ4 οι αρχηγοί ψελλίζουν κάτι αδικαιολόγητα μπράβο για τις εντατικές προπαρασκευαστικές εργασίες που έγιναν αυτό το εξάμηνο όσον αφορά το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό, αλλά δε λένε ότι προτείνουν περιορισμό δαπανών τόσο στη συνοχή, όσο και στις αγροτικές δαπάνες. Και καλά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός να εισηγηθεί τη μη αποδοχή μειώσεων στις δυο αυτές πιστώσεις.
Στον τομέα της  ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ, τονίζονται η εξασφάλιση της ευημερίας των πολιτών, της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και ουσιώδη μοχλό για τις επενδύσεις και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Και όπως έχουμε αναλύσει αρκετές φορές, οι επενδύσεις διοχετεύονται εκεί όπου μπορούν να τις απορροφήσουν και εκεί όπου υπάρχει τραπεζικό σύστημα όχι κατ όνομα!!! Άρα να τονίσουμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι υπέρ της εξασφάλισης ευημερίας των πολιτών των δικών τους χωρών και όχι όλων και με συνοχή. Να τι δε λένε. Και δε λησμονούν να υπογραμμίσουν ότι η ενιαία αγορά πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να ενσωματώσει πλήρως στους κόλπους της τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάδυση της οικονομίας των δεδομένων και των υπηρεσιών, τη συνδεσιμότητα και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία. Και στο ίδιο πλαίσιο αναφέρουν τα ανακοινωθέντα ότι το ίδιο αυτό όργανο (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα πραγματοποιήσει την προσεχή άνοιξη διεξοδική συζήτηση για τη μελλοντική ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ψηφιακής πολιτικής στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο. Μόνο που η στρατηγική που υιοθετείται αναφέρεται σε ένα και μόνο πράγμα: να παρακολουθούν τα γεγονότα. Άρα να είναι αδύναμη η ΕΕ να δημιουργήσει πολιτικές.
Και όπως φαίνεται και στο επόμενο σημείο, η αδυναμία εντείνεται αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε αυτή τη μετανάστευση. Οι άθλιοι ταγοί της Ευρώπης που ρίχνουν λίγα ψίχουλα από αυτά που έχουν αρπάξει από τη χώρα μας, για να κρατήσουμε εμείς τις ορδές των πεινασμένων που ξεμπούκαραν προς την Ευρώπη μήπως και βρουν λίγη τροφή αφού τους στερήσαμε εμείς οι ανεπτυγμένοι όλα τα εφόδια και τα προσόντα τους. Άρα τι έκανε η σύνοδος κορυφής για τη ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ; εξέτασε την εφαρμογή της συνολικής προσέγγισής, η οποία συνδυάζει αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές. Γίνεται λόγος για επαγρύπνηση σε όλες τις υπάρχουσες και νέες οδούς, ιδίως λόγω της πρόσφατης αύξησης στις οδούς της δυτικής και της ανατολικής Μεσογείου.
Και μέσα στα όλα, να σου και η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, που έχει καταντήσει κάτι σαν μαϊντανός, ακόμη και μετά την παρουσίαση της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Καθαρός πλανήτης για όλους» και λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της COP24 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, όπου οι Πολωνοί ξεκαθάρισαν ότι γι αυτούς ο άνθρακας (όπως για μας ο λιγνίτης) είναι αναντικατάστατος και δε συμφωνούν να καταργηθούν οι χρήσεις του.
Φαίνεται ότι το ισχυρό λόμπυ κερδίζει, αν κρίνουμε ότι πρόκειται να διατεθούν € 5 δις, για να γίνουν επενδύσεις μείωσης των ρύπων από τη καύση άνθρακα – λιγνίτη. Το μόνο θετικό σημείο που ελπίζω να καταφέρει η ΔΕΗ να μετασχηματίσει σε όφελος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας και το δυσανάλογο κονδύλι της αποζημίωσης των ρύπων που πληρώνει κάθε χρόνο.
Και το BREXIT; Το θέμα αυτό έχει μια σοβαρή και μια αστεία πλευρά. Σίγουρα θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον μέχρι που να καταλάβυμε ότι αρχίζει η αυτοκρατορία να πληρώνει να επίχειρα της βλακείας της5. Και το ανακοινωθέν το λέει ξεκάθαρα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 25ης Νοεμβρίου 2018, όπου προσυπέγραψε τη συμφωνία για την αποχώρηση και ενέκρινε την πολιτική διακήρυξη. Η Ένωση στηρίζει τη συμφωνία αυτή και προτίθεται να προχωρήσει στην κύρωσή της. Η συμφωνία δεν είναι προς αναδιαπραγμάτευση».

1.  https://www.linkedin.com/pulse/banques-centrales-le-qe-face-%C3%A0-une-borne-sup%C3%A9rieure-de-vijlder/?trk=eml-email_feed_ecosystem_digest_01-recommended_articles-4-Unknown&midToken=AQF6kPMyjIZm-w&fromEmail=fromEmail&ut=1Hju6fNzvTlow1
2.  https://www.linkedin.com/pulse/la-question-de-dette-une-fois-encore-philippe-waechter/?trk=eml-email_feed_ecosystem_digest_01-recommended_articles-4-Unknown&midToken=AQF6kPMyjIZm-w&fromEmail=fromEmail&ut=0fPaC6IA86rUs1
3.  https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2018/12/13/european-council-conclusions-on-mff-and-external-relations/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=European+Council+conclusions+on+the+multiannual+financial+framework+and+on+external+relations%2c+13+December+2018
4.  https://www.consilium.europa.eu/media/37549/13-14-euco-final-conclusions-el.pdf
5.  https://www.consilium.europa.eu/media/37513/13-euco-art50-conclusions-el.pdf


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα