Μουσείο Τυπογραφείας

Οι “Θεσμοφοριάζουσες” στα Χανιά

Σήμερα στις 9.30 το βράδυ αναμένεται η πρεμιέρα της παράστασης “Θεσμοφοριάζουσες” στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.
Oπως ανακοίνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, η χθεσινή παράσταση ακυρώθηκε λόγω «οξείας γαστρεντερίτιδας του πρωταγωνιστή Μάκη Παπαδημητρίου». Όλοι όσοι έχουν εισιτήρια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε από τις δύο επόμενες παραστάσεις, δηλαδή σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή (προσερχόμενοι στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου να περνούν από το ταμείο, ώστε να δοθεί νέα αριθμημένη θέση), ενώ όσοι επιθυμούν να τα εξαργυρώσουν μπορούν να το πράξουν στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης, εργάσιμες ημέρες και ώρες.              Το έργο αποτελεί μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ με το Ελληνικό Φεστιβάλ, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την Α.Μ. Τέχνη Χώρος.
Τη μετάφραση από το αρχαίο κείμενο έχει κάνει ο Παντελής Μπουκάλας,  τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τη μουσική έχει γράψει ο Νίκος Κυπουργός, τα κοστούμια και τα σκηνικά έχουν κάνει ο Άγγελος Μέντης και η Μαγδαληνή Αυγερινού αντίστοιχα, ενώ τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί η Σεσίλ Μικρούτσικου.
Πρωταγωνιστούν οι: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή και Γιώργος Παπαγεωργίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι συντελεστές της παράστασης ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Νάσος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η παράσταση στα μέρη που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, μεταξύ αυτών και στο θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου που -όπως τόνισε- την είδαν περισσότεροι από 16.500 θεατές.
«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι ως ΔΗΠΕΘΕΚ που η φετινή χρονιά που είναι γεμάτη δράσεις συμπληρώνεται από την εξαιρετική αυτή καλοκαιρινή παράσταση», σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε την έμφαση που δίνει το Φεστιβάλ Αθηνών στις συνεργασίες και τις συμπαραγωγές με άλλα ΔΗΠΕΘΕ αλλά και με φορείς πολιτισμού του εξωτερικού. Τόνισε, δε, ότι η λογική των συμπαραγωγών που επιχειρεί να συστηματοποιήσει το Φεστιβάλ έρχεται σε αντίθεση με μια “κλειστοφοβική” νοοτροπία.
Σε ό,τι αφορά τις “Θεσμοφοριάζουσες” ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα τρία “γυναικεία” έργα του Αριστοφάνη, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε όλους τους συντελεστές – συνεργάτες της παράστασης. Σημείωσε ακόμα ότι βασική αρχή του όταν δουλεύει κείμενα του Αριστοφάνη είναι να ανιχνεύσει την αντοχή τους μέσα στον χρόνο αλλά πως μπορούν αυτά να παρουσιαστούν χωρίς να μετατρέπονται σε φτηνού επιπέδου επικαιροποιημένη επιθεώρηση.  «Θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαίος ποιητής για να διαλύσουμε τα κείμενά του και να τα κάνουμε σκετσάκια με ενδιάμεσα κάποια τραγουδάκια», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου υπογράμμισε το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στους συντελεστές, ενώ ειδικότερα για την αριστοφανική κωμωδία ανέφερε ότι είναι ένα δύσκολο είδος θεάτρου: «Ο Αριστοφάνης είναι πολύ δύσκολος γιατί έχεις άμεση επαφή με το κοινό ως προς το γέλιο. Αν δεν γελάσει το κοινό τότε αυτό είναι θάνατος για τον ηθοποιό που είναι πάνω στη σκηνή», σχολίασε. Παράλληλα, συμφωνώντας με την άποψη του σκηνοθέτη, τάχθηκε κατά της επικαιροποίησης των αριστοφανικών κειμένων και τόνισε ότι σημασία έχει να ειπωθεί από τους ηθοποιούς “καθαρά η ιστορία” και το κοινό να προβάλει πάνω σε αυτή δικά του πράγματα, ερμηνεύοντάς την με τον τρόπο του.

Συνάντηση με Βάμβουκα
Συνάντηση με τον σκηνοθέτη της παράστασης “Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, και τον πρόεδρο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.), Νάσο Αθανασόπουλο, είχε στο μεταξύ χθες στο Γραφείο του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, παρευρέθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελπίδα Τσιτσιρίδη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.