Μουσείο Τυπογραφείας

Η συζήτηση για παραπομπή του κ. Trump

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλά πράγματα συμβαίνουν που σπάνια συμβαίνουν σε άλλες χώρες ή σε μερικές άλλες χώρες.
Ένα από τα θέματα που συζητούνται τώρα μετά επιτάσεως στις ΗΠΑ είναι το θέμα για παραπομπή σε δίκη (impeachment) του προέδρου κ. Trump.
Και άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι παραπέμφθησαν σε δίκη, στα τελευταία δε χρόνια ο Richard Nixon αναγκάσθηκε να παραιτηθεί λόγω του Watergate.
Τί συμβαίνει τώρα με το θέμα του κ. Trump; Εκείνοι που κατηγορούν τον κ. Trump ισχυρίζονται ότι για προεκλογικούς λόγους, ήτοι τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο κ. Trump ζήτησε από τη κυβέρνηση της Ουκρανίας να κάνει έρευνα για τον εκλογικό του αντίπαλο Joe Biden και τον υιόν του με αντάλλαγμα την παραχώρηση στην Ουκρανία βοήθειας περιλαμβανομένης και στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τους επικριτές του κ. Trump εάν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές ο κ. Trump λόγω της πράξης της κυβέρνησης της Ουκρανίας, η τελευταία καθώς και ο πρόεδρος της θα μπορούσαν να εκβιάζουν τον κ. Trump για να κάνει πράξεις εναντίον των Αμερικανικών συμφερόντων. Γι΄αυτό το λόγο ζητούν όπως ο κ. Trump παραπεμφθεί σε δίκη και εκπέσει από τον προεδρικό θώκο (βλ. Neal Katyal with Sam Koppelman “The case for Impeachment”, TIME, 18 Νοεμβρίου, 2019, σελ. 29-30).
Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η αντίθετη άποψη: υπάρχει η πλευρά εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κ. Trump δεν έκανε κάτι για το οποίο μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ισχυρίζονται ότι οι πράξεις του κ. Trump δεν είναι «έγκλημα», όπως προνοείται στα σχετικά άρθρα του Αμερικανικού Συντάγματος και επομένως δεν μπορεί να παραπεμφθεί (βλ. Robert Ray, «You can’t Impeach if there is no Crime», TIME, 18 Νοεμβρίου, 2019, σελ. 30-31).
Για μας, το μάθημα είναι, ότι απ’ αυτήν όλη την υπόθεση υπάρχουν συμπεράσματα για να εξαχθούν. Από την όλη συμπεριφοράν της Αμερικανικής Δημοκρατίας φαίνεται ότι «κανένας άνθρωπος δεν είναι υπεράνω του νόμου» ούτε καν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι μάθημα για όλους.

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου
είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών
Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας),
πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου.
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ
στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.