Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η συμφωνία Trans-Pacific Partnership δίνει ελπίδες για αντίστοιχη συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε

Η εμπορική συμφωνία, που υπέγραψαν χθες οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP) αυξάνει τις ελπίδες για μία αντίστοιχη συμφωνία των ΗΠΑ με την ΕΕ (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διήνυσε μία μεγάλη απόσταση για να υπογράψει τη συμφωνία TPP, που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της φιλόδοξης εμπορικής ατζέντας του. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναρωτούνται κατά πόσο μπορούν τώρα οι ΗΠΑ και η ΕΕ να σφραγίσουν τη διατλαντική συμφωνία (TTIP), η οποία φαίνεται σαν ξεχασμένο σχέδιο στους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσιγκτον. «Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η κυρίαρχη άποψη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι όλο και περισσότερο ότι το σχέδιο είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν ο Ομπάμα φύγει από τον Λευκό Οίκο σε 15 μήνες», αναφέρουν οι συντάκτες.

Η επίτευξη της προθεσμίας αυτής, δήλωσε η Μίριαμ Σαπίρο, που είχε έως πέρυσι την εποπτεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, θα απαιτούσε σημαντική επιτάχυνση των συζητήσεων. «Εάν και οι δύο πλευρές θέλουν να τελειώσουν το επόμενο έτος, αυτό είναι δυνατό, αλλά θα πρέπει να εργασθούν πολύ σκληρά», δήλωσε. Και οι δύο πλευρές, πάντως, φαίνονται διατεθειμένες να προσπαθήσουν. Σε μία συνάντηση, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, η Επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Μάικ Φρόμαν, συμφώνησαν να «επιταχύνουν» τις διαπραγματεύσεις. Χθες, η Επίτροπος χαιρέτησε την είδηση της ολοκλήρωσης της TPP – που αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο εδώ και δύο δεκαετίες – ως καλό νέο για το παγκόσμιο εμπόριο συνολικά. «Είναι, επίσης, καλό νέο για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, επειδή με ολοκληρωμένη τη συμφωνία TPP θα μπορούμε να προσεγγίσουμε τις συζητήσεις μας για την TTIP με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα επί αρκετούς μήνες, εάν οι δύο πλευρές θέλουν να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους για την ολοκλήρωση της διατλαντικής συμφωνίας, σημειώνει το δημοσίευμα. «Υπάρχουν πολλά εμπόδια, που εκτείνονται από τις μόνιμες διαφωνίες για τις ορμόνες στο βοδινό κρέας, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τις ονομασίες γεωγραφικής προέλευσης για τα τρόφιμα και ποτά, έως μία όλο και μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τη μορφή της νομικής προστασίας που θα έπρεπε να έχουν οι Αμερικανοί επενδυτές στην ΕΕ και αντίστροφα». Οι διαπραγματευτές για τη συμφωνία TTIP τρέφουν υψηλές ελπίδες για τον γύρο επίσημων διαπραγματεύσεων που θα γίνει αυτό τον μήνα στη Φλόριντα. Εκεί θα ανταλλάξουν νέες προσφορές για τους δασμούς στα πιο ευαίσθητα προϊόντα, έχοντας δεσμευθεί στη συνάντηση του προηγούμενου μήνα στην Ουάσιγκτον για την άρση των δασμών στο 97% των προϊόντων. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει, επίσης, να ανταλλάξουν προσφορές για τις κρατικές προμήθειες – έναν τομέα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΕΕ – έως τον επόμενο Φεβρουάριο.

Υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για τους οποίους Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, ανυπομονούν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση, που θα αναλάβει την εξουσία το 2017, θα χρειασθεί αναμφίβολα χρόνο για να αξιολογήσει τις συζητήσεις, ενώ η Ευρώπη έχει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις αυτή τη χρονιά, με προγραμματισμένες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία και το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ.

Η επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δείχνει σημάδια αυξανόμενης ανυπομονησίας, ίσως δικαιολογημένα, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον Χοσούλ Λι Μακιγιάμα, έναν πρώην Σουηδό διαπραγματευτή, ο οποίος παρακολουθεί τις συζητήσεις για τη διατλαντική εμπορική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, από μελέτες προκύπτει ότι για την Ευρώπη το κόστος της απώλειας εμπορίου από την εμπορική συμφωνία στον Ειρηνικό και τα προνομιακά οφέλη μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ είναι περίπου ισοδύναμο με το όφελος που θα υπήρχε από τη διατλαντική συμφωνία. Με άλλα λόγια, η συμφωνία TTIP είναι αναγκαία απλώς και μόνο για διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εργοδοτική οργάνωση, BusinessEurope, δήλωσε χθες ότι ελπίζει πως η επιτυχία της εμπορικής συμφωνίας των χωρών του Ειρηνικού θα «δώσει νέα ώθηση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ» και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ΕΕ να επιταχύνει την εμπορική ατζέντα της αναφορικά με την Ασία. Αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, μπορεί πράγματι να συμβεί. «Ευρωπαίοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ αφιέρωσαν τα τελευταία χρόνια περισσότερους πόρους στη συμφωνία TPP από τη διατλαντική συμφωνία, κάτι που αμφισβητούν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Εμπορικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες επικρίνουν επίσης την Ιαπωνία ότι έβαλε φρένο στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, εν όψει της TPP. Τώρα που οι διαπραγματεύσεις για την TPP ολοκληρώθηκαν, θεωρητικά εξαφανίζονται και τα δύο αυτά προβλήματα. Αλλά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσουν πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά, αν θέλουν να υπογράψουν μία συμφωνία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα