Μουσείο Τυπογραφείας

Η Συμφωνία για το BREXIT

Εμβόλιμα προέκυψε το θέμα του BREXIT και αναβάλουμε για το επόμενο το τέλος του σημειώματός για τα κόκκινα δάνεια. Για το BREXIT σημειώνουμε ότι ούτε οι ίδιοι οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας δεν ξέρουν τι θέλουν! Άλλοι λένε ναι στην αποχώρηση, άλλοι λένε όχι, τα πράγματα όμως έχουν δρομολογηθεί και εμείς είμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου για τα τεκταινόμενα στην Εσπερία! Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πέρασε την άποψη της, πολλοί την αμφισβητούν, άλλοι τόσοι παραιτούνται από την κυβέρνησή της, και οι υπόλοιποι φιλολογούν για ένα θέμα που κανείς δε γνωρίζει εκ των προτέρων τις επιπτώσεις του. Είναι σα να διαχωρίζει κανείς από μια εταιρεία, ένα τμήμα της, αλλά αρνείται να υπολογίσει σωστά ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία του υπό διάσταση τμήματος, τόσο τα πάγια στοιχεία, όσο και τα άυλα στοιχεία, όπως το brand name του αποσχισμένου!

Το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινα το σχέδιο συμφωνίας Brexit1 στις 14 Νοεμβρίου 2018 στο Λονδίνο. Η πρωθυπουργός Theresa May προβλέπει «δύσκολες μέρες μπροστά».
Όλα λοιπόν συνοψίζονται σε ‘ένα  σχέδιο σύμβασης απόσυρσης του Brexit μετά από μια συνάντηση πέντε ωρών στη Downing Street, και σύμφωνα με δήλωση της πρωθυπουργού «πιστεύει ακράδαντα ότι το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Παράλληλα ετοιμάζεται και σύνοδος κορυφής με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για τις 25 Νοεμβρίου.
Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο οικοδόμησε μαζί με τον Ευρωπαίο Διαπραγματευτή, κ. Μπαρνιέ μια συμφωνία που ουσιαστικά θα επιτρέψει στη χώρα αυτή να πάρει πίσω τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων της, προστατεύοντας παράλληλα «τη πολύτιμη ένωση μας». Και θα πρέπει να αντιμετωπίσει επίσης τη Βόρεια Ιρλανδία” διαφορετικά “από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε.
Και δεν είναι τα μόνα σημεία που αποδεικνύουν πόσο διχασμένη και λαβωμένη βγαίνει από την ψήφιση της συμφωνίας η βρετανική κυβέρνηση1, αλλά με διευκρινισμένο το ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν μόνιμη τελωνειακή ένωση μετά το Brexit2. Στο σημείο αυτό η συμφωνία για το Brexit βρίσκει το βασικό χρηματοδότη της ΕΕ, τη Γερμανία  «πολύ ανακουφισμένη» που άκουσε ότι η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία.
τη συμφωνία Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάασ σε δήλωση.3
Χωρίς πλήρη αποκωδικοποίηση της συμφωνίας, θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω τις καταλήξεις που έχουν ενδιαφέρον, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και για τη χώρα μας, ιδιαίτερα.
Ειδικώτερα από τη συμφωνία αυτή ρυθμίζονται τα ακόλουθα σημεία:
Προστατεύ0νται τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στις κοινότητές τους και να ζήσουν τη ζωή τους σε ευρεία κλίμακα όπως τώρα.
Μια περιορισμένη χρονική περίοδος εφαρμογής παρέχει ασφάλεια στις επιχειρήσεις και τα άτομα και διασφαλίζει ότι πρέπει να προσαρμοστούν μόνο σε μια σειρά αλλαγών σύμφωνα με τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ.
Ρυθμίσεις σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό που αντιπροσωπεύουν μια δίκαιη διευθέτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως αναχωρούν κράτος μέλος, σύμφωνα με τις νομικές δεσμεύσεις του και στο πνεύμα της συνεχιζόμενης εταιρικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

• Όχι ύπαρξη σκληρών συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των ρυθμίσεων για την κοινή περιοχή ταξιδίων, καθώς και τη συνεχιζόμενη προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων στη Βόρεια Ιρλανδία.
• Ένα πρωτόκολλο σχετικά με το Γιβραλτάρ, το οποίο θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης δέσμης συμφωνιών που αφορούν θέματα που έχουν σημασία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ισπανία και το Γιβραλτάρ και αντανακλούν την επιθυμία των μερών να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν την κοινή ευημερία και ασφάλεια της περιοχής. Πάντως στο σημείο αυτό ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής κ. Μπαρνιέ (Barnier) διερωτάται αν η συμφωνία δεν αναβάλλει απλώς δύσκολες αποφάσεις, ιδιαίτερα στην Ιρλανδία και θεωρεί ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά.
Για την ισορροπία της ανάλυσης, πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα στοιχεία από τη συνέντευξη του κ. Μπαρνιέ για το Brexit, και κυρίως να τονίσουμε την επιμονή του που συνίσταται στο ότι είναι πιο σημαντική η μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο από τη συμφωνία αποχώρησης1, χωρίς να παραβλέπεται ότι για την ΕΕ η ψήφος του Brexit ήταν σαν «χτύπημα κεραυνού» στην ΕΕ. Αλλά όσο και να μην το τονίζουμε, ο Μπάρνιερ λέει ότι η ψήφος του Brexit, η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην Ευρώπη και μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, συνέβαλαν όλα στη μετατροπή της ΕΕ σε μια σοβαρή και ενωμένη κατά τις διαπραγματεύσεις, οντότητα που δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Ο κ. Μπάρνιερ λέει ότι το μόνο πράγμα που δεν προσδιορίζεται στη συμφωνία είναι η διάρκεια μιας πιθανής παράτασης της μεταβατικής περιόδου.
Ακόμη, σημαντικό πρέπει να θεωρείται ότι μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, είναι το καθαρό ζητούμενο των σημερινών διαπραγματεύσεων, και δεν παραλείπει ο κ. Μπαρνιέ να συμπληρώσει,  ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ο φίλος μας, ο εταίρος μας, και ο σύμμαχός μας. Αυτό έδωσε και το πράσινο φως για νέα ειδική σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Νοέμβριο, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 25.
Πάντως φαίνεται πως οι τρελές αγελάδες που έχουν ως χώρα καταγωγής το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές ζημιές και στην ίδια τη χώρα καταγωγής τους και στην υπόλοιπη ΕΕ. Ας μείνουν εκεί οι επιπτώσεις, και ας εξορθολογιστούν οι καταστάσεις.

1.  https://www.politico.eu/article/draft-uk-cabinet-approves-draft-brexit-deal-free-version/
2.  https://www.sofokleousin.gr/brexit-dixasmeni-i-vretaniki-kyvernisi-se-dyskoli-thesi-i-mei
3.  https://www.politico.eu/article/draft-uk-cabinet-approves-draft-brexit-deal-free-version/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=UK+Cabinet+approves+draft+Brexit+deal&utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=c7346b7b08-EMAIL_CAMPAIGN_2018_11_14_07_26&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-c7346b7b08-189111777
4.  https://www.politico.eu/article/brexit-deal-live-blog/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Brexit+deal%3A+Live+blog&utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=526c0d3581-EMAIL_CAMPAIGN_2018_11_14_06_29&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-526c0d3581-189111777
5.  Όπως γράφει και στο twitter, ο ίδιος ο διαπραγματευτής https://twitter.com/intent/tweet?text=BARNIER%3A+%26%23×27%3BCLAP+OF+THUNDER%26%23×27%3B&url=https%3A%2F%2Fwww.politico.eu%2Farticle%2Fbrexit-deal-live-blog%2F%231226627

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.