Μουσείο Τυπογραφείας

Η πρώτη γυναίκα ιατρός στα Χανιά

Σταγόνες Χανιώτικης Ιστορίας

1Η πρώτη γυναίκα ιατρός στην Ελλάδα ήταν η Μαρία Καλαποθάκη, η οποία σπούδασε ιατρική στο Παρίσι το 1886 και επέστρεψε στην Αθήνα το 1894. Άσκησε Γενική Ιατρική και διακρίθηκε στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Βόλου (https://volosmagnisia.wordpress.com/2017/03/08/1037).
Το 1909 εμφανίστηκε και στην πόλη των Χανίων η πρώτη γυναίκα ιατρός με ειδικότητα Γυναικολογίας. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε στο «Ελεύθερον Βήμα»  στις 30/5/1909 την καταχώριση:
«ΙΑΤΡΕΙΟΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Διευθυνόμενον παρά του ιατρού Κ.Ι. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΗ
Ειδικού οφθαλμίατρου, πρώην ιατρού του Οφθαλμιατρείου Αθηνών και Οφθαλμολογικής Κλινικής Εθν. Πανεπιστημίου
και ΙΣΑΒΕΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΗ
Μαιευτήρος Γυναικολόγου ιατρού
Διδάκτορος του Εθνικού Πανεπιστημίου
Επί τετραετίαν ιατρού του Γυναικολογικού Τμήματος του εν Αθήναις Νοσοκομείου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Η μόνη εν  Κρήτη γυνή επιστήμων ιατρός. Εγχειρίζει και θεραπεύει όλα τα μητρικά κ.τ.λ. νοσήματα των γυναικών καθώς και την ΣΤΕΙΡΩΣΙΝ δι΄ όλως νέων μεθόδων επιστημονικών και ασφαλών. Δέχονται εις το ιατρείον αυτών απέναντι των φυλακών Καστελλίου».
Πρόκειται για αντρόγυνο ιατρών, όπου η γυναίκα είχε κάνει ανώτατες σπουδές, καθώς ήταν κάτοχος διδακτορικής διατριβής. Στην καταχώριση τονίζεται ότι ήταν η μοναδική γυναίκα ιατρός σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα εξαίρεται η  χειρουργική της ικανότητα στα γυναικολογικά προβλήματα. Η ιδιαίτερη έμφαση στα γυναικολογικά προβλήματα και όχι στα μαιευτικά οφείλεται στην ανάληψη των τοκετών από τις μαίες. Επίσης, με κεφαλαία γράμματα εμφανίζεται η λέξη «στείρωση». Αυτό φανερώνει το άγχος και την άγνοια των γυναικών για την  αντισύλληψη, καθώς δεν υπήρχε πληροφόρηση και ενημέρωση.
Επτά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 21/1/1916 (εφημ. «Νέα Έρευνα») το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων προσκαλεί το κοινό να παραστεί  στην επιστημονική διάλεξη της ιατρού και εφόρου του Λυκείου Ισαβέλλας Μυλοποταμίτη, η οποία θα συνοδεύεται από μουσική και ποιητικές απαγγελίες από άλλα μέλη του Λυκείου. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται κατ’ αντιστοιχία παρόμοιων εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων της Αθήνας. Δυο μήνες αργότερα το Λύκειο Ελληνίδων ανακοινώνει νέα διάλεξη στον κινηματογράφο Ideal, η οποία θα γίνει από την Γενική Έφορο του Τμήματος Μητέρων και Παιδαγωγών Ισαβέλλα Μυλοποταμίτη, η οποία ως γυναικολόγος-μαιευτήρας θα μιλήσει για την υγιεινή της κύησης και του τοκετού, καθώς και για την εξέλιξη και τη διάπλαση του εμβρύου.

Βιβλιογραφία
Α. Αλιγιζάκης, Όπερες, Μαντολινάτες & Καντάδες, Βαλς & Συρτός στα παλιά Χανιά. Πολιτισμός και κοινωνία κατά την περίοδο 1878-1967,  Ηράκλειο 2016.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.