Μουσείο Τυπογραφείας

Η Πολωνία θα ζητήσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πολεμικές αποζημιώσεις θα ζητήσει, όπως αναμεταδίδει η Huffingtonpost.gr η Πολωνία από τη Γερμανία, σύμφωνα με πρωτοκλασάτο Πολωνό βουλευτή αρμόδιο για τη σύνταξη επίσημης έκθεσης επί του θέματος, που – όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας – παραμένει ανοιχτό μετά τη λήξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sieci, ο αρχηγός της πολωνικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τις αποζημιώσεις πολέμου, Αρκάντιους Μούλαρτσικ, δήλωσε ότι το πόρισμα που συνέταξε η ομάδα του «εκτιμά διεξοδικά τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου».

Ενώ ο Μούλαρτσικ δεν ήθελε να αποκαλύψει το συνολικό ποσό που αναφέρεται στην έκθεση, σημείωσε ότι «ξεπέρασε σημαντικά» το ποσό που είχε αρχικά υπολογιστεί στο τέλος του πολέμου και ότι υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 1947, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Πολεμικών Αποζημιώσεων αποτίμησε το μέγεθος της ναζιστικής βλάβης στην Πολωνία στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια – 850 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Ωστόσο, από τότε που εισήλθε στην κυβέρνηση το 2015, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Δικαιοσύνης (PiS) επανέφερε το ζήτημα των αποζημιώσεων του πολέμου ως κεντρικό θέμα της εθνικιστικής του ατζέντας.

Η επιτροπή του Μούλαρτσικ πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να υπολογίσει το σωστό νούμερο, εξετάζοντας τις δημογραφικές απώλειες, την απώλεια πόρων, τις ψυχικές και φυσικές καταταστάσεις που υπέφεραν και τη μείωση της μεταπολεμικής παραγωγικότητας λόγω της ευρείας καταστροφής και των μαζικών δολολοφονιών.

Ο Μούλαρτσικ δήλωσε ότι η έκθεση θα διαβιβαστεί στους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για επανεξέταση τις προσεχείς ημέρες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ανρτέι Ντούντα και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβέτσκι, σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα είναι τώρα «ερώτημα για την ηγεσία του κράτους μας».

Ωστόσο, τόνισε ότι η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου, για να σηματοδοτήσει την 80η επέτειο της εισβολής των δυνάμεων του Αδόλφου Χίτλερ.

Κατά τη βάρβαρη εξαετή ναζιστική κατοχή της Πολωνίας, σκοτώθηκαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων. Αλλοι αντιμετώπισαν εξαναγκαστικές απελάσεις και χρόνια σκλαβιάς και πολλές πόλεις της Πολωνίας μετατράπηκαν σε ερείπια.

Η Βαρσοβία συνοδεύεται απο την Ελλάδα στο αίτημα αποζημίωσης για τα ναζιστικά εγκλήματα, ενώ η Αθήνα ψήφισε τον περασμένο μήνα για να ξεκινήσει διπλωματικές ενέργειες ώστε να διεκδικήσει την οφειλή. Ωστόσο, το Βερολίνο επανέλαβε επανειλημμένα ότι έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος για να δικαιολογηθεί μια τέτοια αποζημίωση.

Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι απίθανο να ξεχαστεί, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν μοιάζει κλειστό για τη Γερμανία, καθώς η ηγεσία του PiS έχει ζητήσει δημοσίως να ξανανοίξουν οι συζητήσεις.

Τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Ντούντα δήλωσε ότι η ζημία που προκλήθηκε από τη Γερμανία δεν αποζημιώθηκε ποτέ, σημειώνοντας πως η πρωτεύουσα Βαρσοβία «ισοπεδώθηκε» κατά τη διάρκεια του πολέμου και ότι το θέμα της ορθής αποκατάστασης είναι «ζήτημα αλήθειας και ευθύνης».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.