Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πολιτική πρόταση του ΜέΡΑ25

H  δημιουργία του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση εξαιτίας κυρίως ενός ριζοσπαστικού προγράμματος το οποίο είναι ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο. Σημαντικά στοιχεία του είναι καταπολέμηση της φτωχοποίησης, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η επανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας. Από την ανάγνωση των 7 τομών αλλά και του συνόλου του πολιτικού προγράμματος προκύπτει ότι το  ΜέΡΑ25 τοποθετείται και αυτοπροσδιορίζεται ως αντιμνημονιακός πολιτικός σχηματισμός ο οποίος επιδιώκει να ανατρέψει όλα εκείνα τα δυσμενή που προέκυψαν πριν και μετά την συνθηκολόγηση της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους «δανειστές», τον Ιούλιο του 2015.
Τα τρία σημαντικότερα, κατά τη γνώμη μου, σημεία/τομές είναι η δραστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα θέσουν τέλος στη λιτότητα, η κατάργηση του μηχανισμού εκποίησης της δημόσιας, του ΤΑΙΠΕΔ/ Υπερταμείου και η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και τέλος την επίλυση του θέματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την απαγόρευση των πλειστηριασμών και εξώσεων.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα δεσμεύεται σε στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 μέχρι  και το 2022 και μετά σε 2% από το 2023 μέχρι και το 2060. Αυτό πρακτικά σημαίνει μονιμοποίηση της λιτότητας δηλαδή της υπερφορολόγησης, της συγκράτησης των μισθών και των συντάξεων, τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και του κοινωνικού κράτους. Η πρόταση εδώ είναι ο απαιτούμενος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος να μειωθεί  από το 2% με 3,5% του ΑΕΠ στο 0% με 1,5% του  ΑΕΠ κάτι που ισοδυναμεί με την κατάργηση της λιτότητας και τη δυνατότητα δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά και τη δυνατότητα της χώρας να μην προβαίνει σε δανεισμό. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη, η οποία επισημαίνεται ότι πρέπει να είναι προς όφελος των πολιτών και όχι των ολιγαρχών.

«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
Το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» θα επιλυθεί με την δημιουργία μίας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΔΙΧ) στην οποία  μεταφέρονται από τις τράπεζες  τα  «κόκκινα δάνεια». Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εκδίδουν  υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας που εγγυάται το κράτος, τις οποίες οι τράπεζες  κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο, και τις οποίες δεσμεύεται να αποπληρώσει η ΔΕΔΙΧ  μακροπρόθεσμα από τα μελλοντικά της έσοδα. Με αυτό τον τρόπο νομοθετείται η απαγόρευση των  πλειστηριασμών και εξώσεων (α) πρώτης κατοικίας και (β) καταστημάτων/εμπορικών  χώρων. Νομοθετείται, επίσης, το δικαίωμα των δανειζόμενων, των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ιδιώτες, να αγοράζουν πίσω τα  δάνειά τους στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ιδιώτες. Με την ίδρυση της ΔΕΔΙΧ επιτυγχάνονται ταυτόχρονα: η προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, η αποτροπή νέας ύφεσης στην αγορά ακινήτων, τα εναπομείναντα κεφάλαια των τραπεζών και, συνεπώς, η επιστροφή  στη κανονικότητα της παροχής ρευστότητας στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στη Μνημονιακή Ελλάδα η δημόσια περιουσία ρευστοποιείται προς ψίχουλα που ρίχνονται στη μαύρη τρύπα του χρέους. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί σαν πολυκατάστημα που έχει βγάλει  το «εμπόρευμα» προς εκποίηση, υπό όρους αποικιακούς και χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα. Η προτεινόμενη λύση είναι η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ-­Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα δημόσιου χαρακτήρα. Η νέα Αναπτυξιακή  Τράπεζα διακρατεί (ό,τι έχει μείνει από) τη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας την ως εχέγγυο για να αντλεί πόρους που θα κατευθύνονται στη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων που αναδεικνύουν (και αυξάνουν) την ίδια την δημόσια περιουσία. Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις παγώνουν ενώ όσες συμβάσεις έχουν αποικιακό χαρακτήρα θα καταργηθούν (πχ ΟΣΕ, Αεροδρόμια).  Δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, παραλίες κλπ αποκλείονται από οποιαδήποτε πώληση ανεξάρτητα τιμών και προϋποθέσεων. Τέλος οι  μετοχές  της νέας  Αναπτυξιακής  Τράπεζας δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιοποίησή τους συνεπώς και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαραίτητη είναι η είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή και η δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου ανυπακοής το οποίο θα επιδιώξει την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών και την επανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα