Μουσείο Τυπογραφείας

Η λογική των αριθμών

Αίσθηση προκάλεσε σε πολλούς αναγνώστες η μεγάλη διαφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ασθενών που πάσχουν από γρίπη τύπου Α’ ανάμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων (6 κρούσματα) και σε τοπική ιδιωτική κλινική (69 κρούσματα), όπως κατέγραψαν τα “Χ.ν.” σε σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης. Σε επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Γ.Ν.Χ. Ειρήνη Λαγουδάκη εξήγησε ότι η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι στο Νοσοκομείο ελέγχονται μόνο οι ασθενείς οι οποίοι κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή και η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο, ενώ ο έλεγχος που γίνεται είναι μοριακός και τα δείγματα στέλνονται στο Ηράκλειο. «Σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών καλύπτονται βεβαίως όλοι οι ασθενείς με αντιική θεραπεία αλλά εφόσον δεν γίνεται εισαγωγή πάνε σπίτι τους χωρίς να γίνει έλεγχος. Αν γινόταν έλεγχος σε αυτό το πρώτο επίπεδο τότε προφανώς τα επιβεβαιωμένα – καταγεγραμμένα κρούσματα στο Νοσοκομείο θα ήταν πάρα πολύ περισσότερα», εξήγησε η κα Λαγουδάκη.

Αντίθετα σε ιδιωτική Κλινική ο έλεγχος που γίνεται είναι σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών (άρα ο αριθμός των δειγμάτων που ελέγχεται είναι πολύ μεγαλύτερος) και ακολουθείται μια μέθοδος γρήγορης ανίχνευσης του ιού που, όμως, δεν είναι τόσο ακριβής όσο ο μοριακός έλεγχος.

Χρήσιμες οι παραπάνω διευκρινίσεις προκειμένου να αποφευχθούν λαθεμένες εντυπώσεις..

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.