Μουσείο Τυπογραφείας

Η Κύπρος ως κέντρο Διεθνών Διασκέψεων

Η Κύπρος είναι σε στρατηγική γεωγραφική θέση, μεταξύ τριών Ηπείρων και το ανατολικότερο Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (Ε.Ε.).  Επίσης, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι το ειρηνικό  μέρος μιας εύφλεκτης περιοχής.
Και ενώ πολλές πόλεις και χώρες,  με λιγότερα πλεονεκτήματα από τη χώρα μας, έχουν κατορθώσει να χρησιμοποιούνται ως κέντρα Διεθνών Διασκέψεων, η χώρα μας δεν φαίνεται να κάμνει πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στην Ευρώπη, το κέντρο Διεθνών Διασκέψεων είναι η Γενεύη, η οποία είναι η Ευρωπαϊκή έδρα του Ο.Η.Ε. και ήταν η έδρα  της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ), προδρόμου του Ο.Η.Ε., μεταξύ των δύο πολέμων.  Είναι αυτή που αποκαλούν η «Geneve Internationale» για την οποία τόσο πολέμησε ο γνωστός μας, πρώην Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Michael Moller.
H θέση, όμως, της Γενεύης κινδυνεύει από άλλους ανταγωνιστές, όπως η Βιέννη, οι Βρυξέλλες και τώρα το Ντουμπάι, η Ντόχα και ακόμη και η Αστάνα του Καζακστάν.  Οι τελευταίες συνομιλίες για το Συριακό ζήτημα δεν λαμβάνουν χώραν στην Γενεύη αλλά στην Αστάνα. Κι΄ αυτό λόγω των προσπαθειών των Καζάκων και κυρίως  του κ. Tokaiev, που από το 2011 – 2013 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Αν, λοιπόν, όλες αυτές οι χώρες και πόλεις προσπαθούν και μάλιστα με επιτυχία, να καταστούν κέντρα Διεθνών Διασκέψεων, διερωτώμαι γιατί να μην προσπαθήσει κι΄ η χώρα μας να προσελκύσει διασκέψεις και διεθνείς θεσμούς στο έδαφός της;
Η πιο κατάλληλη πόλη, πιστεύω, είναι η Λάρνακα.  Από απόψεως παράδοσης, είναι η πόλη που είχε τα ξένα Προξενεία κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα και ακόμη συνεχίζει να έχει αρκετά.  Επιπλέον, έχει το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου, λιμάνι και γεωγραφικά βρίσκεται σε καλή θέση και σε  μικρή απόσταση από την Πρωτεύουσα.
Ένα μεγάλο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με πολυτελές ξενοδοχείο θα μπορούσε να αναγερθεί στη Λάρνακα, που έχει αρκετούς κατάλληλους χώρους γι΄  αυτά.  Θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου και ο χώρος γύρω από το Τεκκέ. Επίσης, ο χώρος των διυλιστηρίων, αφού θα μετακινηθούν από τη Λάρνακα. Αλλοι διεθνείς ή περιφερειακοί οργανισμοί θα μπορούσαν να προσκληθούν  στην Κύπρο.  Επιπλέον, η Κύπρος διαθέτει πολλές προσωπικότητες με πείρα για να βοηθήσουν στη διαμεσολάβηση σε διεθνείς κρίσεις.
Είναι καιρός πλέον να δραστηριοποιηθούμε και σ΄ αυτά τα θέματα, για να αναπτυχθεί επιτέλους η χώρα μας ορθολογιστικά και όχι μόνο να συζητούμε καθημερινά για το τι κάνει ή ζήτησε ο «σουλτάνος» ή ο βοηθός του και άλλα πολλά παρόμοια.

Λάρνακα, 5/8/2019

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.