Μουσείο Τυπογραφείας

Η “κερά μας των Παρισίων” – “Notre dame de Paris”

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 15 του Απριλiου το τηλέφωνο του σπιτιού μου χτυπούσε συνέχεια και μου τηλεφωνούσαν φίλοι και γνωστοί για να μου εκφράσουν τη λύπη τους για την τραγωδία που είχε πλήξει τον Καθεδρικό Ναό της “Παναγίας των Παρισίων”.
Aλλά και την επόμενη ημέρα την Τρίτη το πρωί όσοι με συναντούσαν στο δρόμο της πόλης μας ερχόντουσαν να με ρωτήσουν σχετικά για αυτή την απίστευτη τραγωδία που είχε πλήξει τη Γαλλική πρωτεύουσα και τον Γαλλικό Λαό.
Αλλά και όλοι εμείς εκείνο το βράδυ περιμέναμε με ανυπομονησία να ακούσομε κάποιο νέο τόσο απο τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οσο και απο τα Γαλλικά και Ιταλικά.
Βλέπαμε στις οθόνες της τηλεόρασης να καιγεται ο Ιστορικός Ναός και μαζί καιγόταν και η καρδιά μας. Παρατηρούσαμε ολο τον κόσμο του Παρισιού, ολων των ηλικιων ,αλλά και αλλοδαποί να συγκινούνται μπροστα σε αυτή την τραγωδία ,να προσευχονται γονατιστοι και με δάκρυα στα μάτια.
Εκείνες τις ώρες παρατηρήσαμε μία Παγκόσμια εκδήλωση αλληλεγγύης απ’ ολους  τους ανθρώπους, διαφόρων Εθνών και διαφόρων Θρησκειών. Αυτός ο ιστορικός Ναός της ”Παναγίας των Παρισίων” κατά την διάρκεια της καταστροφής του ενωσε Λαούς και Κυβερνήσεις που εξέφραζαν την συμπαράστασή τους με την ευχή να μή καταστραφεί αυτό το Ιερό κομμάτι της Ιστορίας και του πολιτισμού της Γαλλίας.
Ειναι χαρακτηριστηκα τα λόγια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ πρός τον Εμμανουελ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την ”Παναγια των Παρισίων” ως << Μοναδικό θησαυρό για ολη την Ανθρωπότητα>>.
Ολους μας συγκινεί πως ενα τέτοιο Ιερό Μνημείο , που αρχισε να χτίζεται στα 1116 και εκαναν 100 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ενωσε και συγκίνησε ολη την Οικουμένη μέσα σε μία νυχτα και σε μία φρικιαστικη στιγμή.
Ο Ναός της ”Κεράς μας του Παρισιού” θα αναστηλωθεί και πάλι!! Ηδη υπάρχουν μεγάλες προσφορές και συνεχίζουν να ερχονται. Παρατηρούμε,ομως, οτι σε μία Ευρώπη που ολο και περισσότερο ”Αποχριστιανοποιείται” , που δεν αναγνωρίζει τις Χριστιανικές της ρίζες, ενα Ιερό Μνημείο που κτίστηκε το 12ο αιώνα, από την αγάπη του Λαού πρός την Παναγία,συνεχίζει να συγκινεί το ”Χριστιανικό υποσυνείδητο της Ευρώπης”. Οι Γότθικοί αυτοί Ναοί αποτελούν μία συμφωνία Πίστης και Δέους, καθώς τα καμπαναριά τους σάν τόξα, τα τοξοτά τους παράθυρα, τα αγάλματα, οι αψίδες, υψώνονται πρός τον Ουρανό και θέλουν να φτάσουν εκεί ψηλά εκφράζοντας την επιθυμία του ανθρώπου να επικοινωνήση στό ελάχιστο με τον Θεό.
Βέβαια Ναοί οπως την ”Παναγία των Παρισίων” υπάρχουν και σε αλλες πόλεις της Ευρώπης, οπως ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνο, της Κολωνίας, της Βιέννης και αλλοι.
Απο την ιστορία του Ναού της ”Παναγίας των Παρισίων” θα υπενθυμίσω οτι θεμελιώθηκε απο τον Πάπα Αλέξανδρο τον Γ’ και τον Βασιλιά Λουδοβίκο τον Ζ. Στον Ναό αυτό στεφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης.
Ολες αυτές τις δύσκολες μέρες που η σκέψη μας ειναι στραμμένη στο Παρίσι και περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της καταστροφής, θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτό που ειπαν πολλοι, πως αυτός ο πληγωμένος Ναός αποτελεί την  “Πνευματική καρδιά της Γαλλίας, ενα σύμβολο της Ιστορίας και της Εκκλησίας της”. Το μεγαλείο της πίστης ενός Λαού και την θλιψη της “προοδευτικής αποχριστιανοποίησης της Ευρώπης, αποκομμένης από τον πολιτισμό της”.
Η “Notre Dame” η “Κερά μας”, ειναι ο Καθεδρικός Ναός ολου του Κόσμου και θα στέκεται εκεί για αιώνες, για να μας θυμίζει την ομορφιά της Χριστιανικής Πίστης!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.