Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και οι επιπτώσεις

Οπως είναι γνωστό, η σημερινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι σε κακά χάλια και η τουρκική λίρα έχει φθάσει σε υποτίμηση πέραν του 40% απέναντι του δολαρίου.
Η κακή οικονομική κατάστασης της Τουρκίας προεκλήθη επίσης από τη διαμάχη μεταξύ του κυρίου Ερντογάν με τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος σαν αντίποινα απέναντι στην Τουρκία που κατακρατεί τον Αμερικανό πάστορα Brunson, επέβαλε δασμούς σε εισαγωγές χάλυβος και αλουμινίου από την Τουρκία. Αυτό γονάτισε ακόμη περισσότερο την Τουρκική οικονομία.
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία επηρέασε λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Αργεντινή, όπου επενδυτές αποσύρουν τα λεφτά τους από αυτές τις χώρες.
Οπωσδήποτε θα επηρεάσει την τουρκική πολιτική στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία όμως έχει πάντοτε μια σταθερή πολιτική εναντίον των Κούρδων.
Με άλλα λόγια απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, ο κύριος Ερντογάν, παρ’ όλους τους “παλικαρισμούς” του θα αναγκαστεί, αν θέλει να επιζήσει, «να βάλει νερό στο κρασί του» και να έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση με αυτές τις δύο Μεγάλες Δυνάμεις. Μέχρι τώρα προσπαθούσε και προσπαθεί να παίξει τη μία υπερδύναμη εναντίον της άλλης. Αυτό όμως δεν μπορεί να το συνεχίσει επί μακρόν. Αν θέλει να επιζήσει θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πολιτικές αυτών των δύο χωρών και να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως να είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην ακμή της.
Από την άλλη μεριά θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και να εκμεταλλευτεί τις αντιπαλότητες σε διάφορα θέματα μεταξύ του κυρίου Τραμπ και της Ενωσης.
Από την πλευρά τους, όμως, ο Κύπριος και ο Ελλαδίτης θα διερωτηθούν ποια θα είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία απέναντι στα γεγονότα στις χώρες μας.
Πιστεύω ότι, προς το παρόν, ο κύριος Ερντογάν θα είναι λιγότερο διαλλακτικός στα θέματα του Κυπριακού ζητήματος και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, απ’ ό,τι θα είναι απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ισως να πιστεύει ότι το Κυπριακό “πακέτο” και το Ελλαδικό “πακέτο” μπορεί, και όπως είναι η σημερινή κατάσταση της Τουρκίας, να τα διαχειριστεί σύμφωνα με την πολιτική του και τουλάχιστο με όχι πολλές υποχωρήσεις ή και υποχωρήσεις, που θα δικαιολογούσε η σημερινή άσχημη κατάσταση της χώρας του.
Από την άλλη μεριά και οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι γείτονες του έχουν “μπουχτίσει” με τον εξτρεμισμό του κυρίου Ερντογάν και τον Δον-Κιχωτισμό του σε ορισμένα θέματα και κάποιος μπορεί να σκεφτεί πόσο ακόμα αυτή η διακυβέρνηση θα συνεχίσει στην Τουρκία. Η κατάσταση στη χώρα είναι άθλια και οικονομικά και κοινωνικά και βέβαια αυτό αντανακλάται και στα κατεχόμενα. Είμαστε στην αρχή των αντιδράσεων και βέβαια πρέπει να αναμένει κάποιος να δει τι θα απογίνουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα