Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟΨΗ

Η κατάσταση στην Αλγερία

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν διαδηλώσεις στην Αλγερία από διαμαρτυρόμενους στην απόφαση του Προέδρου Bouteflika να διεκδικήσει 5η Προεδρική θητεία. Στις 22 Φεβρουαρίου υπήρξε μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αλγερίας καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Ο κ. Bouteflika είναι από τους ιστορικούς ηγέτες της Αλγερίας. Τον Απρίλη του 1999 εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Αλγερίας σε ηλικία 62 ετών. Ο πρώτος του προεκλογικός στόχος ήταν να επαναφέρει την ειρήνη στην Αλγερία που βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο από το 1992.
Ο Πρόεδρος Bouteflika επανεξελέγει ακόμα τρείς φορές και τώρα θα επανεκδικήσει για 5η θητεία. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι το 2013 ο κ. Bouteflika υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και από τότε σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις ή απευθύνεται στον αλγερικό λαό και ακόμα δεν δέχεται ξένους αξιωματούχους. Η υγεία του Προέδρου είναι πολύ άσχημη και κατά τους διαδηλωτές δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει τη χώρα. Παρόλα αυτά, προς το παρόν τουλάχιστο, ο Πρόεδρος συνεχίζει να είναι υποψήφιος για τις εκλογές της 18ης Απριλίου.
Η Αλγερία είναι μια χώρα που πολέμησε για την ανεξαρτησία της από την Γαλλία και μόνο ο Ντε Γκώλλ, με τη δύναμη και το γόητρο που είχε, είχε το θάρρος να διαπραγματευθεί με τους αλγερινούς και η Αλγερία πήρε την ανεξαρτησία της με τις συμφωνίες του Evian στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ένας από τους ιστορικούς ηγέτες ήταν και ο Bouteflika.
H Αλγερία, σε αντίθεση με την Τυνησία και το Μαρόκο, κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό της. Η Αραβική Άνοιξη δεν την επηρέασε τόσο πολύ, ενώ από την άλλη μεριά είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα. Λόγω της κατάστασης στην Αλγερία και παρόλο τον πλούτο σε πετρέλαιο, πολλοί αλγερινοί διαλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να δώσουν καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους (βλ. Fahim Djebara “Face a une Societe Sclerosee, de plus en plus de candidats au depart”, Le Monde, 24-25 Φεβρουαρίου 2019, σελ. 3).
Οι διαδηλώσεις για την υποψηφιότητα του Προέδρου δείχνουν γενικά επίσης την δυσαρέσκεια του κόσμου για την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση γενικά. Το προσεχές μέλλον θα μας δείξει το μέλλον της κατάστασης στην Αλγερία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.