Μουσείο Τυπογραφείας

Η κατάσταση στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Trump ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Συρία. Δήλωσε ότι εφόσον το Ισλαμικό Κράτος έχει εξουδετερωθεί δεν υπάρχει λόγος να διατηρεί τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία.
Το γεγονός αυτό έφερε άμεσες αντιδράσεις απ’ όλα τα μέτωπα. Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Macron επέκρινε την απόφαση του κ. Trump λέγοντας ότι «ένας σύμμαχος πρέπει να είναι αξιόπιστος».
Πολλοί αναλυτές βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για την αποχώρηση των 2000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία. Πιστεύουμε όμως, ότι ακόμα είναι η αρχή για μια τελική κρίση πάνω στο θέμα.
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή και όσο πιο απλά μπορούμε: υπάρχουν στη Συρία οι δυο Μεγάλες Δυνάμεις με τα συμφέροντα τους, που είναι αντικρουόμενα, ήτοι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Ρωσια ανεμείχθη στη Συρία από το 2015. Δεν ήθελε να αφήσει τις ΗΠΑ μαζί με τους Δυτικούς και άλλους συμμάχους τους να «αλωνίζουν» στη περιοχή και βέβαια ήταν ένας τρόπος για προώθηση της πολιτικής του κ. Πούτιν να είναι παρούσα η χώρα του στη διεθνή σκηνή ως Μεγάλη Δύναμη. Επιπλέον αντελήφθη ότι χωρίς να αναμειχθεί ενεργά, ο Al Assad θα εκδιώκετο από την εξουσία.
ΟΙ Δυτικές Δυνάμεις, σύμμαχοι των ΗΠΑ, καθώς και οι ΗΠΑ είναι εναντίον του Al Assad. Άλλοι παίχτες στη περιοχή με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα είναι η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ιράν, που υποστηρίζει τον Al Assad, το Ισραήλ και η Τουρκία. Το θέμα της Τουρκίας, το οποίο μας ενδιαφέρει στη χώρα μας, είναι ότι εκτός από τη μεγαλομανία του κ. Ερντογάν να είναι περιφερειακή δύναμη, επιπλέον χρησιμοποιεί το θέμα της Συρίας για να καταπολεμήσει κατά βάθος τους Κούρδους και βεβαίως, όπως όλες οι άλλες δυνάμεις για να υποστηρίξει τα γενικά του συμφέροντα. Είναι πρόωρο να αρχίσουμε από τώρα να κρίνουμε τα αποτελέσματα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Άλλωστε για μερικούς που άρχισαν να μιλούν για το κ. Ερντογάν και για τα πλεονεκτήματα που θα έχει ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν πολλές άλλες δυνάμεις παρούσες στη περιοχή, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και όλες οι Δυτικές Δυνάμεις. Φαίνεται ότι ο κ. Al Assad προς το παρόν βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πριν. Τα δύο όμως σχέδια για επίλυση του Συριακού προβλήματος παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες και δεν φαίνεται να είμαστε κοντά στη λύση αυτού του προβλήματος. Υπομονή…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.