Μουσείο Τυπογραφείας

Η ισχύς εν τη ενώσει για νέους παραγωγούς στον Αποκόρωνα

Συνεργάστηκαν και κατάφεραν να αποκτήσουν το δικό τους κατάστημα στην Αθήνα για να διακινούν το ελαιόλαδό τους!

Από αριστερά ο Νίκος Κοκολαντωνάκης, η Πόπη Κοκολαντωνάκη και ο Νίκος Παπασταματάκης σε ελαιώνα τους στο Νιο Χωριό ΑποκορώνουΕίδαν και…απόειδαν να αγωνίζονται όλη μέρα, να δουλεύουν αδιάκοπα στο χωράφι, να παράγουν άριστο προϊόν το οποίο όμως να πουλιέται σε πολύ χαμηλή τιμή και ανέλαβαν δράση!

Από αριστερά ο Νίκος Κοκολαντωνάκης, η Πόπη Κοκολαντωνάκη και ο Νίκος Παπασταματάκης σε ελαιώνα τους στο Νιο Χωριό Αποκορώνου

Από αριστερά ο Νίκος Κοκολαντωνάκης, η Πόπη Κοκολαντωνάκη και ο Νίκος Παπασταματάκης σε ελαιώνα τους στο Νιο Χωριό Αποκορώνου

Λειτουργώντας συλλογικά τρεις φίλοι – Νίκος Παπασταματάκης, Νίκος Κοκολαντωνάκης, Μανούσος Αποστολάκης- από το Νιο Χωριό Αποκορώνου με 5.000 ελαιόδεντρα, και παραγωγή σχεδόν 17 τόνων ελαιολάδου ξεκίνησαν να εφαρμόζουν πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης πριν από 6 χρόνια και βιολογικής καλλιέργειας την τελευταία 2ετία και εδώ και μερικούς μήνες έχουν το δικό τους κατάστημα στην Αθήνα από όπου και διακινούν το προϊόν τους όπως και άλλα ποιοτικά λάδια από όλη την Ελλάδα!
Μάλιστα αυτές τις ημέρες ετοιμάζονται και για εξαγωγές στην Ελβετία! Τους τολμηρούς αλλά σίγουρα πρωτοπόρους σε αυτό που κάνουν παραγωγούς συναντήσαμε στην πλατεία του χωριού τους και στη συνέχεια βρεθήκαμε σε έναν από τους ελαιώνες τους θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την αξιοθαύμαστη προσπάθεια τους.

ΑΛΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Το ελαιόλαδο των παραγωγών από τον Αποκόρωνα

Το ελαιόλαδο των παραγωγών από τον Αποκόρωνα

«Φέτος παράγαμε 17 τόνους ελαιόλαδο και στόχος μας είναι να μην φύγει ούτε ένα κιλό που να μην είναι τυποποιημένο» μας λέει ο Ν. Παπασταματάκης.
Η προσπάθεια ξεκίνησε στην ουσία πριν από μια 6ετία αναφέρει ο Ν. Κοκολαντωνάκης συμπληρώνοντας πως «αρχίσαμε με σεμινάρια για την ελιά και το λάδι και το πως μπορείς να παράγεις καλύτερο προϊόν, ένα ποιοτικότερο λάδι, πλούσιο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά».
Πλέον οι τρεις φίλοι ξεκινούν τη συγκομιδή στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου. Έχουν καταργήσει τα πάνινα και τα πλαστικά τσουβάλια και χρησιμοποιούν κιβώτια, ακολουθούν βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών και του δάκου, κάνουν την έκθλιψη του καρπού αυθημερόν, παρακολουθούν από κοντά την παραγωγή κα.
«Λάδι βγάζαμε μια ζωή, λάδι ανθρωπινό όμως βγάλαμε όταν εγκαταλείψαμε τα τσουβάλια και βάλαμε κιβώτια, όταν ξεκινήσαμε να αλέθουμε αυθημερόν. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι μετρήσεις και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παράγουμε πλέον» τονίζει ο Ν. Κοκολαντωνάκης.

ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Το κατάστημα που λειτουργούν οι παραγωγοί στην Αθήνα. Πουλούν το δικό τους προϊόν και άλλα ποιοτικά ελαιόλαδα από όλη τη χώρα

Το κατάστημα που λειτουργούν οι παραγωγοί στην Αθήνα. Πουλούν το δικό τους προϊόν και άλλα ποιοτικά ελαιόλαδα από όλη τη χώρα

Το τυποποιημένο τους λάδι έχει την επωνυμία “Νovember”, όπως και το κατάστημα τους που λειτουργεί από το Καλοκαίρι στο Χαλάνδρι στην Αθήνα στη λεωφόρο Πεντέλης (σχεδιασμένο από τον Χανιώτη designer Aντώνη Ξενάκη). «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη στήριξη και την αποδοχή του κόσμου. Το να έχεις ένα μαγαζί που να έχει μόνο λάδι και διάφορα προϊόντα της ελιάς ακούγεται λίγο…τρελό αλλά αποφασίσαμε και το κάναμε» αναφέρει ο Νίκος Παπασταματάκης ενώ ο Ν. Κοκολαντωνάκης επισημαίνει πως «στόχος μας είναι το μαγαζί να γίνει ένα κέντρο αναφοράς για τα πολύ καλά, τα ποιοτικά ελαιόλαδα. Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν εξαιρετικά λάδια, τα στέλνουν σε διαγωνισμούς, βραβεύονται και τα θέλουμε εκεί μαζί με το δικό μας, όπως και άλλα προϊόντα της ελιάς».
Μήπως όμως το προϊόν σας είναι για…μεγάλα πορτοφόλια και δεν απευθύνεται στον απλό καθημερινό άνθρωπο είναι η επόμενη ερώτηση μας.
«Αυτό ήθελα να το πω» σημειώνει ο Νίκος Παπασταματάκης και εξηγεί «οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές. Οι τιμές τους δικού μας προϊόντος προσπαθούμε να είναι χαμηλές. Είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να πετύχουμε. Έχουμε πχ. 5λιτρο, με 5,5 ευρώ το λίτρο. Μια πολύ καλή τιμή».
«Το βασικό είναι ότι προχωράμε χωρίς μεσάζοντες! Όταν δεν έχεις μεσάζοντας αλλά πουλάς ο ίδιος το προϊόν σου τότε μπορείς να προσφέρεις κάτι καλύτερο και σε καλύτερη τιμή» είναι τα λόγια του Ν. Κοκολαντωνάκη.
Όσο για όσους είπαν στην αρχή βλέποντας την προσπάθεια ότι η παρέα των παραγωγών κάνει…κουζουλάδες μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψη τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.