Μουσείο Τυπογραφείας

Η ”Υπερβορεία”, η φυλή της Μογγολίας που ζει αρμονικά με λύκους, τάρανδους και άγριους αετούς (φωτ. & video)

Αν οι απόγονοι των αρχαίων μύθων μπορούσαν να ζήσουν ανάμεσα μας τότε σίγουρα θα ήταν οι κάτοικοι της Taiga στη Μογγολία. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και το πολικό ψύχος οι νομάδες της Μογγολίας είναι ένας λαός που έχει πνευματική επαφή με τη φύση και τα ζώα. Η έννοια της ίασης είναι κομμάτι του πολιτισμού τους, χωρίς όμως να ακολουθούν κανέναν άλλο «συνηθισμένο» κανόνα.

Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής, Πίνδαρος είχε γράψει για μια ιδανική πόλη που λεγόταν Υπερβορεία (Hyperborea): «Πέρα από τους ανέμους στα βουνά Αλτάι της Κεντρικής Ασίας, που ο ήλιος πάντα λάμπει, ζει μια φυλή θεραπευτών.Ούτε ασθένειες ούτε το απαίσιον γήρας προσβάλλουν την ιερά ταύτην γενεάν, χωρίς δε πόνον και μακράν των μαχών ζουν…»

Ο φωτογράφος Hamid Sardar-Afkhami, είναι ένας λόγιος της Μογγολίας, με διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που ζει στο Θιβέτ και διερευνά την περιοχή των Ιμαλάϊων πάνω από μια δεκαετία. Με ετήσιες αποστολές στην ενδοχώρα της Μογγολίας προσπαθεί να τεκμηριώσει την προέλευση της πλειοψηφίας των νομάδων….

Οι άνθρωποι της Taiga κυριαρχούν σε απόκοσμα τοπία που κατοικούνται από αρκούδες, ταράνδους, άλογα, αετούς και λύκους. Αναπαράγουν ένα συγκεκριμένο είδος ταράνδων και δεν τους σκοτώνουν για το κρέας τους. Μέσα από τα χιονισμένα δάση συλλέγουν κέρατα που πωλούν σε κοντινά χωριά για τις βασικές προμήθειες….

Η σχέση τους με τα ζώα είναι πολύ στενή, σχεδόν πνευματική από τη νηπιακή τους ηλικία, αφού τους θεωρούν μέλη της οικογένειας τους. Περνούν ατέλειωτες ώρες κάνοντας βόλτες με τους ταράνδους, παίζουν με τους αετούς και διασκεδάζουν με τις αρκούδες….

Το κυνήγι με αετούς στη Μογγολία είναι μια παλιά παράδοση που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που την τηρούν. Οι κυνηγοί χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο είδος αετών για να αιχμαλωτίσουν μικρότερα ζώα όπως αλεπούδες και μαρμότες. Είναι τρόπος ζωής για τη φυλή τους….

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.