Μουσείο Τυπογραφείας

Η γλώσσα της ισχύος

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των μνημονίων και η σημερινή είχαν εκφράσει την αναγκαιότητα της επανέναρξης με την Τουρκία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά δεν γινόταν τίποτα.
Στις συναντήσεις Τσίπρα – Ερντογάν, ετίθετο το θέμα συζητήσεων, όχι σε επίπεδο πρόεδρων, αλλά εμπειρογνωμόνων σε βάθος για το Αιγαίο, που ήταν μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ο Ερντογάν όμως, γύριζε τη συζήτηση γύρω από τη Θράκη.
Ο πρωθυπουργός μετά την 5η Σύνοδο στη Λευκωσία των Med 7 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα, έδειξε βιασύνη να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Τουρκία, και είναι απορίας άξιον, γιατί εγκυμονεί υψηλούς κινδύνους.
Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στην Αγκυρα την ανακοίνωσε από το βήμα της Συνόδου. Είπε «θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα, να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα του μεταφέρω, πέραν απ’ τις δικές μου σκέψεις το κλίμα της σημερινής συνάντησης, γιατί και οι επτά συμφωνούμε ότι οι σχέσεις κάθε χώρας πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» (εφ. ΣΥΝ, 30-1-19).
Η διεθνής εικόνα του κ. Τσίπρα έχει ενισχυθεί μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί την επίλυση δύσκολων περιπτώσεων και ο Ερντογάν θα το εκμεταλλευτεί. Αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό για τη λύση του δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, η δε επίτροπος κα Μογκερίνι εύχεται να επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να λύσει και το Κυπριακό. Πάντως τα διαδραματιζόμενα για την εξόρυξη υδρογανανθράκων στη Ν/Α ΑΟΖ του νησιού μετά και τα αναμενόμενα πορίσματα της ΕΧΟΝ/ΜΟΒΙL, εκτιμάται ότι θα επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Η Τουρκία το 2023 θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του Κεμαλισμού. Στοχεύει ως τότε, να πείσει τους Τούρκους, ότι θα ’χει ενεργειακή αυτονομία. Οταν η χώρα των 80 εκατ. πληθυσμού βλέπει ότι στην Ανατ. Μεσόγειο λαμβάνουν χώρα γεγονότα ενεργειακού ενδιαφέροντος και οι μεγάλοι την έχουν κάνει πέρα, αντιλαμβάνεται κανείς με ποιους τρόπους θα επιχειρήσει να πιέσει.
Ξέρουν οι Τούρκοι, ότι χωρίς ισχύ δεν σε υπολογίζουν οι άλλοι. Προβάλλουν την ισχύ τους και τη χρησιμοποιούν. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα θέσουν όλα τα θέματα. Η ατζέντα τους είναι εμπλουτισμένη με αξιώσεις. Η ελληνική πλευρά πόσες απ’ αυτές θα είναι σε θέση να συζητήσει; Η αλήθεια δεν κρύβεται ότι οι συντελεστές ισχύος κλίνουν υπέρ των γειτόνων, ούτε όμως, ότι η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος είναι υψηλών προδιαγραφών.
Το άγχος του Ερντογάν είναι ότι ασφυκτιά στα υφιστάμενα σύνορα, γι’ αυτό ο μεν υπουργός του ομιλεί για «γαλάζια πατρίδα» και ο ίδιος για τα «σύνορα της καρδιάς του». Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στη Σύνοδο των Med 7 όλοι πήραν το μέρος του Ελληνοκυπρίων και εξ όσων φαίνεται δεν ιδρώνει τ’ αφτί του, που οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. δεν είναι καλές. Το ότι οι Ευρωπαίοι ομιλούν ότι τα Ελληνονοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωκοινοτικά, δεν αλλάζει τίποτα.
Πώς θα ξεφύγει απ’ αυτά τα αγκάθια ο κ. Τσίπρας; Το σκεπτικό του πρωθυπουργού, ότι συντρέχουν θετικές προϋποθέσεις για την επίσκεψή του είναι ότι διαθέτει αυτογνωσία.
Διαθέτει όμως και διπλωματία;

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ 5 Φεβρουαρίου 2019 ~ 15:16 ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,για την υφιστάμενη ,σε ότι μας αφορά,διαχρονική ,επεξεργασμένη και μονίμως επικαιροποιημένη στρατηγική της Τουρκίας τα έχουμε πεί πολλές φορές ,όσοι δε ασχολούνται με σοβαρότητα στα της γείτονος τα γνωρίζουν με επάρκεια .΄Ομως όπως η διπλωματική ιστορία μας έχει διδάξει η Τουρκία κινείται με ασφάλεια για την υλοποίηση των επιδιώξεων της έχοντας στο λαμβάνον χώρα παζάρι (αιματηρό η αναίμακτο) ισχυρούς παγκόσμιους παράγοντες με το μέρος της,ούτως ώστε να είναι το λαβείν συντριπτικά περισσότερο του δούναι.Εξετάζοντας την θέση της χώρας μας ,η οποία αντιμετωπίζεται από τους υπηρετούντες τα δικά τους συμφέροντα με ξένα πορτοφόλια(βλέπε σκοπιανό) σύμφωνα με την παροιμία “τώρα που βρήκαμε τον παππά ας θάψουμε όσους μπορούμε” είναι άκρως ανησυχητική.Είναι ξανά τα ιμάτια της χώρας μας στο τραπέζι(Λωζάνη,Αγαίο,ενεργειακά,Θράκη,Κύπρος) και ποιόν συμφέρει να συμβαίνει αυτό;Την πατρίδα μας πάντως όχι.Υπάρχει κάποια διασφάλιση ότι οι “μεγαλογαιοκτήμονες” βλέποντας την “ευελιξία” μας στο σκοπιανό δεν θα πουν “ήλθε η ώρα να τα βρείτε” “πρέπει να πάτε σε λύσεις 50 -50″ ,”kazan-kazan” που λέει και ο σουλτάνος;Ούτως η άλλως αυτά ακούγαμε τόσα χρόνια,ουδείς ασχολείτο με το διεθνές δίκαιο,”βρέστε τα” ,ίσες αποστάσεις και ποντιοπιλατισμούς αντιμετωπίζαμε.Ποιός μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν στα σκόπια δώσαμε τα πάντα χωρίς να πάρουμε τίποτε με τον λαό να αγνοείται προσβλητικά;Τι παζάρι και σε ποιανού την πλάτη μπορεί να παιχτούν άσχημα παιχνίδια όταν διακινούνται παγκόσμια γεωστρατηγικά,γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα που άπτονται στην Ευρασία,Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο; Έχουμε κάποια διαβεβαίωση ότι τα συμφέροντα της Ελλάδος ταυτίζονται με τις επιδιώξεις κάποιας εκ των ομάδων των ισχυρών;Επιτρέψτε μου να διαφωνίσω γιαυτό που γράφετε σχετικά με την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας,αυτό και μέχρι εδώ. Η Αγιά Σοφιά να βάλει το χέρι της ,ούτω η άλλως τελευταία και οι άθεοι προσκυνούν σταυρό για τα ψηφαλάκια ,ας ελπίσουμε μόνο μην γκρεμιστεί κανένα καμπαναριό….Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.