Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η γυμνή βασίλισσα

» Εργα και ημέρες του οικονομικού λόγου

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εκδόσεις Καστανιώτη 2014

 

Ενα ακόμα πρωτοποριακό βιβλίο ποιότητας για όλα τα οικονομικά από μη οικονομολόγο στοχαστή, καθηγητή, οραματιστή και έξοχο, δημιουργικό συγγραφέα.

Ενα πολυεπίπεδων σημασιών έργο για επιστημονολογικά παίγνια και πολιτικές για τον ιδρώτα του προσώπου μας, για τις βάσεις και τα εποικοδομήματα, τη ρευστότητα των κοινωνικών αιτιοτήτων, για τα ανόητα στοιχήματα, για την καθαρή επιστήμη και τις συστημικές φύσεις, για την ενθρόνιση της φιλελεύθερης οικονομολογικής, για την εκκοσμίκευση της ιδέας της προόδου, για τους τρόπους και τους ψυχαναγκασμούς των φιλελεύθερων ταξινομήσεων κι ακόμα για το αόρατο χέρι και το κινούμενο δάχτυλο κι ακόμα άλλα 80 σπουδαία θέματα που αναλύει ο κ. Τσουκαλάς με τα οποία θα ασχοληθούμε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΓΥΜΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

“Η Γυμνή Βασίλισσα – έργα και ημέρες του οικονομικού λόγου” είναι το πρόσφατο σημαντικό βιβλίο που έγραψε ο ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Ο κ. Τσουκαλάς ήταν αυτοεξόριστος σε όλη τη δραματική περίοδο της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα (1967 – 1974) καταπολεμώντας από τη Γαλλία και την Αγγλία το ολοκληρωτικό αυτό καθεστώς. Στην περίοδο αυτή εξέδωσε (αγγλικά) το καταγγελτικό βιβλίο του “Ελληνική τραγωδία” το οποίο εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα κι εμείς το παρουσιάσαμε στα “Χανιώτικα νέα”. Γενικά ο καθηγητής κ. Τσουκαλάς ως συγγραφέας θαυμάσιου ύφους κέρδισε το κοινό του και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος με τον ζωντανό και ουσιαστικό λόγο του.

ΠΑΝΤΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ

Αλλά κέρδισε κι ένα ευρύτερου επιστημονικού κοινό όσο όμως και ένα ευρύτατο κοινό αγωνιώντων πολιτών (ανδρών και γυναικών) για το σήμερα και το αύριο της κοινωνικής, οικονομικής, πνευματικής, πολιτικής, πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και διεθνούς μας υπόστασης και ανόρθωσης. Σ’ αυτούς τους πολυπληθείς Ελληνες και τις πολυπληθείς Ελληνίδες (ιδιαίτερα όλους τους νέους και τις νέες) απευθύνεται – ιδιαίτερα σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ο μαχόμενος πάντα ανθρωπιστής, διεθνούς κύρους κοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Το βιβλίο αυτό με τίτλο: “Η γυμνή βασίλισσα” και υπότιτλο “Εργα και ημέρες του οικονομικού λόγου” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με έτος της πρώτης έκδοσης το 2014.

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΒΑΘΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ

Ο Κ. Τσουκαλάς βασικά ως πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος βαθιάς ελληνικής και διεθνούς γνώσης του διπλού επιστημονικού αντικειμένου του έχει εκδώσει στον οίκο Καστανιώτη σημαντικά βιβλία: – “Ο πόλεμος μνήμη και τέχνη – οι παράπλευρες ζημιές” του Γιάννη Ψυχοπαίδι (δίγλωσση έκδοση) 2000 – “Ανα-γνώσεις ενός κόσμου που θα μπορούσε να είναι άλλος”, 2002 – “Πόλεμος και ειρήνη μετά το τέλος της ιστορίας” 2006 – “Η επινόηση της ετερότητας – ταυτότητες και διαφορές στην εποχή της παγκοσμιοποίησης” 2010 Ομως ο Κων. Τσουκαλάς έχει εκδώσει και στον εκδοτικό οίκο “Θεμέλιο” και άλλα σημαντικά βιβλία του.

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ

Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν να δεχτεί την πρόταση – πίεση για να είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στον ΣΥΡΙΖΑ, για μια βοήθεια πιο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι μια ευρωαριστερής κατεύθυνσης νέα κυβέρνηση θα πετύχαινε με διακηρυγμένες ριζοσπαστικές πολιτικές να διαπεράσει και να υπερβεί το συμπαγές τείχος του ευρωκρατικού “ολοκληρωτισμού”, του οποίου η γραφειοκρατική, αλλά και αντιανθρωπιστική αναλγησία αποδείχτηκε περίτρανα με τους πολλαπλούς εκμεταλλευτικούς κερδοσκοπικούς μηχανισμούς με συνεχείς υποβαθμίσεις των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας του τραγικού ευρωπαϊκού και διεθνούς κερδοσκοπισμού.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ “ΓΥΜΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ”

Ο Κ. Τσουκαλάς στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είχε την πρόταση να υπουργοποιηθεί στον μεγάλο τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Ομως για πολλούς λόγους δεν προσφέρθηκε χωρίς συμφωνίες και οικονομικές δυνατότητες να υπουργοποιηθεί για μια άλλη κατεύθυνση. Για το βιβλίο αυτό γράφει σε συμπυκνωμένο κείμενο και τα εξής: «είναι δυνατόν να υπάρξει ένας “μη οικονομίστικος κόσμος” για να πει: Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στη γυμνή βασίλισσα όπου αναλύεται μια εποχή, κατά την οποία το σύστημα δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί όπως το γνωρίζαμε. Και αυτό ακριβώς εξηγεί και τις ιδιαιτερότητες της προσέγγισης».

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Με το βιβλίο να έχει ως αντικείμενο τον οικονομικό λόγο, αλλά δεν είναι κατά κυριολεξία οικονομικό. Βασικά, επικεντρώνεται σε ένα σύστημα ιδεών, κυρίαρχο σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή που οι οικονομικές του προϋποθέσεις της αναπαραγωγής του φαίνεται να καταρρέουν. Οπου είτε θέλουμε είτε όχι η πανούργα ιστορία μας περιμένει στη γωνία. Αλλά τις απρόβλεπτες ιδιαιτερότητες μια τέτοιας ιστορικής συνάντησης στοχάζεται το παρόν βιβλίο. Ναι, τις απρόβλεπτες ιδιαιτερότητες, αλλά σε ποιες ιδιαιτερότητες ακόμα και γενικότητες δεν λειτουργούν πλείστες όσες φορές τα απρόβλεπτα με καταστροφές, με ρήξεις, διαστροφές και περιστροφές γύρω

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥαπό την πανούργα ιστορία, που μας περιμένει στη γωνία; Ομως ποιες είναι οι απρόβλεπτες ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας ιστορικής συνάντησης, που στοχάζεται στο εξαιρετικά, αναζητητικό και πρωτοποριακό στη δομή και την έκφρασή του λόγου του, βιβλίο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς; Στον 8 σελίδων πρόλογό του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς γράφει πολλά ενδιαφέροντα, από τα οποία επιλέγουμε τα κάτωθι: 1) «Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν μιας ασφυκτικής συγκυρίας. Εμπνέεται από σωρευμένες αμφιβολίες και απορίες σε σχέση με την πορεία του κόσμου, αλλά και με όρους πρόσληψης του ιστορικού γίγνεσθαι».

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

«Αίφνης οι θεμελιώδεις έννοιες και κατηγορίες που χρησιμοποιούσαμε για ν’ αποκωδικοποιήσουμε την κοινωνική πραγματικότητα, φαντάζονται έωλες, ίσως μάλιστα και παραπλανητικές. Το πολιτικό και το οικονομικό, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το μέρος και το όλο συγχέονται και αλληλοεπικαλύπτονται. Η κυριαρχία του “ώριμου” παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού της εποχής μας έχει συνεπιφέρει την υπονόμευση όλων των κατεστημένων βεβαιοτήτων. Και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες λέξεις της νεωτερικότητας, το εθνικό κράτος, η κοινωνία, το “εθνικό συμβόλαιο”,

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αλλά και η ελευθερία, η ισότητα, η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη τείνουν να εξαερώνονται. Ποτέ πριν οι δυνάμεις οι οποίες κινούν τον κόσμο που ξετυλίγεται μπροστά μας δεν εμφανίζονταν τόσο απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική κρίση λειτουργεί ως νοηματικό έναυσμα για την αναθεώρηση όλων των πεποιθήσεών μας. Από τη στιγμή που κλυδωνίζονται οι άρρηκτες προϋποθέσεις οι οποίες υπηρετούσαν τον κατεστημένο λόγο, η πορεία των πραγμάτων παύει να μπορεί να προσλαμβάνεται με βάση τους παραδοσιακούς νοηματικούς αυτοματισμούς. Και αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά τη θεμελιώδη νεωτερική ιδέα της ευημερίας της προόδου».

Με την ευημερία του όλου και την ευζωία των ανθρώπων να έχουν πάψει πια να προλαμβάνονται ως ιστορικές ομόρρυθμες… Τώρα οι προαιώνιες αξιακές αφετηρίες του δυτικού πολιτισμού φαντάζουν σαν κούφιες λέξεις γυμνά σημαίνοντα δίχως περιεχόμενο και φαντασιακά κατάλοιπα μιας απελθούσας εποχής. Ακόμα κι αν υπάρχει πρόοδος παραγωγής, επιστημονικής και τεχνολογικής στο επίπεδο των ηθικών, πολιτικών και ιδεολογικών της θεμελιώσεων η ανθρωπότητα φαίνεται να οπισθοχωρεί.

Ομως αυτό το βιβλίο που βάζει πνευματικά τον τύπο των ήλων στην απορία που διατρέχει τη “Γυμνή βασίλισσα” έχουμε χρέος πνευματικής ευθύνης να επανέλθουμε στα περιεχόμενα της εισαγωγής, όλων των τριών μερών και τα πολλά υποκεφάλαιά του και τον επίλογο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα