Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι “Γιατροί του Κόσμου” στο πλευρό των εγκύων προσφύγων

Η γυναικολόγος Ερμίνια Δαλακλή είναι εθελόντρια και εξετάζει εγκυμονούσες πρόσφυγες στη Λέσβο

HΕρμίνια Δαλακλή είναι γυναικολόγος και εργάζεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, όμως εδώ και 30 χρόνια ζει στο νησί με τον σύζυγο και τα παιδιά της. Βλέποντας χιλιάδες πρόσφυγες να φτάνουν στη Λέσβο, αποφάσισε να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα. Να φροντίζει εγκυμονούσες γυναίκες.
Αποφάσισε να χτυπήσει την πόρτα των «Γιατρών του Κόσμου» που εδώ και χρόνια υλοποιούν ανθρωπιστικά προγράμματα στο νησί. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση της 62χρονης γυναικολόγου και την ενέταξε στην ομάδα της.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 και για μια φορά την εβδομάδα, η Ερμίνια Δαλακλή εθελοντικά εξετάζει εγκυμονούσες πρόσφυγες.
«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποβάλλω το συναίσθημα. Έρχομαι στο ιατρείο και προσπαθώ να μην με επηρεάζουν οι προσωπικές ιστορίες των προσφύγων. Γιατί αν σκέφτομαι το τι έχει περάσει η κάθε γυναίκα μέχρι να φτάσει εδώ, τότε εγώ θα συγκινηθώ πιο πολύ από αυτές» δήλωσε η Ερμίνια Δαλακλή στην κάμερα του euronews.
Το κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου» στη Λέσβο προσφέρει στους πρόσφυγες:
1) Πρωτοβάθμια Ιατρική Περίθαλψη
2) Κοινωνική Συμβουλευτική
3) Ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη
4) Γυναικολογικός και προγεννητικός έλεγχος.
Τον περασμένο Μάιο η οργάνωση αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το προσφυγικό κέντρο της Μόρια, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Η Ερμίνια Δαλακλή εργάστηκε εθελοντικά στη Μόρια από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και την ημέρα που αποχώρησε η οργάνωση. Δεν θα ξεχάσει ποτέ όσα έζησε εκεί.
«Ακόμη και σήμερα φτάνουν στη Μόρια γυναίκες που βρίσκονται στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης τους. Έρχονται από την Τουρκία. Πολλές δεν έχουν το κουράγιο να μας κοιτάξουν στα μάτια. Κάποιες φορές εξέτασα γυναίκες που πρόσφατα είχαν γεννήσει. Όταν ρώτησα κυρία μου, γιατί σας έκαναν καισαρική; Ξέρετε τι μου απάντησαν.. Μου είπαν ότι δεν προλάβαιναν να γεννήσουν φυσιολογικά. Βομβαρδίζανε πίσω μας και έπρεπε να κάνουμε γρήγορα. Αυτό είναι το πιο φοβερό, το πιο τρομερό. Είναι κάτι που δεν θέλω να ξανακούσω στην ζωή μου» δήλωσε η Ερμίνια Δαλακλή ..
Πολλοί πρόσφυγες χαρακτηρίζουν την Μόρια «φυλακή», ενώ στην μιλώντας στο euronews, έκαναν λόγο για το «νέο Γκουαντάναμο». Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την συστηματική μεταφορά προσφύγων από την Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού. Για το ζήτημα αυτό, οι Δήμοι Λέσβου, Χίου και Σάμου πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής στην Αθήνα.
«Τους τελευταίους τρεις μήνες, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης έχουν γεννήσει περίπου 60 πρόσφυγες. Πολλές από αυτές τις γυναίκες έφτασαν στο νησί σε προχωρημένη εγκυμοσύνη χωρίς να έχουν επισκεφθεί γυναικολόγο. Το πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου των Γιατρών του Κόσμου, έχει σώσει τις ζωές πολλών γυναικών, αλλά και των βρεφών τους»..

Κινητές Ιατρικές Μονάδες για Περισσότερους από 1.200 Μετανάστες και Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ο ΔΟΜ, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, και οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) ανακοινώνουν την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε περισσότερους από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες μέσω κινητών ιατρικών μονάδων στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, τις Σέρρες και τα Οινόφυτα, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2017).
Από το Σεπτέμβριο του 2017, οι ιατρικές ομάδες έχουν διεξάγει 3.400 ιατρικές συνεδρίες -σχεδόν 80 ημερησίως- στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Οι συνεδρίες αφορούν σε εξετάσεις, διαγνώσεις, συνταγογραφήσεις και παραπομπές σε μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, εξηγεί ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία χρήζουν άμεσης φροντίδας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκτός δομών φιλοξενίας.
«Η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι απαραίτητη. Η βελτίωση της υγείας των μεταναστών και προσφύγων είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους», είπε ο κ. Rocco.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τους ΓτΚ στην Ελλάδα και υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην υγεία και να προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.
Ο ΔΟΜ και οι ΓτΚ συνεργάζονται επίσης στενά για την ομαλή μετάβαση και παράδοση των υπηρεσιών υγείας στην ελληνική κυβέρνηση το 2018 και χαιρετίζουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την συνεργασία μας με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Χρήστος Δημόπουλος, Υπεύθυνος προγραμμάτων προστασίας και ένταξης στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας.
«Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες προετοιμάζοντας παράλληλα την παράδοση της περίθαλψής τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.
Οι ιατρικές μονάδες αποτελούνται από γενικούς παθολόγους, παιδιάτρους, οδοντιάτρους, νοσοκόμες, διερμηνείς και οδηγούς οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, στις δομές φιλοξενίας σε Θερμοπύλες, Σέρρες και Οινόφυτα (η οποία έκλεισε στις 3 Νοεμβρίου).
Οι μονάδες πραγματοποιούν ιατρικές συνεδρίες και παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη για ιατρικά θέματα, όπως ιογενείς λοιμώξεις, κρυολογήματα και τραυματισμούς. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό συνταγογραφεί φάρμακα και παρακολουθεί άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αναπνευστικά και γυναικολογικά προβλήματα υγείας.
Οι ασθενείς που χρειάζονται δευτεροβάθμια περίθαλψη, παραπέμπονται από τις ιατρικές μονάδες των ΓτΚ σε νοσοκομεία, ενώ προβλέπεται επίσης και η μεταφορά και συνοδεία τους, όπου είναι δυνατόν.
«Η ιατρική περίθαλψη είναι ουσιώδης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, όπως είναι για κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τους εταίρους της στην παροχή πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών», είπε ο Ευάγγελος Πετράτος, ειδικός περί ανθρωπιστικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
«Είμαστε ευχαριστημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και την καλή συνεργασία των εταίρων μας και των ελληνικών υγειονομικών αρχών», είπε.
Το κοινό πρόγραμμα ΔΟΜ – ΓτΚ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χάρη σε εσάς, τους υποστηρικτές μας και φίλους μας, όλοι εμείς οι Γιατροί του Κόσμου
Ελλάδας, προσπαθήσαμε καθημερινά να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να βρισκόμαστε δίπλα σε όποιον είναι σε ανάγκη. Χάρη σε εσάς, έγιναν όλα αυτά!

Σας ευχαριστούμε!

Καλή χρονιά με υγεία,
αλληλεγγύη,
χωρίς διακρίσεις.

Γιατροί του Κόσμου
Ελλάδας
…όπου υπάρχουν
άνθρωποι…

Σας χρειαζόμαστε κοντά μας πάντα!

Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου

Αρχές του νέου έτους και όλα τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στη Αθήνα, Πειραια, Πατρα,Θεσσαλονικη Χανιά και Καβάλα, είναι γεμάτα από ανθρώπους που περιμένουν υπομονετικά να εξεταστούν από τους γιατρούς μας. Το 2018 οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και όλοι εμείς προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε ένα από τα σημαντικότερα αγαθά σε όλους τους ευάλωτους ανθρώπους που χτυπούν την πόρτα μας, την πρόσβαση στην υγεία.
Βοηθείστε μας να σταθούμε στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη..στηρίξτε το έργο μας κάνοντας μια δωρεά,,..
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑΧΑΝΙΩΝ
Αρ.Λογ/σμού:124932001
IBAN: GR43 0690 0090 0000 0012 4932 001 / SWIFT: STXAGRA1
Μετά την κατάθεσή σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο 2821023110 ώστε να σας αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 27/12/2017  ΕΩΣ ΚΑΙ 05/01/2018 ΕΙΝΑΙ

ΕΛΛΑΔΑ 30
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 9
ΜΑΡΟΚΟ 7
ΑΛΒΑΝΙΑ 5
ΣΥΡΙΑ 3
ΑΙΓΥΠΤΟΣ 3
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 2
ΝΙΓΗΡΙΑ 2
ΡΩΣΙΑ 1
ΙΤΑΛΙΑ 1
ΣΕΡΒΙΑ 1
ΣΕΝΕΓΑΛΗ 1
ΤΥΝΗΣΙΑ 1
ΑΛΓΕΡΙΑ 1

ΣΥΝΟΛΟ 67


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα