Μουσείο Τυπογραφείας

Η Γαλλία των “Κιτρινογιλεκάδων”

Τα γιλέκα είναι το μεγάλο μυστήριο πίσω από μια τάξη που όταν γίνονται πολιτικές συγκρούσεις στους δρόμους, αυτή συνήθως κάθεται
στο σπίτι της.
(Ροβήρος Μανθούλης, σκηνοθέτης)

ΜΕΣΩ του fb και των κινητών οι αλλαγές στον κόσμο γίνονται πιο εφικτές, επειδή και οι διαμαρτυρίες είναι πιο μαζικές. Το είδαμε στις χώρες της Β. Αφρικής, το βλέπουμε με τους “gilets jaunes” στη Γαλλία και την “υποχώρηση” του προέδρου Μακρόν στην αυστηρή πολιτική του. Δεν το είδαμε με τους ημέτερους “Αγανακτισμένους” που δεν είχαν ομοιογένεια!

ANAMENOMENO ότι, οι Γάλλοι πολίτες που ψήφισαν Μακρόν, θα είχαν επενδύσει πολλά στο νεαρό άλλοτε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ολλάντ, επειδή γνώριζε πολύ καλά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Τελικά, απογοητεύτηκαν κι αυτοί, όπως κι εμείς με τους “φερέλπιδες” του «un’ altra Europa con Tsipras» Συριζαίους!

ΣΗΜΕΡΑ στη Γαλλία, μετά τη λιτότητα και τη φορολόγηση της βενζίνης, η απάθεια του καναπέ έγινε σοβαρό κίνημα, η δε αποφυγή των χειροτέρων επιτεύχθηκε χάρη στη λήψη κάποιων θετικών ημίμετρων, όπως η αύξηση κατά 100 ευρώ στους κατώτατους μισθούς κ.λπ.

ΠΟΙΑ ήταν τα βασικά αιτήματα των “κιτρινογιλεκάδων”; Δεν μας εκπλήσσουν, γιατί για μας αποτελούν καθημερινό εφιάλτη και “βίωμα” [Τα εντός (…) σχόλια είναι δικά μας)]:
-να μην υπάρχει κανείς άνεργος (ουτοπικό για την Ελλάδα της κρίσης και της υψηλότερης ανεργίας στην Ε.Ε.)
-προοδευτικότερη φορολόγηση εισοδήματος (εδώ φορολογείται συνεχώς η μεσαία τάξη)
-αύξηση φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων προς όφελος των μικρών (πού τέτοιο πράγμα εδώ, αφού οι μικρομεσαίοι είναι που βάζουν λουκέτο εξαιτίας της συνεχούς φορολόγησής τους),
-κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όλων (εδώ, σχεδόν μηδενική ασφάλιση για όλους),
-κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα (αφαίμαξη και του τελευταίου ευρώ των συνταξιούχων, έστω με αναστολή για φέτος)
-τέλος στο φόρο καυσίμων (εδώ αύξηση στην τιμή των καυσίμων),
-κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ! (Ας μη το συζητήσουμε)

Οι Γάλλοι, όταν σηκώνονται από τον καναπέ, ενώνονται και δρουν για να αλλάξουν καταστάσεις. Έστω κι αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, διότι, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, είναι προφανές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έπεισε “εν μέρει”, όχι εντελώς το γαλλικό λαό. Όμως, ταρακουνούν το σύμπαν…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.