Μουσείο Τυπογραφείας

Η Φρίντα συναντά την Πίνα

Πέμπτη βράδυ στην αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων παρακολουθήσαμε ένα έργο εμπνευσμένο από την μεγάλη χορογράφο – δημιουργό του σύγχρονου χορού και χοροθεάτρου, Pina Bausch και την ανατρεπτική καλλιτέχνη Frida Kahlo και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν γύρω από το σώμα.
Δεκαπέντε έφηβες και ένας έφηβος ερμήνευσαν από τα έργα της Πίνα, έντονες γοητευτικές εικόνες της δουλείας της ενώ από την Φρίντα εμπνεύστηκαν από το πάθος της για τη ζωή παρ’ όλη τη σωματική της αποσύνθεση.
Τα κορίτσια αυτά και ο νεαρός έφηβος, δεν αναφέρω τα ονόματά τους γιατί δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται, παρ’ όλου που το ήθελα, είναι μαθητές της Σοφίας Φαλιέρου δασκάλας της σχολής χορού «ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΗ»
Αυτό που παρακολουθήσαμε μιάμιση ολόκληρη ώρα δίχως διακοπή ήταν εκπληκτικό, ήταν υπέροχο ήταν κάτι πέρα από την ανθρώπινη φαντασία. Οποιαδήποτε έννοια χρησιμοποιήσω  στον υπερθετικό βαθμό, δεν θα δώσει την αληθινή περιγραφή σε όλη του την διάσταση.
Όλα τα παιδιά, μέσα σε αυτά και η εγγονή μου Μαριάντα Μιχαήλ, ήταν μοναδικά.
Κάθε ένα ξεχωριστά ήταν μία εξωπραγματική παρουσία, η Μαριάντα σε ένα σόλο, έδειξε τη δύναμη που έχει το κορμί να εκφραστεί, να μεταφέρει μηνύματα, να διδάξει, να συγκινήσει, να κάνει την καρδιά να φτερουγίσει και να πετάξει με τα φτερά της φαντασίας ψηλά πολύ ψηλά και να αγγίξει ιδέες, τα συναισθήματα και να δώσει το δίδαγμα της γλύκας, της συντροφικότητας, του ειδώλου και ενοποίησης. Όλα μαζί τα παιδιά γίνανε ένα, ενώνονται τα κορμιά τους, απωθούνται τα κορμιά τους, μπλέκονται τα χέρια τους με απαλές λικνιστικές κινήσεις χαϊδεύοντας απαλά όλα το κορμί τους που εντυπωσιακά ντυμένο έβγαζε μία δύναμη που συνάρπαζε. Η μουσική πότε γαλήνια, πότε έντονη, πότε χαλαρωτική έδινε το έναυσμα στα κορμιά να κινούνται και να εκφράζονται.
Το τέλος ήταν ένα ομαδικό αγκάλιασμα και κάποια δάκρυα συγκίνησης.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Συγχαρητήρια στην κ. Φαλιέρου. Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές. Οι γονείς να χαίρονται αυτά τα παιδιά που ξέρουν και μπορούν να ομιλούν με το σώμα, με το πρόσωπο, με την ψυχή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.