Μουσείο Τυπογραφείας

Η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη των φτωχών, η Ευρώπη του ευρώ

打印Oταν ξεκίνησε η ιδέα της Ευρώπης από ιδιαίτερα φωτισμένους ηγέτες της εποχής η κατάσταση ήταν διαφορετική..
Σκοπός ήταν η ένωση των λαών για να υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία σε όλα τα κράτη μέλη.. Στην αρχή της προσπάθειας πράγματι όλα πήγαν καλά και η κοινότητα πρόσθετε νέα μέλη και κυρίως μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα.
Πολλά τα οφέλη και μεγάλη η ασφάλεια που εισέσπρατε ….. Η Ελλάδα όλη αυτή την περίοδο με τα γιγαντιαία προγράμματα χρηματοδότησης ( ΕΣΠΑ) κ.λ.π. άσχετα αν δεν κατάφερνε η χώρα να απορροφά όλα τα οφέλη για τους γνωστούς λόγους και κυρίως για λόγους ανικανότητας κυβερνήσεων κάθε εποχής.
Το 1981 η Ελλάδα έγινε επίσημο μέλος και στηρίχτηκε από  την ΕΕ ( τότε ) ΕΟΚ με πενταετή και επταετή προγράμματα.
Το  1985 ακολούθησαν τα ΜΟΠ ( Μεσόγεια Ολοκληρωμένα Προγράμματα ) ,ακολούθησαν το 1988 το πακέτο Ντελόρ , το πακέτο Σαντέρ  και στη συνέχεια το  Γ΄κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ( 2000-2006) , με επόμενο πακέτο το Δ’ ΚΠΣ ( 2007-2013)
Τα ευρωπαικά κονδύλια είναι ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης της χώρας γιατί εισρέουν με διάφορους τρόπους από τα διαρθωτικά ταμεία 2 – 7 δις ετησίως , με μεγάλη στόχευση στον τομέα της εκπαίδευσης. Γενικά τα ευρωπαικά κονδύλια είναι ο μοχλός ανάπτυξης του τόπου αρκεί να γίνεται ορθολογικά και όχι με κομματικά ή πολιτικά κριτήρια όπως δυστυχώς συμβαίνει στην Ελλάδα με τις γνωστές συνέπειες.
Στην πορεία της ζωής και λειτουργίας της κοινότητας άρχισε ο διαχωρισμός των χωρών βορρά και νότου χαρακτηρίζοντας τις χώρες του νότου ως pigs ( γουρούνια ) δηλαδή η Ελλάδα , η Πορτογαλία , η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτές οι χώρες που θεωρούνται φτωχές σε σχέση με τις χώρες του βορρά δεν έχουν αντέξει το σκληρό ( παγκόσμια ) νόμισμα του Ευρώ.
Προγράμματα διάσωσης , μνημόνια , απειλές πτώχευσης και εξόδου από τον σκληρό πυρήνα , με αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε ειδικά οι Έλληνες που ζουν ,  πολλοί από εμάς την ακραία φτώχεια.
Η Ελλάδα ταλαιπωρείται 10 χρόνια με μνημόνια κ.λ.π., με πενιχρά αποτελέσματα ανάκαμψης.
Η Ισπανία με τα ίδια προβλήματα με χαρακτηριστικό τις εξώσεις των πολιτών  από τις κατοικίες τους .  Η Ιταλία αντιστέκεται για το χρέος της που είναι γιγαντιαίο ( 2,5 τρις ευρώ) περίπου κάνοντας τα πράγματα για την Ευρώπη να είναι δύσκολα στη διαχείριση αυτού του χρέους .                                                                                      Η Πορτογαλία πέρασε και περνά την κρίση πιο ήπια , πιο βελούδινα θα έλεγε κανείς , για διάφορους λόγους…..
Βέβαια αυτήν την εποχή ζούμε την πιθανότητα του Brexit που είναι πολύ δύσκολο για αυτή τη χώρα , αν και δεν είναι στο νόμισμα του ευρώ. Οι πολίτες έχουν σπεύσει και αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ , αλλά και το ευρώ καταρρέει μέρα με τη μέρα όσο διαρκεί η κρίση του Brexit ( με συμφωνία ή άτακτη ).
Άρα λοιπόν φτάσαμε και ζούμε στην Ευρώπη του Ευρώ και των συμφερόντων που εκπροσωπούνται από αυτό το νόμισμα που είναι τεράστια ,  και έχει γίνει αντικείμενο ανταγωνισμού με το δολάριο , με θύματα τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα με τις οικονομίες τους , τις περιουσίες τους ή και τις ζωές τους ακόμη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.