Μουσείο Τυπογραφείας

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Η Εορτή του Μεγάλου Αγιασμού

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις…»

theofaneia-fotaΜε τα Θεοφάνεια, που μετά το Πάσχα είναι η αρχαιότερη δεσποτική γιορτή, κλείνομε κάθε χρόνο, το Δωδεκαήμερο των εορτών.
Στις 6 Ιανουαρίου κάθε χρόνο με τα Θεοφάνεια επαναλαμβάνεται η βάπτιση του Χριστού, στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Η φανέρωση της Αγίας Τριάδος.
Τα περιστέρια γίνονται το πνεύμα του Θεού, ο Σταυρός που πέφτει στο νερό είναι ο ίδιος ο Χριστός και η φωνή του Θεού: «Αγαπητόν Σε υιόν ονομάζουσα». Αυτή τη στιγμή ο ουρανός ανοίγει και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, δηλαδή ολόκληρη η θεότητα παρουσιάζεται στον κόσμο. Η ημέρα αυτή παίρνει το όνομα Θεοφάνεια. Είναι μεγάλη εορτή όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Την παραμονή του Μεγάλου Αγιασμού γίνεται ο Μικρός Αγιασμός. Θυμάμαι στη συνέχεια ο παπάς «φώτιζε» τα Παϊδονερόχωρα και ένας επίτροπος κρατούσε την «κανίστρα» και οι πιστοί αφού δεν υπήρχε χρήμα έβαζαν με την οκά το λάδι στην κανίστρα.
Εμείς τα παιδιά λέγαμε τα «φώτα»:
«Σήμερα είναι των φωτών που αγιάζουν οι παπάδες
και μες τα σπίτια μπαίνουνε και λεν τον Ιορδάνη,
Ο Ιορδάνης βαπτιστής εγύρισε και είπε:
Χαρίσετε μου τα κλειδιά τα μαργαριταρένια
ν’ ανοίξω τον παράδεισο να πιω νερό δροσάτο,
να πέσω ν΄ αποκοιμηθώ σε μια μηλιά από κάτω.
Ανήφορος κατήφορος σε τρία πηγαδάκια
κάθονται τρεις μελαχροινές με τα σγουρά μαλλάκια
Η μια κεντά τον ουρανό, η άλλη το φεγγάρι
κι η τρίτη η ομορφότερη κεντά τον Αϊ Γιάννη»
Εμείς κρατούσαμε ένα μπουκάλι και μας έβαζε η νοικοκυρά, λίγο λάδι «από το λαδικό» . Κοιτάζαμε πότε θα γεμίσει το μπουκάλι να το πουλήσουμε στου Φθυμογιώργη για να αγοράσουμε καραμέλες ή κανένα τετράδιο. Ρευστό χρήμα δεν υπήρχε μετά την κατοχή.
Η εορτή του Μεγάλου Αγιασμού και στα χωριά μας είχε εορταστικό χαρακτήρα. Οι εκκλησίες ήταν γεμάτες, για να παρακολουθήσουν την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, «να φιλήσουν το Σταυρό» και να πάρουν τον Αγιασμό για το σπίτι τους. Τα χωριά μας είχαν τότε ζωή. Έφερναν τον Αγιασμό στο σπίτι, έπιναν όλοι απ΄ αυτόν, ράντιζαν τους χώρους του σπιτιού, τους στάβλους, τα ζώα, τα βαρέλια με το κρασί και τα πιθάρια με το λάδι, τα χωράφια και τα αμπέλια, για να τα προφυλάξουν από τις ασθένειες. Τον Αγιασμό τον θεωρούσαν «πανάκεια», τον φύλαγαν στο εικονοστάσι.
Σημαντικό μέρος της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού αποτελεί η ευχή: «Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων Σου»
Η Αγία Μέρα των Θεοφανείων, ας φωτίσει το λαό της ανθρωπότητας και να τον οδηγήσει στον αληθινό –σωστό- δρόμο.
Χρόνια Πολλά – Καλή Χρονιά
με υγεία και γλυκοσάλιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.