Μουσείο Τυπογραφείας

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

sinallagmaΠτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1718 δολ. από το επίπεδο των 1,1759 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Η κατάσταση στην Καταλονία και οι πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να εχει στην ισπανική οικονομία, επηρεάζουν αρνητικά το ευρώ. Το Συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας ματαίωσε σήμερα τη σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.
Στο μέτωπο των οικονομικών ειδήσεων, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πραγγματοποιήθηκε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, δείχνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στον περιορισμό του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης (QE) με “προοδευτικό τρόπο” και “προσεκτικά βήματα”.
Όπως διαφαίνεται από τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ φαίνεται να προκρίνει μία σημαντική μείωση του πλαφόν των ομολόγων που αγοράζει κάθε μήνα, προκειμένου να μπορέσει να επιμηκύνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη χρονική διάρκεια του προγράμματος.
Έτσι, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλύτες, είναι πολύ πιθανόν το μηνιαίο όριο των 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, να περιοριστεί στα 20 δισ. ευρώ.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκε μία συναλλαγή, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5,59% από 5,58% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,44% να διαμορφωθεί στο 5,15% από 5,14% που έκλεισε χθες.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,171%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,219%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,272%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,329%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1742 δολ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.