Μουσείο Τυπογραφείας

Η δοσομέτρηση με το κουτάλι και το κουταλάκι

Ηρθε στην ώρα του το άρθρο στα “Χανιώτικα νέα” του Παύλου Δρακόπουλου με τίτλο «Μη δίνετε φάρμακα στα παιδιά με το κουταλάκι».

Λίγες μέρες πριν ο υποφαινόμενος σχολίασε σε δύο φαρμακεία στον Νομό μας τη συνήθεια να γράφουν στο σκεύασμα που πωλούν τη δοσομέτρηση σε κουταλάκια του γλυκού (τσαγιού) ή σε κουτάλια της σούπας (φαγητού). Τόνισε ιδιαίτερα πως υπάρχει ο κίνδυνος μειωμένης ή υπερβολικής δοσολογίας στον ασθενή με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Κι αυτό γιατί η “μόδα” στα κουταλοπίρουνα άλλαξε το μέγεθός τους. Παλαιότερα ένα κουταλάκι του γλυκού περιείχε σε όγκο 5 ml (χιλιοστόλιτρα) και το κουτάλι της σούπας 20 ml. Τώρα το περιεχόμενο με την αλλαγή του σχήματος κυμαίνεται από 4 – 5 και 10 – 15 ml αντίστοιχα.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως η συνήθεια αυτή που ξεκινά από τη φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το φάρμακο, φτάνει στα φαρμακεία και συνεχίζεται από τους γονείς, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τα παιδιά στα οποία ως επί το πλείστον το φάρμακο χορηγείται με τη μορφή σιροπιού. Αυτό εξάλλου επισημαίνεται και από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στην Πενσυλβανία σε σχετική επίσημη δημοσίευση. Κρίνεται κατά συνέπεια σκόπιμη η αναγραφή της συνιστώμενης δόσης σε ml και η υποχρεωτική ύπαρξη σε κάθε συσκευασία ειδικού δοσομετρητή.
Λόγω ειδικότητας, ας επιτραπεί στον γράφοντα να σχολιάσει και τη δοσομέτρηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στη συμβατική γεωργία. Κι εδώ το κουταλάκι και το κουτάλι “πάει σύννεφο”. Μάλιστα εδώ υπάρχει και “κοφτό” ή “σουρωτό” κουταλάκι ή κουτάλι. Στην περίπτωση των φυτοφαρμάκων, επειδή το φυτό δεν είναι άνθρωπος, η υπερβολική δόση είναι σύνηθες γεγονός. Είναι γνωστό όμως πως η συνιστώμενη από τη φυτοφαρμακευτική εταιρεία δόση είναι κατά κανόνα η ανώτατη για λόγους κατανάλωσης του παραγόμενου από αυτή προϊόντος. Σ’ αυτή τη δόση μελετήθηκαν και οι επιπτώσεις του φυτοπροστατευτικού προϊόντος στο περιβάλλον, η υπολειμματική του δράση και οι παρενέργειες στον χρήστη. Τα “μετράρια” που χορηγούνται συνήθως αναγράφουν όγκο. Στην περίπτωση των φυτοφαρμάκων σε μορφή σκόνης η δόση εξαρτάται και από το ειδικό βάρος του προϊόντος. Υπάρχει που υπάρχει η μη ορθολογική χρησιμοποίηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ας μη επιβαρύνεται και από την κακή δοσομέτρηση. Κάποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και στην περίπτωση αυτή.

*Γεωπόνος ερευνητής φυτοπαθολόγος -οικοτοξικολόγος

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.