Μουσείο Τυπογραφείας

Η δημοκρατία σε κρίση – Εξωτερικές απειλές

  • O συγγραφέας με τον τότε υπουργό των Εξωτερικών της Αμερικής Χένρυ Κίσσινγκερ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 1974.
  • Ο συγγραφέας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Γκρομίκο, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1976.

(γ΄ τελευταίο μέρος)

Γεωργίου Μαύρου
τ. αρχηγού της Ένωσης Κέντρου και πρώην Υπουργού Εξωτερικού στην κυβέρνηση μετά την εφτάχρονη δικτατορία

Εκδόσεις Ατλαντίδα
Αθήνα 1978, 1η έκδοση
ανατύπωση Μάϊος 1978
ανατύπωση Ιούνιος 1978
και 2η έκδοση Οκτώβριος 1978

OΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
η οποία από κατήγορος έγινε κατηγορούμενη, με την Τουρκία να κερδίζει και την Διεθνή Κοινή Γνώμη, χωρίς εμείς να την έχουμε προσεγγίσει και κερδίσει, τόσο με Διπλωματικούς καταδρομείς όσο και με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Η ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη ΒΑΡΝΑ της Βουλγαρίας (λόγω σειράς της γειτονικής χώρας) απέτυχε κατά κυριολεξία όσον αφορά τα μείζονος σημασίας θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Βαλκανίων και των κρίσιμων σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Προβλήματα τα οποία, τώρα, έχουν εξαιρετικά ενταθεί, λόγω, κυρίως υπερ-εξουσιαστικές πολιτικές της Νεοθωμανικής Στρατηγικής που εδώ και χρόνια  ακολουθεί ο Ερντογάν. Ο οποίος, κατά την αντίληψη της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινής γνώμης, ήταν ο κυρίαρχος της άτονης διάσκεψης της Βάρνας με τις απειλές του και τις παρανοήσεις συνέδρων της διάσκεψης. Για να μιλούν στο σουλτάνο  με δέος οι ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο πρόεδρος Γιούνκερ που του ζητούσε τη «μεγαλοψυχία» του για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών μας…

ΝΕΟ-ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΟΦΙΛΙΑ
Όμως ο νέος «Σουλτάνος» Ερντογάν ο πολεμόφιλος για τη δόξα του και μικρόψυχος τόσο για τον Λαό του όσο και για άλλους λαούς, γενικά, κατατρομοκράτησε με τις απειλές του για την μη αποδοχή της Τουρκίας στην ένταξή της στην Ε.Ε.
Για να δώσει το σύνθημα και στον πρωθυπουργό Γιλντρίμ για προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα και Ε.Ε.
Πέρα από τις έντονες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ο σκληρός Σουλτάνος Ερντογάν παρέπεμψε το θέμα των 2 στρατιωτικών στη Δικαιοσύνη για παραβίαση των στρατιωτικών Συνόρων….. ακόμα συνδύασε το θέμα με την ανταλλαγή των 8 τούρκων στρατιωτικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα κατηγορούμενοι για συμμετοχή τους στο κίνημα ανατροπής του.

ΑΝΕΝΔΟΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Παράλληλα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στους εκει τούρκους  δημοσιογράφους ότι για το θέμα των υδρογονανθράκων η Τουρκία  δεν θα υποχωρήσει. Για να  προσθέσει πως η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε  αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.
Πιο συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα, λεπτομερώς.
Για να τονίσει αποφασιστικά ότι: «ΕΜΕΙΣ, δεν υποχωρούμε από τις διεκδικήσεις για το Αιγαίο και την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ».
Για την αποτυχία της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής και την ανένδοτη στάση της Τουρκίας του Ερντογάν σε σχέση με την άτονη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελληνική πολιτική και διπλωματική χαλαρότητα, έλληνες φορείς των κομμάτων έκαμαν έντονες δηλώσεις, για παθητική δική μας στάση απέναντι στην σκληρότητα των τουρκικών επιθετικών θέσεων, τουρκικών ενεργειών, οι οποίες δήλωναν μια αυθαιρεσία.

Όμως επανερχόμενος ο Γ. Μαύρος στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και μετά τον δεύτερο ως την κρίσιμη και απαράδεκτη εισβολή στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην τελευταία 25η δήλωση του Gunder Oreun, υπουργού των εξωτερικών της Τουρκίας, σε  αγόρευσή του στην  Αμερικανική Γερουσία στις 13 Φεβρουαρίου 1978, που είπε: «Σε ότι αφορά το Αιγαίο, πρέπει να τονίσουμε τα παρακάτω σημεία, το θέμα τη υφαλοκρηπίδας δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο Αιγαίο. Υπάρχει επίσης η οχύρωση των Νησιών από την Ελλάδα κατά παράβαση των συνθηκών του 1923 και 1947.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τις διάφορες υποχρεώσεις και δυνατότητες που της παρέχει το ΝΑΤΟ, έθεσε υπό τον έλεγχό της τον εναέριο χώρο του Αιγαίου και υπάρχει ακόμα ενδεχόμενο να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας σε 12 ναυτικά μίλια, από αυτή την άποψη το πρόβλημα του Αιγαίου είναι πιο σημαντικό από το Κυπριακό».

ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, Η ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Ο Γ. Μαύρος, όπως ανέφερα και στο προηγούμενο άρθρο μου απαντά σε όλες τις  25 δηλώσεις-απόψεις των Τούρκων τις οποίες συνεχίζει σήμερα ο Ερντογανικός Νέο-οθωμανισμός.
Λόγω έλλειψης χώρου μεταφέρω την 7η δήλωση όπου ο Γ. Μαύρος γράφει: «οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα με την οχύρωση ορισμένων νησιών του Αιγαίου, παραβιάζει τις συνθήκες  της Λωζάνης και των Παρισίων είναι τελείως αστήρικτοι, αντίθετα, παρουσίαση των συνθηκών κάνει η Τουρκία που απειλεί και διεκδικεί τα νησιά του Αιγαίου. Η οχύρωση των νησιών είναι αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας.
Ακολούθησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και έχει χαρακτήρα καθαρά αμυντικό. Δεν αποβλέπει σε επίθεση κατά της Τουρκίας, που είναι αδιανόητη σε απόκρουση ενδεχόμενης τουρκικής επίθεσης κατά της Ελλάδας.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΜΑΣ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το δικαίωμα της άμυνας είναι από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα όπου αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τον χάρτη του ΟΗΕ.
Έτσι, μόλις αποσυρθούν οι απειλές του σύγχρονου Νεοθωμανικού κράτους του Ερντογάν και υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα ξανα-επαναληφθούν η Ελλάδα δεν θα έχει λόγω να διατηρεί τα λίγα αυτά οχυρωμένα. Όμως, οι σύγχρονες καθημερινές υπερ-απειλές του Ερντογανισμού εντείνουν την ανάγκη υπερ-οχύρωσης των άμεσα απειλούμενων Νησιών μας.
Όμως, από τότε, ο Γεώργιος Μαύρος έγραψε στο βιβλίο του, σελίδα 46 ότι: η άποψη πως πρέπει να είμαστε  υποχωρητικοί στους τούρκους για να προλάβουμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ.
Η υποχωρητικότητα στις έξαλλες αξιώσεις του τουρκικού Σωβινισμού είναι ακριβώς η αφορμή που θα οδηγήσει στην ελληνοτουρκική ένοπλη σύρραξη.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ  ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
Όμως, για όλες αυτές τις τούρκικες προκλήσεις και παραβιάσεις  των Διεθνών κανόνων που η Τουρκία είναι ΥΠΟΔΙΚΗ κατόρθωσε με έντονη Διεθνή διπλωματική δραστηριότητα  και προπαγάνδα να κερδίσει, εν πολλοίς τη Διεθνή Κοινή Γνώμη, με αποτέλεσμα να γίνει η τουρκική πλευρά κατήγορος αντί νάναι διαχρονικά κατηγορούμενη. Για να τονίσει ο Γ. Μαύρος στη σελ. 43 ότι: Η Ελλάδα αγνόησε έως τώρα τη σημασία της Κοινής Γνώμης. Γιατί πρέπει χωρίς αναβολή (από τότε) να αντεπιτεθεί στην τουρκική μάχη των εντυπώσεων. Τις οποίες  (ως σήμερα)  κερδίζει.
Όμως, τονίζει ο Γ. Μαύρος, η Ελλάδα χρειάζεται ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ «ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ» και όχι διπλωματικούς γραφιάδες. Με πρώτο στόχο τη διαφώτιση  της διεθνούς Κοινής Γνώμης, ιδιαίτερα τώρα, περισσότερο από ποτέ…..
Τώρα, που η Ευρώπη, η Αμερική και η Ρωσία κ.λπ. υποκλίνονται στις απειλές και τις κατατρομοκρατήσεις του Σουλτάνου ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ο οποίος όμως δεν είναι ασφαλής στην έξαλλη πορεία του αφού οι μεγάλες δυνάμεις ξαναμοιράζουν τώρα τον κόσμο, ιδιαίτερα την Αφρική χωρίς να αφήσουν εύκολα τον Ερντογάν να αποτελέσει έναν παίκτη  εν ου παιχτοίς, να αναστατώνει και να απειλεί τον κόσμο. Γιατί όσο και αν στηρίζεται στην σύμπραξη με την Ρωσία λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων αντί των αμερικανικών, κατά την πορεία της Νέας Διεθνούς πραγματικότητας θα υπάρξουν πολλές κρίσεις, και μεγάλες αντιδράσεις προοιωνίζουν έναν νεωτερικό ψυχρό πόλεμο με επικινδυνέστατες διεθνείς αντιδράσεις, αφού η υπερπαραγωγή και διάθεση σε άλλα κράτη νέων εξοπλισμών αποτελούν την σημερινή τρομερή πραγματικότητα

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.