Μουσείο Τυπογραφείας

Οι διαταραχές στο επίκεντρο της 22ης παιδιατρικής διημερίδας

2Γύρω στο 5,3% του παιδικού πληθυσμού πάσχει από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μια νευροαναπτυξιακή πάθηση με κύρια συμπτώματα τη δυσκολία στη συγκέντρωση – απροσεξία, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα. Στην Ελλάδα, στην ηλικία των 7 ετών 9,5% των παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα απροσεξίας και 7% συμπτώματα υπερκινητικότητας – παρορμητικότητας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μεγαλώνοντας τα παιδιά αυτά διατηρούν σχεδόν τα ίδια ποσοστά απροσεξίας, αντίθετα μειώνονται σημαντικά η υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα.

Ο αναπτυξιακός παιδίατρος Παναγιώτης Μπότης

Ο αναπτυξιακός παιδίατρος Παναγιώτης Μπότης

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην 22η Παιδιατρική Διημερίδα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα Κρήτης, και φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΑΝΕΚ στα Χανιά. Μιλώντας για το θέμα της ΔΕΠΥ ο αναπτυξιακός παιδίατρος Παναγιώτης Μπότης τόνισε σχετικά ότι η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια έναντι των κοριτσιών (4 προς 1), ενώ τα αγόρια φαίνεται να παρουσιάζουν περισσότερο συμπτώματα υπερκινητικότητας σε σχέση με τα κορίτσια που εμφανίζουν περισσότερο συμπτώματα απροσεξίας.

Ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογία της ΔΕΠΥ είναι η ηλικία, το φύλο, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της οικογένειας και οι πολιτισμικές αξίες. Ο κ. Μπότης ανέφερε ακόμα ότι για να διαγνωσθεί ένα παιδί με ΔΕΠΥ θα πρέπει να εμφανίζει συμπτώματα σε περισσότερα από δύο διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. οικογένεια, σχολείο κ.λπ.) καθώς μπορεί ένα παιδί να εμφανίζει υπερκινητικότητα σε ένα περιβάλλον για παράδειγμα στο σπίτι αλλά την ίδια στιγμή να είναι πολύ συνεργάσιμο στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Μπότης, έχει σημασία να διαπιστωθεί κατά πόσο οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ έχουν αρνητικές επιπτώσεις πάνω στη λειτουργικότητα του παιδιού, στην καθημερινότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις του κ.λπ. και βέβαια να αποκλειστεί το γεγονός ότι αυτές δεν οφείλονται σε κάποια ψυχική νόσο.

“Για παράδειγμα έχουμε ένα νήπιο που οι γονείς λένε ότι είναι υπερκινητικό και ότι χρειάζεται συνεχή επίβλεψη. Ωστόσο, δεν είναι ένα παιδί που δεν μπορούν να το οριοθετήσουν οι γονείς, δεν εμπλέκεται σε ατυχήματα (άρα είναι ένα παιδί που έχει αίσθηση κινδύνου) και παρότι είναι υπερκινητικό δεν δημιουργεί αρνητική εντύπωση στο περιβάλλον του. Αυτό το παιδί, λοιπόν, παρότι μπορεί να χαρακτηριστεί υπερκινητικό δεν υπάγεται στη ΔΕΠΥ. Είναι απλώς ένα ακραία φυσιολογικό παιδί”, σημείωσε ο κ. Μπότης. Στην ημερίδα τονίστηκε ακόμα ότι ένα 60% με 70% των παιδιών σχολικής ηλικίας που διαγνώσθηκε με ΔΕΠΥ θα μπορούσε κάλλιστα να είχε διαγνωσθεί ήδη από τη νηπιακή ηλικία. Ωστόσο, λόγω του ό,τι υπάρχει διχογνωμία ως προς το τι είναι ή μη παθολογικό, μόλις το 25% παραπέμπεται σε δομές ψυχικής υγείας για αξιολόγηση.

Ως προς τις συνέπειες της ΔΕΠΥ στη ζωή των παιδιών, επισημάνθηκε ότι στο σχολείο τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζουν έως και 30% χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε σχέση με τους συνομηλίκους τους παρότι δεν υστερούν σε νοητικό δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι το 56% των παιδιών αυτών θα χρειαστεί ειδική βοήθεια για τα μαθήματά του, ενώ ένα ποσοστό από 10% έως και 30% είναι πιθανό να εγκαταλείψει το σχολείο λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει (έλλειψη οργανωτικών ικανοτήτων κ.λπ.) και του αισθήματος απογοήτευσης και ματαίωσης που νιώθει. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι το 1/3 έως 2/3 του παιδικού πληθυσμού με ΔΕΠΥ θα συνεχίσει να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα στην ενήλικη ζωή -ίσως όχι με την ίδια ένταση.

Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπότης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η ΔΕΠΥ δεν αποτελεί ένα ατομικό πρόβλημα του παιδιού:

«Η ΔΕΠΥ αφορά όλη την οικογένεια και το εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν πρέπει ένα παιδί με ΔΕΠΥ να το βλέπουμε σαν μια οντότητα με πρόβλημα. Πρόβλημα μπορεί να έχει το περιβάλλον κι αυτό να δημιουργεί μεγαλύτερες δυσκολίες στο ίδιο το παιδί», σημείωσε καταλήγοντας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.