Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η αποχώρηση του κ. Trump από την πυρηνική συμφωνία με το Ιραν

Την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 ο κ. Trump ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ και την αποδέσμευσή τους από την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν. Αυτή η πράξη του κ. Trump έφερε αναστάτωση σε όλο τον κόσμο.
Για να αντιληφθούμε το θέμα πρέπει να δώσουμε ορισμένα γεγονότα. Κατά πρώτον οι ΗΠΑ είναι μια από τις 7 χώρες που συμμετέχουν στη Συμφωνία αυτή. Από τη μια μεριά είναι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) και η Γερμανία, που συνεβλήθησαν με το Ιράν. Εφόσον η Τεχεράνη και οι άλλες χώρες δεν αποσύρονται από τη Συμφωνία, η Συμφωνία συνεχίζεται. Βεβαίως εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του Ιράν απέναντι στις δεσμεύσεις του και τη συμπεριφορά των άλλων συμβαλλομένων χωρών.
Λέγεται από Αμερικανικά ΜΜΕ (π.χ. το ΤΙΜΕ) ότι ο κ. Trump το έκανε αυτό μεταξύ άλλων για να δείξει ότι όταν λέγει κάτι το πράττει. Επίσης έχει συνδυάσει, κατά ισχυρισμούς, το Ιράν με τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα της Β. Κορέας. Μετά από την αποχώρηση του από τη συμφωνία με το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo θα πήγαινε στη Β.Κορέα για να προετοιμάσει τη συνάντηση του με το Kim Jong Un. Φαίνεται ότι ο κ. Trump προτού αρχίσει τις συνομιλίες με τον κ. Kim Jong Un, θέλει να δώσει το μήνυμα στο Βορειοκορεάτη Πρόεδρο ότι πρέπει να είναι σοβαρός μαζί του σχετικά με τη μεταξύ τους συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα της Β. Κορέας και ότι δεν ανέχεται «παιχνίδια».
Με δυο λόγια ο κ. Trump πίστεψε ότι δεν συνέφερε στις ΗΠΑ η συμφωνία με το Ιράν. Πίστεψε ότι το Ιράν έγινε πιο επιθετικό μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι η συμφωνία στοιχίζει ακριβά στους Αμερικανούς και ότι παρ΄όλο ότι καμία πολιτική ή πολιτειακή δύναμη των ΗΠΑ φαινόταν να υποστηρίζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία εν τούτοις ο Αμερικανός Πρόεδρος αποχώρησε από αυτή.
Βεβαίως, για το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις ίσως αυτή η πράξη να μην είναι ούτε αρεστή αλλά ίσως ούτε τουλάχιστον κανονική. Γενικά, οι Κυβερνήσεις δεσμεύονται από τις πράξεις των προκατόχων τους. Μπορεί, όμως, κάποιος να βρει εξαιρέσεις σε αυτό το κανόνα κατά τα γεγονότα. Επίσης, σαν άλλη αρχική αντίδραση, ίσως η επιβολή των κυρώσεων από τον κ. Trump εναντίον του Ιράν και η όλη του συμπεριφορά να ενδυναμώσουν την πολιτική των «γερακιών» στο Ιράν και όχι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον να προκαλέσουν τριγμούς στο καθεστώς του Ιράν. Επίσης ίσως να αδυνατήσει τη θέση των μετριοπαθών που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015, όπως ο Πρόεδρος Rohani. Οι χώρες της ΕΕ, από την άλλη μεριά, πρέπει να λεχθεί ότι αντιτίθενται στην απόφαση του κ.Trump όπως και η Ρωσία και η Κίνα ενώ ο Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία την υποστηρίζουν. Ήδη άρχισαν αμέσως οι επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή της υπόθεσης και θα δούμε στις επόμενες μέρες και εβδομάδες τις εξελίξεις από αυτή τη πράξη του κ. Trump.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα