Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η απαγωγή μιας κοπελιάς που οδήγησε στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Κρήτη

Οι πρωταγωνιστές: Κώστας Κεφαλογιάννης, 33 χρονών, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, με ηρωική δράση και με καθοριστική συμμετοχή στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Αδελφός του βουλευτή του λαϊκού κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Τασούλα 18 ετών, μόλις αποφοιτήσασα από το Γυμνάσιο, κόρη του βουλευτή και αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης Γεώργιου Πετρακογιώργη.
Ο λεβεντονιός Κώστας είχε από καιρό αθεράπευτα ερωτευτεί την όμορφη Τασούλα, και με κάποιους φίλους μη αντέχοντας άλλο τον καημό του σεβντά, αποφάσισε να κλέψει την κοπελιά που του ‘χε φέρει θολούρα στο μυαλό.
Βράδυ, ώρα 10.00, της 20ης Αυγούστου του 1950, όταν η Τασούλα έβγαινε με την αδελφή της και τον γαμπρό της από κινηματογράφο του Ηρακλείου, ο Κώστας επραγματοποίησε την απόφασή του, που παρ’ ολίγο να ‘ναι η αιτία μακροχρόνιου αιματοκυλίσματος του Μυλοποτάμου μα και της ευρύτερης περιοχής.
Ο απαγωγέας με την κοπελιά, έπιασε τα παλιά του λημέρια στον Ψηλορείτη και σίγουρο ήταν πως δύσκολα θα ανακάλυπταν το κρησφύγετό του. Ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, μετά από δραματικές εκκλήσεις προς την Κυβέρνησή του από Ρέθυμνο και Ηράκλειο, και μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο αιματοχυσίας, προέβη στην πρωτοφανή για ειρηνική περίοδο ενέργεια να ανασταλούν με βασιλικό διάταγμα τα άρθρα 10 έως 16 και το άρθρο 18 του Συντάγματος, για τις περιοχές Ρεθύμνης – Ηρακλείου και να κηρυχθεί εκεί στρατιωτικός νόμος. Ο στρατάρχης Α. Παπάγος, έστειλε στην Κρήτη δύο τάγματα στρατιώτες, που μαζί με τους άνδρες της Χωροφυλακής, συγκρότησαν εκστρατευτικό σώμα με πάνω από 2.000 άνδρες και ξεκίνησαν για τον Ψηλορείτη. Ακόμη και ο Λη Φέρμορ, ο πρωταγωνιστής της απαγωγής Κράιπε, έστειλε εσπευσμένα επιστολές στις δύο οικογένειες να αποφύγουν την αιματοχυσία. Η Ασφάλεια Ηρακλείου, επικήρυξε τον Κώστα με το μυθικό για την εποχή ποσό των 30 εκατομμυρίων δραχμών, αλλά μετά από διαμαρτυρίες της οικογένειας Κεφαλογιάννη, αποσύρθηκε η επικήρυξη.
Εξάλλου, ποιoς θα τολμούσε να καταδώσει τον Κεφαλογιάννη. Αποκλείεται να ‘ταν Ανωγειανός. Επιβλήθηκε επίσης, λογοκρισία στις εφημερίδες, αλλά παρ’ όλα αυτά, καθημερινά ακόμη και σε έκτακτες εκδόσεις, ολόκληρη η πρώτη σελίδα των ελληνικών εφημερίδων αφορούσε την απαγωγή. Επίσης, πρωτοσέλιδες ανταποκρίσεις καταχωρούσαν όλες οι μεγάλες εφημερίδες της υφηλίου. Αρχικά, η Τασούλα από το φόβο της αιματοχυσίας των δύο οικογενειών, συμβιβάστηκε, αλλά μετά ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Ο Κώστας, τελικά, αφού έμεινε 17 μήνες στη φυλακή πήρε χάρη και στη συνέχεια παντρεύτηκε τη Στέλλα Δραμουντάνη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες και δύο γιους (ο ένας είναι ο τ. υπουργός Εμπορ. Ναυτλίας) και πέθανε το 1988 σε ηλικία 72 χρονών. Η Τασούλα, το 1954 παντρεύτηκε έναν γιατρό στη Θεσσαλονίκη.
Η όλη “επιχείρηση” κόστισε τότε στο Ελληνικό Δημόσιο ένα τεράστιο ποσό.
Το έτος 2002 ο Δήμος Γαζίου έστησε προτομή του Κώστα που είχε και το παρανόμι Κουντόκωστας, και τα αποκαλυπτήριά της έγιναν σε τελετή όπου παραβρέθηκε και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ένας Ανωγειανός τραγούδησε για τον Κώστα μια μαντινάδα:
«Ο αγωνιστής Κουντόκωστας, όπως και τόσοι άλλοι
τη λέξη Ανώγεια κάμανε να φαίνεται μεγάλη.
Οι αγώνες σου για λευτεριά δεν έχουν πάει στράφι
οπλαρχηγέ Κουντόκωστα των ανταρτών ελάφι».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα