Μουσείο Τυπογραφείας

Η αναπηρία μέσα από τον φωτογραφικό φακό

H αναπηρία μέσα από την ευαίσθητη φωτογραφική ματιά τεσσάρων μελών της Λέσχης Φωτογραφίας Κινηματογράφου Χανίων, παρουσιάζεται μέχρι την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο χώρο του ΚΑΜ, στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Στην έκθεση αποτυπώνονται στιγμές της καθημερινότητας των παιδιών στο ΚΗΦΑΑΜΕΑ.
«Το θέμα ήταν πολύ δύσκολο γιατί είναι ευαίσθητο ενώ και φωτογραφικά προσεγγίζεται και αποτυπώνεται  με ένα τρόπο  ιδιαίτερο. Όμως τα αποτελέσματα πιστεύω ότι ήταν αυτά που θέλαμε και ήθελαν και οι άνθρωποι από το ΚΗΦΑΑΜΕΑ που μας ζήτησαν να φωτογραφίσουμε» ανάφερε ο Κώστας Γδοντάκης, μέλος της ΛΕΦΚΙ που συμμετέχει στην έκθεση.
Στην έκθεση δεν αποτυπώνονται   πρόσωπα , ενώ οι φωτογράφοι προσπαθούν να πλησιάσουν διακριτικά και ανθρώπινα τα παιδιά. «Στοχεύαμε να δείξουμε ότι τα παιδιά αυτά είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι όπως και εμείς. Παρότι είχαμε περιορισμένο χρόνο πιστεύω ότι το προσεγγίσαμε σωστά το θέμα. Θέλουμε ο επισκέπτης να δει τις φωτογραφίες και να σκεφτεί όχι να τον καταβάλλει το συναίσθημα.  Ήταν για μένα πρώτη φορά που φωτογράφιζα ένα τέτοιο θέμα και η  εμπειρία ήταν μοναδική…με έκανε σίγουρα καλύτερο άνθρωπο» ανάφερε ο κ.  Γδοντάκης. Μαζί του φωτογράφισαν τα μέλη της ΛΕΦΚΙ Στέλλα Αγγελάκη, Σάββας Κόης, Σπύρος Ζερβουδάκης.
Για το ΚΗΦΑΑΜΕΑ η κοινωνική λειτουργός κ.  Δήμητρα  Μηνά τόνισε πως «η ΛΕΦΚΙ είναι πάντα δίπλα μας και τους ζητήσαμε αν μπορούν αφιλοκερδώς να κάνουν μια φωτογράφιση. Η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και πραγματικά το αποτέλεσμα  και οι προσδοκίες ήταν πολύ καλύτερα  από ότι περιμέναμε. Θέλαμε από την φωτογράφιση να προβάλλονται οι δεξιότητες των παιδιών και όχι η κατάθλιψη, η μιζέρια, το ίδιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η δουλειά είναι εξαιρετική και  πραγματικά αναδεικνύει πως τα παιδιά αυτά είναι απλά διαφορετικά, έχουν και αυτά ικανότητες, δικαιώματα, υποχρεώσεις και από αυτά έχουμε μόνο να πάρουμε πράγματα».
Σημειώνεται ότι από την 1 έως 7 Δεκεμβρίου και 25 έως 31 Δεκεμβρίου στέλνοντας με γραπτό μήνυμα τη λέξη ΑΜΕΑ με κεφαλαία  στο 19059  ο οποιοσδήποτε μπορεί να ενισχύσει το ΚΗΦΑΑΜΕΑ με 1 ευρώ, στην προσπάθεια του να φτιάξει το δικό του σπίτι, μια προσπάθεια που είχε “παγώσει” για 6 χρόνια αλλά ξεκίνησε και πάλι φέτος χάρις στις προσπάθειες των ανθρώπων του Κέντρου.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. για όλες τις μέρες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.