Μουσείο Τυπογραφείας

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου

Διευκρινίσεις για τις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στη συνταξιοδοτική νομοθεσία που διέπει τους δημοσίους υπαλλήλους-λειτουργούς και τους εξομοιούμενους με αυτούς, σύμφωνα με τις διατάξεις που υιοθετήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, παρέχει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη.

Με την εγκύκλιο δίνονται αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας και τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που επιβαρύνονται, τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, τις προϋποθέσεις για την καταβολη της κατώτατης σύνταξης και για το ψαλίδισμα της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης ορίζεται σαφώς ποιοι εξαιρούνται από τις διατάξεις.

Όπως ορίζεται, η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας ξεκινά από τις 19 Αυγούστου 2015. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά, καθώς και σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014 και έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν από την Υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά.

Όλη η εγκύκλιος
Η παρούσα εγκύκλιος αφορά:

Υπαλλήλους/λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή άλλων ΝΠΔΔ οι οποίοι υπάγονται στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου (καταβολή σύνταξης από το Δημόσιο).
Υπαλλήλους άλλων ΝΠΔΔ, οι οποίοι διέπονται από το ίδιο με τους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς και οι συντάξεις τους βαρύνουν τους οικείους φορείς.
Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος (κατά το μέρος που η εγκύκλιος αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και την καταβολή του κατωτάτου ορίου σύνταξης).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.