Μουσείο Τυπογραφείας

Η αλίβρεκτος Νέα Χώρα

Eνα ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κώστα Νταντινάκη με τη συνεργασία
των ιστορικών μελετητών Γιώργου Πιτσιτάκη & Αργυρώς Μαυρεδάκη

Ο Νίκος Κοκοβλής, η Βικτωρία Θεοδώρου, ο Σταμάτης Αποστολάκης, ο Μανώλης Μανούσακας αλλά και οι αρχαιολόγοι Μαρία Βλαζάκη, Μιχάλης Ανδριανάκης και Σταυρούλα Μαρκουλάκη είναι μόνο μερικοί από τους πενήντα και πλέον γνωστούς και άγνωστους πολίτες των Χανίων που συνθέτουν με τις καταθέσεις τους την ιστορία της Νέας Χώρας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν το 2008 και ολοκληρώθηκαν μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή, οικονομικής κυρίως φύσεως, τον Απρίλιο του 2020. Πολλοί από τους συνομιλητές των συνεντεύξεων που πήραν ο Γιώργος Πιτσιτάκης και η Αργυρώ Μαυρεδάκη έχουν φύγει πλέον από τη ζωή, έχοντας ωστόσο αφήσει με τη βοήθεια του φακού ολοζώντανες τις πολύτιμες μορφές τους και τις συγκινητικές μαρτυρίες τους.
Το ντοκιμαντέρ, προβλεπόμενης διάρκειας 240 λεπτών, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του μοντάζ. Η επιλογή, μέσα από σχεδόν εκατό ώρες κινηματογραφικού και σπάνιου αρχειακού υλικού, συνθέτει τα κεφάλαια: 1) Τα όρια και η ομορφιά του τοπίου, 2) Στις όχθες του Κλαδισού, 3) Η Νέα Χώρα στην αρχαιότητα, 4) Η Νέα Χώρα την περίοδο της Ενετοκρατίας, 5) Η Καινούργια Χώρα στην Τουρκοκρατία, 6) Η Νέα Χώρα την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, 7) Η Καινούργια Χώρα στον Μεσοπόλεμο, 8) Η δεκαετία του 1940 στη Νέα Χώρα, 9) Οι Εβραίοι στη Νέα Χώρα, 10) Η μετανάστευση στη Νέα Χώρα, 11) Οικονομική και κοινωνική ζωή στην Καινούργια Χώρα, 12) Η θρησκευτική ζωή στη Νέα Χώρα, 13) Το ποδόσφαιρο στη Νέα Χώρα, 14) Μουσική και μουσικοί της Νέας Χώρας, 15) Παιδικές και νεανικές αναμνήσεις.
Μερικές από τις ενδιαφέρουσες αναφορές του ντοκιμαντέρ είναι η εύρεση πατητηριού σταφυλιών στα κλασσικά χρόνια και περίτεχνης γυναικείας προτομής την ελληνιστική περίοδο σε οικόπεδο της Νέας Χώρας, το τζαμί της Νέας Χώρας ως σχολείο, το λατομείο του Πετροκοπιού πλάϊ στον Κλαδισό όπου έκαιγαν τα ρούχα των φυματικών, η εύρεση αντικειμένων Τούρκων καπνιστών στη διάρκεια της πολιορκίας των Χανίων και τα μποστάνια της Δυτικής Τάφρου, η καταπίεση των κατοίκων την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, οι Εβραίοι μουσικοί “Καμόντες” και οι καντάδες στη Νέα Χώρα, το καφενείο του Φραγκιού ως πυρήνας των πρώτων κομμουνιστών στη “Μικρή Μόσχα” των Χανίων, η επιλογή του Νίκου Κοκοβλή να κατοικήσει στη Νέα Χώρα όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στην Αθήνα, ο βομβαρδισμός της Νέας Χώρας και οι άταφοι της Πλατείας Βαφέ στην Κατοχή, η δράση και η σύλληψη του αγωνιστή Βαγγέλη Κτιστάκη, τα εργοστάσια σαπωνοποιίας στη Νέα Χώρα, οι χορταρούδες ως το πλέον επικερδές επάγγελμα μετά τον πόλεμο κ. ά.
Το ντοκιμαντέρ, μετά την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να κάνει την πρώτη δημόσια προβολή του στα Χανιά με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η οποία ενίσχυσε οικονομικά την παραγωγή του το 2018 με το μικτό ποσό των 3000 ευρώ.

3 Σχόλια

  • [ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ] ~ ~ ~ Απάντηση

    To Ντοκιμαντέρ προβλέπεται να είναι καταπληκτικό ! Πολύ περιεκτικό, με άπειρες άγνωστες λεπτομέρειες, θα είναι πολύτιμο για την ιστορία αλλά και για την απόλαυση των θεατών. Εύχομαι καλή και γρήγορη ολοκλήρωση. Το περιμενουμε με αγωνία!

  • [ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ] ~ ~ ~ Απάντηση

    Το περιμένουμε με αγωνία! Την δουλειά σας την ξέρουμε και την εκτιμούμε, λοιπόν η αναμονή είναι μεγάλη και ελπίζω όχι μακροχρόνια! Καλή δουλειά και ευοίωνη ολοκλήρωση. –

  • [Κώστας Νταντινάκης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Σας ευχαριστώ θερμά αγαπημένε δάσκαλε της νιότης μου, μαιτρ των Μουσών και ευπατρίδη της πόλης μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.