Μουσείο Τυπογραφείας

Η αλήθεια για την κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ

Κύριε διευθυντά,
ως γνωστό η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε την κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ, δηλαδή “Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα” το 2007.
Επιχειρήματα τα ίδια που ισχυρίζεται και ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας, ότι διασφαλίζεται χρηματοδότηση με συμφέροντες όρους, η κατασκευή θα είναι πιο γρήγορη και πιο ποιοτική, η καθαριότητα, η φύλαξη και η συντήρηση θα εξασφαλίζονται για 25 χρόνια. Να ξέρουν βέβαια οι Χανιώτες ότι τα σχολεία που μπήκαν τότε στα ΣΔΙΤ πέρασαν 10 χρόνια για να παραδοθούν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ με τα ΣΔΙΤ δίνοντας ζεστό χρήμα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κατασκευάζουν σχολεία με ΣΔΙΤ οι οποίοι τα νοικιάζουν στο Δημόσιο για 25 χρόνια και αναλαμβάνουν τη φύλαξη, καθαριότητα και την συντήρηση. Τα λεφτά που βάζουν είναι περίπου το 16% ενώ ο κύριος όγκος χρηματοδότησης καλύπτεται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το πρόγραμμα “Jessica”. Ετσι η ιδιωτική εταιρεία με λίγους πόρους εξασφαλίζει για 25 χρόνια από 40.000 έως 160.000 ευρώ ανάλογα με το σχολείο. Το ενοίκιο αυτό βέβαια το πληρώνει ο λαός. Οι Σχολικές Επιτροπές που ήδη ζορίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς αναλαμβάνουν να πληρώνουν ΔΕΚΟ, πετρέλαιο, νερό κτλ οι οποίοι θα είναι πολλαπλάσιοι από τα άλλα σχολεία γιατί προβλέπεται συγκεκριμένη θερμοκρασία χώρων και φωτισμός όλο το 24ωρο. Ετσι επειδή η χρηματοδότηση από το κράτος είναι περιορισμένη, ο Δήμος δηλαδή οι Δημότες θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι λόγω της υποχρηματοδότησης της κυβέρνησης ο Δήμος Χανίων αναγκάζεται να δίνει πάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο που θα μπορούσε να καλύψει άλλες ανάγκες.
Το χειρότερο, τα εν λόγω σχολεία, είναι περιουσία της κατασκευαστικής εταιρείας άρα θα έχει λόγο για όλα. Ακόμη και για ένα καρφί, ή όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, η χρήση χώρων πέρα από τις ώρες διδασκαλίας (π.χ. Σύλλογοι Γονέων). Αυτό έχει γίνει στο ΕΠΑΛ Κερατσινίου.
Ο λαός λοιπόν, θα χρυσοπληρώσει την κατασκευή των ΣΔΙΤ το ίδιο και ο Δήμος για κάθε υπηρεσία που θα χρειαστεί και δεν θα του ανήκουν πλέον τα σχολεία.
Δυστυχώς και άλλες Δημοτικές παρατάξεις, στήριξαν το δήμαρχο σε αυτήν την επιλογή. Ο δήμαρχος Χανίων κρύβει την αλήθεια και πατώντας στην ανάγκη για σχολεία στην πόλη μας, κρύβει και την ανικανότητα ότι πέντε χρόνια δεν έγινε κανένα στην πόλη μας, εν αντιθέσει με το γειτονικό μας Ρέθυμνο.
Εμείς εν όψει και των τοπικών εκλογών, καλούμε τον χανιώτικο λαό να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, τη μόνη δύναμη που αγωνίζεται μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για τη λύση των προβλημάτων και στον τόπο κατοικίας και στον τόπο εργασίας.

Παπαντωνάκης Νίκος
δημοτικός σύμβουλος Χανίων με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”

1 σχολιο

  • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Και το πάρκο ειρήνης και φιλίας θα ανακασκευασθεί μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.