Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι αδέσποτες γάτες εν δυνάμει κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου

Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε το σοβαρό περιστατικό προσβολής από “μπαρτονέλλωση” (Bartonellosis) ενός 9άχρονου στην Ιεράπετρα, που πέρασε στα… ντούκου.
O  μαθητής αυτός του δημοτικού σχολείου ύστερα από νοσηλεία για ένα μήνα στο ΠΑΓΝΗ πήρε εξιτήριο, αλλά ο οργανισμός του έχει εξασθενίσει εντελώς και έχει καταστεί επιρρεπής σε κάθε είδους αλλεργία. Για το λόγο αυτό οι γιατροί  πρότειναν στους γονείς του μαθητή να μην πάει στο σχολείο για ένα μήνα.
Όπως είναι  γνωστό από τη σχετική  ισχύουσα νομοθεσία «αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους». Μια μεγάλη κατηγορία αδέσποτων ζώων είναι και οι γάτες. Στα ζώα αυτά  οι κανόνες ευζωίας δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους. Παρατηρούνται μεμονωμένες περιπτώσεις φιλοζωικού ενδιαφέροντος σχετικές με τη διατροφή, ενώ λείπει παντελώς η ιατρική περίθαλψη. Κατά συνέπεια τα ζώα αυτά μπορεί να είναι υγιείς  φορείς ζωοανθροπονόσων  και να απειλήσουν σοβαρά τη δημόσια υγεία .
Ένα τέτοιο νόσημα είναι  και οι  μπαρτονέλλωση, που οφείλονται σε  κατά Gram αρνητικά  βακτήρια του γένους Bartonella. Αρχικά θεωρήθηκε πως πρόκειται για μικροοργανισμούς Rickettsia και όχι βακτήρια, γιατί ήταν αδύνατος ο πολλαπλασιασμός τους  στο εργαστήριο. Σήμερα ταξινομούνται στα βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά μεταδίδονται κυρίως με τον ψύλλο της γάτας τον Ctenocephalides felis. Έχει βρεθεί επίσης πως και ο ψύλλος του σκύλου ο Ctenocephalides canis είναι σημαντικός  φορέας μεταδότης των βακτηρίων αυτών.

Βρέθηκαν γύρω στα δέκα είδη  του γένους Bartonella που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Αυτά είναι τα Bartonella bacilliformis, Bartonella quintana,Bartonella henselae, Bartonella clarridgeiae, Bartonella koehlerae,Bartonella elizabethae, Bartonella vinsonii, Bartonella grahamii Bartonella washoensis και Bartonella rochalimae. Τα τρία πιο συχνά είναι Bartonella henselae, Bartonella quintana και Bartonella bacilliformis. Μάλιστα το Bartonella quintana είναι πολύ παλιός γνώριμος «φίλος», αφού το DNA του βρέθηκε σε απολίθωμα δοντιού το 4000 π.Χ.
Το Bartonella henselae προκαλεί την  «ασθένεια  από αμυχές της γάτας»  (Cat Scratch Disease- CSD γνωστή και ως «Πυρετός από αμυχές της γάτας». Πρόκειται για ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πυρετό, κατάπτωση και εντοπισμένη λεμφαδενίτιδα. Είναι αρκετά διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 22000 κρούσματα κάθε χρόνο. Προσβάλλονται συχνότερα  άτομα κάτω των 20 χρόνων και κυρίως παιδιά. Τα πρώτα κλινικά συμπτώματα εκδηλώνονται  7-12 ημέρες από τη λοίμωξη. Αρχικά εμφανίζεται στο σημείο της αμυχής  βλατίδα που μετατρέπεται σε εφελκίδα. Τα συμπτώματα αυτά  παραμένουν  από 2 ημέρες μέχρι 4 εβδομάδες. Στη συνέχεια   παρατηρείται διόγκωση των επιχώριων λεμφαδένων. Η λεμφαδενοπάθεια αφορά συχνότερα στους λεμφαδένες του τραχήλου και της μασχαλιαίας περιοχής, αλλά μπορεί να διογκωθούν και οι λεμφαδένες του προσώπου ή της βουβωνικής χώρας. Οι προσβεβλημένοι λεμφαδένες είναι επώδυνοι και μπορεί να διαπυηθούν. Μπορεί να είναι πολύ μικροί ή να έχουν μέγεθος αρκετών εκατοστών. Τα άτομα τα οποία νοσούν αποκτούν ισόβια ανοσία. Συχνά συνυπάρχουν και διάφορα ατυπικά κλινικά συμπτώματα όπως πυρετός, αδιαθεσία, ανορεξία, κεφαλαλγία κακουχία ,ενδοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οστεομυελίτιδα, οζώδες ερύθημα, ηπατοσπληνομεγαλία, φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς ,απώλεια βάρους, κοιλιακός πόνος, θρομβοπενική πορφύρα, όγκος στο στήθος, οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, , περιφερική νευρίτιδα  κ.ά.  Στο Οχάιο  των ΗΠΑ γυναίκα έχασε την όρασή της από το αριστερό μάτι μετά από γλείψιμο της γάτας εξαιτίας του βακτηρίου αυτού.  Γενικά τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (ασθενείς με AIDS, καρκινοπαθείς) με πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις τον επίμονο πυρετό, τη σοβαρή λεμφαδενοπάθεια, τη βακτηριακή αγγειωμάτωση και τη βακτηριακή πελίωση. Έρευνες έδειξαν πως το βακτήριο αυτό μεταδίδεται και με το σκύλο και ότι το 25-41% των φαινομενικά υγειών γατών  παρουσιάζουν βακτηριαιμία. Ακόμα πως συχνότερα προσβάλλονται τα γατάκια κάτω του έτους και οι αδέσποτες γάτες. Αυξημένα κρούσματα εμφανίζονται  το φθινόπωρο και το χειμώνα λόγω των αυξημένων συζεύξεων ,επομένως και των αμυχών.

Το πιο πιθανό σενάριο του κύκλου μόλυνσης είναι:
• ο παρασιτισμός της γάτας  από ψύλλους,  που προκαλεί κνησμό,
• η προσπάθεια της γάτας να  διώξει τους ψύλλους  και τα κόπρανά τους με το ξύσιμο.
•  η μόλυνση των νυχιών και η μεταφορά του βακτηρίου στον άνθρωπο μέσω κάποιας αμυχής.
• Το βακτήριο μπορεί να ενοφθαλμιστεί και με το σάλιο κατά το γλείψιμο .
Με τις γάτες μεταδίδονται επίσης  Bartonella clarridgeae, Bartonella bovis, Bartonella koehlerae και Bartonella quintana. To Bartonella clarridgeae προκαλεί την ασθένεια από αμυχές της γάτας, το Bartonella bovis ενδοκαρδίτιδα στα βοοειδή, το  Bartonella koehlerae ενδοκαρδίτιδα στον άνθρωπο και το Bartonella quintana τον πυρετό της τάφρου γνωστό και  ως  πυρετό πέντε ημερών, βακτηριακή αγγειωμάτωση και ενδοκαρδίτιδα.

Ο γράφων ευελπιστεί πως με το άρθρο του αυτό θα ευαισθητοποιήσει τις δημοτικές αρχές και κάθε υπεύθυνο, ώστε να μπει ένα τέλος στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ιδιαίτερα στις αδέσποτες γάτες. Πιστεύει ιδιαίτερα πως θα πείσει κάθε φιλόζωο πολίτη πως τα ημίμετρα προστασίας των αδέσποτων γατών δεν αποτελούν λύση, αφού δεν υπάρχει καμία υγειονομική περίθαλψη. Μεγαλύτερη θα ήταν η προσφορά του αν σε κάθε πρόσκληση μιας φιλοζωικής οργάνωσης έδινε το παρόν , ώστε επιτέλους να σταματήσει αυτό το κακό, που τόσο πολύ υποβαθμίζει πολιτισμικά τον τόπο μας.

* Ο δρ. Βαγγέλης Α. Μπούρμπος είναι Γεωπόνος ερευνητής, Οικοτοξικολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

22 Comments

  1. οι γατες ΔΕΝ ειναι ζωα συντροφιας. ειναι αστικη πανιδα και οχι μονο. ειναι ο φιλος του ανθρωπου και συμβιωνει χιλιαδες χρονια μαζι μας. αυτη η αισχρη επιθεση σε αυτα τα ζωα εμπεριεχει παντοτε αυτο το θεμελιωδες λαθος. Η επαρση του ανθρωπου στην σημερινη εποχη (ενω υπαρχει γνωση και επιστημη) με ξεπερνα! ενα οικοσυστημα δεν το διαταρασεις ετσι γιατι (τα καημενα… τα βρωμιαρικα που θα μας κολλησουν ασθενειες, ..κ.τ.λπ. γατακια, που τα παταμε με τα αμαξια ….μπλα μπλα) Λιγη σοβαροτητα και λιγη αγαπη για τα ζωα??? να αποστειρωθουμε καλυτερα… να ζουμε σε γυαλες. να μην ερχομαστε σε επαφη με την ενοχλητικη φυση.
    (να ξαπαστρεψετε τα αγρια γατια ΟΤΑΝ κανετε το ιδιο για ποντικια κατσαριδες ….κ.τ.λπ.)
    ΥΓ δεν διαφωνω φυσικα στο να ελενχονται και να εμβολιαζονται ή οτι αλλο θα ειναι σωστο για την υγεια τους και δημοσια υγεια.

  2. Το ερώτημα είναι πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό στη πράξη .. με αριθμούς και όχι εικασίες. Διότι και μία γλάστρα μπορεί να πέσει στο κεφάλι μας αλλά δεν σταματάμε να περνάμε κάτω από μπαλκόνια.
    Από όσο γνωρίζω μάλλον μιλάμε για κάτι σπάνιο, όχι μόνο ως αρρώστεια στα ζώα, αλλά πολύ περισσότερο να οφείλεται σε ζώο περιστατικό εμφάνισης σε ανθρώπους.

  3. Το ερώτημα μου είναι ΠΩΣ μπορεί να μεταδοθεί η μπαρτονέλα στον άνθρωπο από τις αδέσποτες γάτες? Εξ…αποστάσεως? Εχω μεγαλώσει σε γειτονιά γεμάτη γάτες αδέσποτες και δεσποζόμενες σε μια εποχή που ο εμβολιασμός κι η στείρωση ήταν αδιανόητος ακόμα. Τα αδέσποτα μπαινόβγαιναν σε σπίτια και αυλές. Δεν θυμάμαι να νόσησε ποτέ κανένας στην γειτονιά από παρόμοιους λόγους. Θα ήταν καλό, όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους μεταδιδόμενα νοσήματα να αναφέρουμε και ΠΩΣ μεταδίδονται (με το…βλέμμα, την σκέψη, την επαφή, πως????) και να αναφερόμαστε ΚΑΙ στην προσωπική υγιεινή (τακτικό πλύσιμο χεριών και ρούχων κλπ) από μέρους του…υποψήφιου θύματος.

  4. κατα τη γνωμη μου βριζετε τα γατακια επειδη δεν ξερετε τη να κανετε χωρις λογω ενω ζωακια του θεου ειναι και αυτα και χρειαζονται αγαπη και στοργη.εγωιστες.ρατσιστες

  5. Εντυπωσιακά αμαθες και επικίνδυνο άρθρο. Ο αρθρογράφος μάλιστα προτρέπει να μην ακούμε τη νομοθεσία για την προστασία των αδέσποτων και να κάνουμε τα “στραβά” μάτια όταν κάποιος τα δηλητηριαζει. Γιατί αυτό λέει προς το τέλος “ε μα, ας μην προστατεύουν και οι φιλοζωικές τόσο τα ζώα, ας αφήσουν τον μέσο ψυχοπαθή με δολοφονικά ένστικτα να ξεπαστρεψει τα ζώα ,που βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, με δηλητήρια εξίσου επικίνδυνα για ένα παιδί”. Είστε επικίνδυνα αδαής κύριε. Εκτός του ότι σκοπίμως αποκρυπτετε όλες τις άλλες πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης των ίδιων ασθενειών από ελλειπή καθαριότητα, βρώμικα λαχανικά φαστφουνταδικων και κακής ποιότητας κρέατα. Αλλά εκεί τα παιδιά μας δεν χρειάζονται προστασία και έλεγχο,μόνο αν αγγίξουν μια αδέσποτη γάτα. Εκτός του ότι προφανώς ,έχει τεράστια διαφορά το να αγγίξει ένα παιδί ένα αδέσποτο και να το γραντζουνισει (άρα η ευθύνη πάει στους γονείς του παιδιού που άφησαν το παιδί χωρίς επιμέλεια έξω) από το ότι απλώς και μόνο η ύπαρξη ενός αδέσποτου ζωου μεταφέρει ασθένειες,κάτι που είναι ψέμα. Και μας λέτε μάλιστα με περίσσιο στόμφο που ξεπηδά από την υποτιθέμενη αυθεντία σας, ότι επειδή μια και μόνο περίπτωση ενός παιδιού σημειώθηκε,που μπορεί χίλιοι δυο άλλοι παράγοντες να έπαιξαν ρόλο, όπως ελλειπής υγιεινή του συγκεκριμένου παιδιού, ξαφνικά όλα τα αδέσποτα ζώα πρέπει να εξαφανιστούν γιατί το λέτε εσείς. Συνέλθετε. Κάνετε προτροπές εναντιας στο νομο. Δύο είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο εκάστοτε δήμος:στείρωση των ζώων για περιορισμό του πληθυσμού και αποπαρασιτωση. Οι ψύλλοι ωστόσο υπάρχουν στο περιβάλλον,δεν ξεπηδούν αυθαίρετα από το σώμα της γάτας. Άρα πάλι θέμα δημόσιας υγιεινής είναι, κουρευση των χόρτων, απομάκρυνση ελών, ψεκασμος εκτάσεων με αποπαρασιτικα κλπ. Οι προτροπές σας για…”λιγότερη προστασία” των αδέσποτων, μπας και βρεθεί κανένας “ειδικός”όπως εσείς να τα ξεπαστρεψει,είναι το λιγότερο ανεύθυνη.

  6. Εγω τι πρεπει να κανω που στην αυλη μου εχουν ερθει μεχρι στιγμης 12 μικρες και μεγαλες γατες οταν παω στο χωριο θα ερθουν αμεσα και ημια δεν φευγει ποτε μεσα απο τα ποδια μου Γιατρος δεν τα εχει δει ποτε νερο να πινουν τα εχω παντα φαει οποτε παω δεν εχω καποιον να τα δινει τροφη Ειναι αρωστα ;; δεν ειναι;; αυτο δεν το ξερω Τωρα μερικες φορες κανουν εμετο τα πλενω με νερο Ανεβαινουν τη νυχτα στα τραπεζια οκ τα πλενω Μεσα στο σπιτι δεν τα βαζω εξω ειναι Ελευθερες δεν βρεχονται ειναι σκεπασμενος ο χωρος Δεν τα χα’ι’δευω γιατι γιατι δεν τα εχω μαθει Με γρατζουνισε μια (η αδυναμια μου την προσεχω πολυ αλλα μια φορα με γραντζουνισε) Το Ερωτημα τωρα ειναι Υπαρχει κινδυνος για την υγεια μας ;; Ευχαριστω για την υπομονη σας

    • Οχι δεν έχετε κίνδυνο αν πλένετε τα χερια και δεν γρατζουνανε. Μακαρι να ημερωσετε καποια να τη πάρετε στο σπίτι και στο γιατρό και να γίνεται φιλοι.

  7. Εγώ έχω εδώ ένα γάτο το οποίο δεν έχει επαφή με γιατρό τπτ και ανεβαίνει στ κρεβάτι μου ψιλό φοβάμαι όμως για τς τρίχες όταν κοιμάμαι τ βράδυ μην εχει αφήσει

  8. Και εγώ μπορώ να μιλήσω για τη πυρηνική φυσική ή τον Κοροναϊό αλλά δεν είμαι ειδικός. Πώς είναι δυνατόν ένας Γεωπόνος να μιλά για Κτηνιατρική και να κάνει σύσταση για δολοφονία άστεγων. Θα έκανα μήνυση αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ. Τόσο θέλω όμως για να το κάνω.

  9. Μακάρι να εξαφανιστούν όλα τα αδέσποτα να πεθάνετε στο ποντίκι και την κατσαρίδα βρωμιάρηδες βλάχοι .Όσο μαλάκας είναι ο συγγραφέας άλλο τόσο είναι αυτοί που τα πιστεύουν , περίμενε τα χανιώτικα νέα η επιστημονική κοινότητα να αποφανθεί για τις γάτες . Ουστ .

  10. Στο δρόμο μου υπάρχει μία γυναίκα η οποία έχει μετατρέψει την περιοχή σε ανοιχτό εκτροφείο γατών. Τις ταϊζει με τροφή αγορασμένη μέσω δήμου και αρνείται να τους παρέχει οποιαδήποτε περίθαλψη ή να τις στειρώσει με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τις πιάσει (ψέμα καθώς μόλις εμφανίζεται την ακολουθούν από χιλιόμετρα). Οι γάτες αυτές τσακώνονται διαρκώς, καταστρέφουν έπιπλα μπαλκονιών, κατουράνε/ψεκάζουν, σκοτώνουν σε πουλιά, ενώ κουβαλάνε όντας τελείως χωρίς κτηνιατρική φροντίδα παράσιτα, βακτήρια, κλπ. Αυτό που περιγράφω συμβαίνει υπό εκδοχές σε όλη τη χώρα. Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός ενός είδους στον αστικό ιστό δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλοζωική πράξη και ο πρόσφατος νόμος έχει δώσει τελείως λάθος εικόνα σε ανθρώπους που είναι εντελώς ανεύθυνοι και απλά κάνουν την κάψα τους νοιώθοντας ωραία ταϊζοντας ζώα.

  11. Μπράβο στον αρθρογράφο που μας ενημέρωσε για κάτι που όντως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό..Βρήκα το άρθρο ιδιαίτερα χρήσιμο και επιμορφωτικό.Σε καμία περίπτωση δεν εισέπραξα ότι το άρθρο προωθεί την κακοποίηση των ζώων αφού αυτό που προτείνει είναι η σωστή περίθαλψή τους και ενδεχόμενως ο περιορισμός των πληθυσμών τους μέσω στειρώσεων.Ακόμα και στα οικοσυστήματατα οι πληθυσμοί των πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία αλλιώς τα συστήματα αυτά καταστέφονται. Επίσης θυμίζω σε όλους ότι οι πληθυσμοί των ποντικιών μειώθηκαν για να αντιμετωπισούν την πιο πολύνεκρη επιδημία της ανθρωπότητας, την επιδημία της πανώλης (που σκότωνε 1 στους τρεις ανθρώπους στην Ευρώπη). Ας τα σκεφτούμε παρακαλώ όλοι λίγο παραπάνω όλα αυτα-ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε σήμερα καιπου όλοι έχουμε χάσει κάποιον αγαπημένο, φίλο ή γνωστό από την (Covid-19) πανδημία.

  12. Άσχετος κ αντιφιλοζωος.εμμονικος με τις αδέσποτες.ας τσεκαρουν την δράση του συγκεκριμένου κ ας του επιβληθούν τα νόμιμα για παραπληροφόρηση.τι δουλειά έχει αυτός να μιλάει για γάτες.ας κλαδέψει κάνα δεντρο

  13. “Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κτηνίατρο κ. Σπυριδάκη μας είπε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το θέμα ούτε υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού το μικρόβιο αυτό είναι γνωστό ότι υπάρχει, δεν οφείλεται μόνο στις γάτες, και αρκετοί ακόμα στην Ιεράπετρα το έχουν κολλήσει χωρίς πρόβλημα. «Αν υπήρχε τόσο μεγάλος κίνδυνος από το γρατζούνισμα μιας γάτας ή ενός σκύλου, όλα τα νοσοκομεία θα ήταν γεμάτα από τέτοια περιστατικά. Αυτοί που έχουν κατοικίδια πρέπει να φροντίζουν να είναι σε καλή κατάσταση να είναι εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα. Η απλή υγιεινή του καθενός, όπως το να πλένει συχνά τα χέρια του, και να φροντίζει να μην κυκλοφορεί με ανοιχτές πληγές, είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί η πλειοψηφία παρόμοιων περιστατικών» τόνισε χαρακτηριστικά.”
    Αυτά απο το ρεπορτάζ για τον 9χρονο! Ξεχάσατε δυστυχώς να το αναφέρετε στο άρθρο σας! Μάλλον η μνήμη σας είναι επιλεκτική!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα