Μουσείο Τυπογραφείας

H πίστη

ΑΛΛΟ η πίστη και άλλο οι πιστοί. Η πίστη (αφηρημένη θρησκευτική έννοια) δεν κλονίζεται, όταν έχει γερά και στέρεα θεμέλια. Οι πιστοί (ένσαρκα όντα και θνητά) κλονίζονται από ένα γεγονός ή μια βαριά ασθένεια.

Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ του ατόμου ως ύπαρξης, δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση την πίστη του, όταν αυτή είναι βαθιά.

ΑΛΛΑ, για την πίστη των ημερών και τον προβληματισμό πολλών, να τι λέει ο Χρ. Γιανναράς σε προσφατο άρθρο του (“Κ”, 6-4-20): «Η πίστη είναι σχέση, σχέση που τη συνιστά η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη που τη γεννάει ο έρωτας. Ούτε το κήρυγμα, ούτε οι νουθεσίες, ούτε ο νομικισμός της ντιρεχτίβας γεννάνε έρωτα. Αυτήν την εξόφθαλμη πραγματικότητα μοιάζει να μην μπορεί πια να την αναγνωρίσει η πλειονότητα των επισκόπων της ελλαδικής Εκκλησίας. Ισως είναι φυσιολογικό. Διακόσια τώρα χρόνια στην Ελλάδα, η Εκκλησία είναι υποταγμένη στον ρόλο της «επικρατούσας θρησκείας», επομένως ταυτισμένη με τη νοησιαρχία της κοινής ωφέλειας, τον διδακτισμό της ιδεολογίας, τον νομικισμό της ηθικής αποτελεσματικότητας – δηλαδή με τη θνητότητα ως νομοτέλεια”…
Γι αυτό και οι αμφιταλαντεύσεις της Εκκλησίας, αλλά και πολλών πιστών, μπροστά στον κορωνοϊό. Ενα είναι βέβαιο: η πραγματική πίστη δεν περιορίζεται, ούτε χρονικά ούτε τοπικά.

1 σχολιο

  • [Manos] ~ ~ ~ Απάντηση

    Η αληθινή πίστη μπορεί να μετατρέψει και το πιο ταπεινό μέρος σε Ναό. Ναι, φτάνει να υπάρχει πραγματικά, να τη νιώθουμε, και όχι για τα μάτια του κόσμου. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και να μετατρέπουμε την πίστη σε αλαζονεία. Όταν θα περάσει αυτό που ζούμε τον τελευταίο καιρό τότε θα επανέλθουμε στον τρόπο ζωης μας. Δεν θα κλονιστεί την πραγματική πίστη ένας ιός. Μήπως έχει συμβεί στο παρελθόν; Και όχι μόνο, θα πει κάποιος. Αρρώστιες, πόλεμοι και όμως, η πίστη άντεξε. Έτσι λοιπόν θα συμβεί και τώρα. Υπομονή και καρτερικότητα χρειάζεται. Θα αντέξουμε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.