Μουσείο Τυπογραφείας

H επόμενη ημέρα των εκλογών

Κοπιώδεις προσπάθειες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οδήγησαν στη νέα ηγεσία των αξιωματούχων της ΕΕ, αφού πρώτα κατάργησαν τη γερμανικής προέλευσης ιδέα των Spitzenkandidats, δηλαδή των πρώτων ονομάτων των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κατάργηση των καταλόγων των αξιωματούχων αυτών οφείλεται στο Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και πρέπει να το σημειώσουμε. Έτσι το νέο κουαρτέτο που θα ηγηθεί την επόμενη πενταετία των βασικών οργάνων της ΕΕ είναι οι ακόλουθοι:
Η Ursula von der Leyen για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι 65 χρόνια μετά την απαρχή των ευρωπαϊκών θεσμών τίθεται επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας γυναίκα. Και το βιογραφικό της μάλλον είναι εγγύηση επιτυχίας. Και για τη χώρα μας οι προοπτικές πρέπει να θεωρούνται ως εξαιρετικές κυρίως για τις θέσεις της νέας προέδρου, στο μεταναστευτικό. Εν τούτοις, απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη, το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων, π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις.
Αλλά για τη χώρα μας, μάλλον θετικά είναι και το ότι την προεδρία της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ, της ΕΚΤ ανατίθεται σε λίγους μήνες στην κυρία Λαγκάρντ, έναντι του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, και ουσιαστικού συνεχιστή της άθλιας πολιτικής Σόιμπλε για την εξακολούθηση της πολιτικής λιτότητας.  Η κα Λαγκάρντ έχοντας θητεύσει και αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, μάλλον θα ακολουθήσει ηπιότερη πολιτική.
Στη θέση της Μογκερίνι ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (Ύπατος Εκπρόσωπος) διορίσθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας, και ο διάδοχος του Donald Tusk ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενός οργάνου που συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28, ορίσθηκε ο σημερινός Βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel, που θα αναλάβει αυτή τη θέση από το φθινόπωρο.1
Λυπηρό παραμένει για την Ευρώπη η αδυναμία εύρεσης πολιτικών ταγών διαμετρήματος, με όραμα και αποδεδειγμένες αξίες, όπως επίσης είναι λυπηρό ότι δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα όνομα Έλληνα πολιτικού ικανού να πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ως προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκλογή του David Sassoli στη θέση του προέδρου έγινε με 345 ψήφους επί 667 εγκύρων στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.
Σημειώνουμε ότι οι ανώτατοι αυτοί αξιωματούχοι είναι μερικοί  από εκείνους που θα διαδραματίσουν ρόλο στα εθνικά μας θέματα την επόμενη μέρα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.
Και τούτο γιατί αν συνοψίσουμε τα κύρια θέματα και τους βασικούς φακέλους που θα ξεδιπλώσει η ηγεσία των οργάνων της ΕΕ τα ερχόμενα χρόνια, για τη χώρα μας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα που αναπτύσσουμε συνοπτικά στο παρόν μας σημείωμα. Τις ερχόμενες εβδομάδες θα αναπτυχθεί η θεματολογία αυτή και θα τεθούν οι βάσεις παρακολούθησης και οι τρόποι επηρεασμού των εξελίξεων αυτών.
Το πρώτο θέμα που θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει είναι η συμφωνία του νέου επταετούς προγράμματος δημοσιονομικής του ΠΔΠ 2021-2027. Επικαλούμαστε πρόσφατη μελέτη για την «Περιφερειακή πολιτική» (20-05-2019) της δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου τίθεται το πρόβλημα της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, γνωστής και ως πολιτική συνοχής, που έχουν ως στόχο την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη, βοηθώντας στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της οικονομικής ανάπτυξης, της αειφόρου ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων και την αντιμετώπιση των ποικίλων αναπτυξιακών αναγκών σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, 351,8 δισ. Ευρώ – σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ – έχουν διατεθεί για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2014-2020. Η εν λόγω χρηματοδοτική στήριξη διανέμεται μέσω δύο βασικών ταμείων: του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΚΤ). Οι εργασίες για τον προγραμματισμό των προτεραιοτήτων της πολιτικής συνοχής για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού (2021-2027) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εν αναμονή της αναμενόμενης απόσυρσής της από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τώρα καθαρός συνεισφέρων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν θα συνεισφέρει πλέον στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ θα διαθέτει λιγότερους πόρους για να διαθέσει στις πολιτικές της στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής συνοχής. Ωστόσο, η ελληνική θέση πρέπει να διεκδικήσει σθεναρά τη διατήρηση του επιπέδου χρηματοδότησης για την πολιτική συνοχής στο σημερινό της επίπεδο ή ακόμη και την αύξηση του.
Αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον 2,5 δις € το έτος για την επόμενη περίοδο για επενδύσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, εκτός γεωργίας. Συνολικοί πόροι για τη γεωργία, τουλάχιστον 2 δις € το έτος πράγμα που θα εξασφαλίσει, εκτός κοινών προγραμμάτων της ΕΕ περίπου 30-32 δις € την ερχόμενη επταετία. Λογικό να προσθέσουμε ότι, σε όλα αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα ισχυρά κονδύλια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις χώρες ανά πρόταση, με ενδεχόμενη διαφοροποίηση τα προγράμματα περιβάλλοντος (πρόγραμμα life). Λογικά η χώρα μας θα πρέπει να στοχεύσει σε 1,5-2 δις € το χρόνο. Συνοπτικά η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει να απορροφήσει πάνω από 40 δις € την ερχόμενη επταετία.
Το πρόβλημα ανάπτυξης της χώρας τη νέα αυτή περίοδο λοιπόν, θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς που παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η γεωργία και η εξωστρεφής προοπτική του τομέα, ο τουρισμός, που και αυτός έχει την εξωστρέφεια στο πετσί του, αλλά και η ενδυνάμωση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και της κλιματικής αλλαγής.
Σημαντικό ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν οι επενδύσεις στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να δούμε να ευδοκιμεί στην πατρίδα μας. Εν τούτοις, δεν έχει καταστεί γνωστό το ότι υπάρχουν πολιτικές και κεφάλαια που καραδοκούν να επενδυθούν σε μικρές περιπτώσεις ανθρώπων που σήμερα δεν έχουν ούτε προοπτικές, ούτε χρήματα για να ετοιμάσουν ένα αύριο, παραμένοντας πλήρως στον αποκρουστικό τομέα της ανεργίας και της συνεπεία τούτης, που είναι η σταδιακή εξαθλίωση. Σε μια χώρα λοιπόν που η ανεργία των νέων έχει αποψιλώσει εκατοντάδες χωριά στην ύπαιθρο, κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας, οι προοπτικές αυτές πρέπει να ξαναϊδωθούν και μάλιστα άμεσα.
Τα κονδύλια που κρύβονται πίσω από το πρόγραμμα microfinance με πάμπολλες συνιστώσες από δίπλα, ή και προεκτάσεις του μπορούν να δώσουν την ελάχιστη χρηματοδότηση που θέλει να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας, σε μια χώρα με αφάνεια τραπεζικού δανεισμού.

1. https://www.huffingtonpost.fr/entry/ursula-von-der-leyen-future-presidente-de-la-commission-europeenne_fr_5d1b67c3e4b082e5537036a9?ncid=other_trending_qeesnbnu0l8&utm_campaign=trending

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.