Μουσείο Τυπογραφείας

H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Οι ωκεανοί θα χάσουν περίπου το 1/6 των ψαριών και άλλων ειδών ζωής έως τα τέλη του αιώνα, εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Η προειδοποίηση έρχεται, όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου British Columbia.

Για κάθε έναν βαθμό Κελσίου υψηλότερης θερμοκρασίας των υδάτων, η θαλάσσια ζωή θα μειώνεται κατά 5%, υπολογίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. Και η πρόβλεψη αυτή δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της αλιείας. Εάν λοιπόν οι εκπομπές ρύπων συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς τους, η απώλεια της βιομάζας θα είναι 17% έως το 2010. Εάν ωστόσο οι κυβερνήσεις λάβουν αποφασιστικά μέτρα και περιορίσουν την ρύπανση, οι απώλειες μπορούν να περιοριστούν στο 5%. Οι μεγαλύτερες απώλειες προβλέπονται σε κάθε περίπτωση στις τροπικές περιοχές.

Τριάντα πέντε ερευνητές από τέσσερις ηπείρους, που συμμετέχουν στη διεθνή ομάδα FishMIP (Σχέδιο Μοντέλου Διασύγκρισης Αλιευμάτων και Θαλάσσιου Οικοσυστήματος), μελέτησαν διαφορετικά μοντέλα για να καταλήξουν σε αυτήν την εκτίμηση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους θαλάσσιους πόρους.

Το θερμότερο νερό είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας, αλλά όχι ο μόνος. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί ουσιαστικά σε ωκεανούς που είναι περισσότερο όξινοι και έχουν λιγότερο οξυγόνο, γεγονός που επίσης πλήττει τη θαλάσσια ζωή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.