Μουσείο Τυπογραφείας

“Γρίφος” οι συνεργασίες της επόμενης μέρας

ÁÈÇÍÁ (ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ - ÕÐÏØÇÖÉÏÉ) - ÄÇÌÏÔÉÊÅÓ, ÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁÊÅÓ ÊÁÉ ÅÕÑÙÅÊËÏÃÅÓ 2019Οι συνεργασίες που θα προκύψουν την επόμενη μέρα των εκλογών στον Δήμο Χανίων παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ανεξαρτήτως αποτελέσματος οι έδρες είναι δεδομένες και κανείς εκ των δύο “μονομάχων” δεν εξασφαλίζει… αυτοδυναμία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

all1Στην αυριανή αναμέτρηση ο Άρης Παπαδογιάννης κατέρχεται με δεδομένη τη στήριξη του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στις 14 του περασμένου Αυγούστου είχε κάνει τη σχετική δήλωση στα “Χανιώτικα νέα”. Παράλληλα στο ψηφοδέλτιο Παπαδογιάννη συμμετέχουν αυτοδιοικητικοί προερχόμενοι από τον χώρου της κεντροαριστεράς.

Απέναντί του, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Αρναουτάκη Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος έχει σε αυτό το δεύτερο γύρο τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μερίδας του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα της πτέρυγας που επηρεάζει ο Ηρακλειώτης ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στον πρώτο γύρο ο συνδυασμός Παπαδογιάννη ήρθε πρώτος με 26,94% (12.358 ψήφους) και ο Παναγιώτης Σημανδηράκης δεύτερος 19,09% (8.755) .

ΠΟΛΩΣΗ

Η εμπλοκή τόσων πολλών κομμάτων αναμενόμενο ήταν να δημιουργεί κλίμα έντονης πόλωσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν οι παρατάξεις Δαμιανάκη, Αρχοντάκη, δεδομένου ότι Βάμβουκας και Σαρρής “έκλεισαν το μάτι” στην παράταξη Σημανδηράκη.

Το “χρίσμα” ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστο η παράταξη Παπαδογιάννη, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωσε χθες αναφέροντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε δικαίωμα να δίνει κατευθύνσεις στα κομματικά του μέλη, το διακύβευμα όμως αυτής της Κυριακής για τα Χανιά δεν είναι κομματικό, αλλά ξεκάθαρα αυτοδιοικητικό. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να “βάψει” τα Χανιά ροζ, πράσινα, κόκκινα ή μπλε, η “λογική” αυτή θα βλάψει την πόλη και μας γυρίζει σε εποχές που ανήκουν οριστικά στο παρελθόν κι έχουν ήδη αποδοκιμαστεί. Ως συνδυασμός έχουμε ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι «όσο η περιφέρεια και η κεντρική διοίκηση δίνει στα Χανιά αυτά που δικαιούνται θα συνεργαζόμαστε μαζί τους ανεξαρτήτως χρώματος”. Αν όμως εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν τα Χανιά ως παρακολούθημα του Ηρακλείου θα μας βρουν συντεταγμένα απέναντι τους όλους ΜΑΖΙ. Στους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή θέτουμε το δίλλημα: Αν είναι ικανοποιημένοι από τη δημοτική αρχή του κ. Βάμβουκα που επίσης στηρίζει το κ. Σημανδηράκη ας ψηφίσουν τον «εκλεκτό» τους. Ούτως ή άλλως ο επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, ο κ. Σαρρής, αυτό προέτρεψε να συμβεί. Αν όμως οι δημότες αυτοί θέλουν η πόλη ΜΑΣ να πάρει της θέση που της αξίζει στο χάρτη της Κρήτης και της χώρας, τότε τους καλούμε να στηρίξουν την προσπάθεια μας, γιατί “Η Απάντηση, είναι τα Χανιά μας”».

Κουκιανάκης – Σγουράκης στον Αποκόρωνα

alloidioΜπορεί ο δήμος Χανίων να “τράβηξε” το ενδιαφέρον λόγω πόλωσης, όμως εκλογές έχουμε αύριο και στον Αποκόρωνα, όπου ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Σταμάτη Σγουράκη.

Στον πρώτο γύρο, ο συνδυασμός Κουκιανάκη είχε λάβει ποσοστό 38,57% (4.070 ψήφους) και ο συνδυασμός Σγουράκη 30,93% (3.264 ψήφοι).

Ο ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο Παντελής Καραγιαννάκης τερμάτισε τρίτος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και εξέδωσε χθες ανακοίνωση ευχαριστώντας τους «2515 συνδημότες μας που πίστεψαν στον συνδυασμό μας, που τόλμησαν την αλλαγή και ήλπισαν σε κάτι διαφορετικό».

«Είμαστε περήφανοι για τους πολίτες του Δήμου Αποκορώνου που μας τίμησαν με την ψήφο τους, χωρίς εκβιασμούς, ταξίματα και χρηματισμούς», σχολιάζει ο κ. Καραγιαννάκης και προσθέτει: «Είναι όλοι τους άνθρωποι χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και με την επιλογή τους ανέδειξαν την διαφορετική άποψη για τον Δήμο μας και επιδοκίμασαν το άρτιο πρόγραμμά μας, τις αρχές και το όραμά μας». Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που μας ψήφισαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών, δεν μας επιτρέπει να αποπειραθούμε να τους κατευθύνουμε στην δεύτερη, της 2ας Ιουνίου 2019. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους και στο πολιτικό τους κριτήριο, ώστε ελεύθερα να επιλέξουν τον καλύτερο κατά την άποψή τους».

Εκλογές χωρίς σταυρό

Για την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, ισχύουν τα εξής: 1.Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (26.5.2019), με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας γραμματέας. 2.Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07.00 π.μ. και θα λήξει στις 19.00 μ.μ. 3.Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Υπενθυμίζουμε επίσης πως την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, τα καταστήματα των ΟΤΑ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής όπου εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.