Μουσείο Τυπογραφείας

Γράφοντας Ιστορία

Συλλογές, συλλέκτες και πολιτιστικός ρόλος των μουσείων Τυπογραφίας

“Γράφοντας Ιστορία”…, λοιπόν και Ιστορώντας τη Γραφή!
Εδώ, στα Χανιά!
Εδώ πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας… Γράφω όσο οι εργασίες του, βρίσκονται εν δυνάμει, γι’ αυτό και ο ενεστώτας χρόνος.
Εδώ! Κι αυτή η επιλογή, ιδιαιτέρως εννοείται τιμητική όπως και για την πατρίδα, στην οποία αναπτύσσεται το ανώτατο όργανο του ΑΕΡΜ, η Γενική Συνέλευση. Συνδιοργανωτές σ’ αυτό το σημαντικό εγχείρημα, το “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη με τη στήριξη -να το πούμε- της Περιφέρειας, Περιφ. Ενότητας Χανίων και του Χανιώτικου Δήμου.
Ο άρχοντας λοιπόν των “Χανιώτικων” οικοδεσπότης φιλόξενος πάντα, καλωσορίζει ξένους κατ’ αρχήν εκπροσώπους, αλλά και Ελληνες, όλοι άξιοι ομιλητές, και, γνώστες του αντικειμένου τους, που “πύκνωσαν” το χώρο και την αντίληψή μας με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους…
Ο ίδιος πάντως ο κ. Γαρεδάκης, απλός και ουσιαστικός, παραχώρησε για τους ξένους κυρίως, όλο το φυσιογνωμικό τοπίο του νησιού, και του νομού. Ειδικότερα εξάλλου φυσικό κάλλους, ιστορία, ελκυστικούς προορισμούς, ήχους καταγωγής, γεύσεις καταγωγής, πλαισιωμένος από το “νέο αίμα” της εφημερίδας!
Τα “παιδιά” του, Ελια, Παρασκευά και Μανώλη, στα οποία με αγάπη πολλή, εμπιστεύτηκε την παραπέρα διαδρομή της πενηντάχρονης πορείας, του έργου ζωής του…
Πολύ μου άρεσε αυτή η ωραία “ευανάγνωστη σημειολογία” με τα νέα παιδιά της προοπτικής…
…Πολλά, πολλά και ωραία πράγματα ακούστηκαν την πρώτη αυτή μέρα του Συνεδρίου από τον κ. Φίλη, που θεωρεί την Τυπογραφία δύναμη πολιτισμού που ανέπτυξε περαιτέρω τις κοινωνίες, τον κ. Αlan Marshall, που τόνισε τον επαγγελματισμό που διαπιστώνεται στο δικό μας Μουσείο, στα Χανιά, αλλά και τον κ. Μεϊμάρη που ανέλυσε τον εμπλουτισμό, της ψηφιακής δυνατότητας στο σύγχρονο τοπίο.
Με τον ιστορισμό να καταδύεται στους αιώνες της απαρχής της τυπογραφίας, έως τους καιρούς των ριζικών αλλαγών με τον “Αναγεννησιακό σίφουνα”!
Την προσφορά της Κρήτης, την αναβάπτιση του Ελληνικού πνεύματος στα νέα ρεύματα και τη διάχυσή του στην Ευρώπη, σε μια apriori “υιοθεσία” που εμπνέει, την ανάπτυξη, τη δημιουργία, σε πεδία εξαιρετικής εκλέπτυνσης…
Οταν θα διαβάζονται αυτά τα ελάχιστα ψήγματα αγάπης και θαυμασμού για τα γενόμενα, οι εργασίες θα ’χουν ολοκληρωθεί βεβαίως, και το απόσταγμα των συμπερασμάτων θα δικαιώνει τους κόπους…
Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις συνεδρίες ο Παρασκευάς, η Ελια, και ο κ. Κλήμης Μαστορίδης καθηγητής Τυπογραφίας από το νησί της Αφροδίτης. Οι ευχές μου, φτάνουν σήμερα, πριν από την ανάγνωση των “Αφορμών”.
Συγχαρητήρια, ευχαριστούμε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.