Μουσείο Τυπογραφείας

Γονικές συμβουλές…

Κάθομαι συχνά και συζητώ με τους γονείς μου. Εκείνοι 91-83  ετών και εγώ 50.
Τέσσερις σχεδόν δεκαετίες η διαφορά στην ηλικία. Σημαντική και πολυσήμαντη θα πείτε.
Έχουν ιδεί και ακούσει πολλά στην έως τώρα ζωή τους. Συνεπώς, κάθε λόγος τους και κάθε συμβουλή έχει βαρύνουσα αξία και θέση στη δική μου καθημερινότητα.
Και, να το ξέρετε, δεν συμφωνούμε πάντα ή σε όλα. Και τις φορές που διαφωνούμε, με διάλογο και αμοιβαία μεγάλη αγάπη ψάχνουμε το κοινό μονοπάτι.
Μου διδάσκουν να μην συναναστρέφομαι με τους πονηρούς και τους κακόψυχους ανθρώπους. Η κακία και ο φθόνος τους τούς αποξενώνει από τους συνανθρώπους μας και τους χαρίζει μόνον πρόσκαιρη ευφορία.
Με συμβουλεύουν να είμαι πάντα δίκαιος και ποτέ άδικος προς τους άλλους. Έτσι, και η συνύπαρξη μαζύ τους θα είναι αρμονική και διότι, όπως λένε και οι Γραφές, ο δίκαιος και εφτά φορές να πέσει πάλι όρθιος θα σηκωθεί.
“Ο πραγματικός πλούτος, λένε ο πατέρας και η μάνα μου, είναι η σωματική υγεία και η ψυχική ισορροπία και η πνευματική ευεξία. Για αυτούς τους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς έχε τα μάτια σου ορθάνοιχτα πάντα, ώστε να μην μπορέσει ποτέ καμία Σειρήνα να σε πλανέψει και να στους κλέψει”.
Με παροτρύνουν οι γεννήτορές μου να χρησιμοποιώ στη ζωή μου και τη ψυχή και το λογικό. Επιπλέον, να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μη βιάζομαι, αλλά μετά από αυτοέλεγχο και αυτογνωσία, να σκέφτομαι καλά πριχού κάνω ή πω οτιδήποτε, γιατί όποιος κάνει βεβιασμένες κινήσεις και απερίσκεπτος σκοντάφτει.
Με δασκαλεύουν παιδιόθεν οι γονιοί μου να μη λέω ποτέ ψέματα. Ο ψεύτης δεν μένει ατιμώρητος και αργά ή γρήγορα βρίσκει την τιμωρία που του πρέπει.
Τέλος, δύο ακόμα συμβουλές των γονέων μου έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου: “Αγάπα και σέβου, αφενός, τον άνθρωπο που διάλεξες για ταίρι σου στις δύσκολες και εύκολες μέρες της ζωής. Έχε, αφετέρου, ως τιμή σου την καθαρή και γεμάτη Θεό ψυχή σου”.
Και ξέροντας ότι οι γονείς μου κάθε ανθυποστιγμή του επίγειου βίου μας θέλουν το καλό μου και με εμψυχώνουν στο να νικώ διά του αγαθού το κακό,  πάντα τους ανταποδίδω την αγάπη αυτή υπακούοντάς τους, γιατί γνωρίζω καλά ότι αν ακολουθώ το δρόμο της αλήθειας, της αγάπης, της δικαιοσύνης και της σωφροσύνης, ο πατέρας μαζύ με τη μάνα μου χαίρονται σφόδρα, ευφραίνονται ολόψυχα και καμαρώνουν…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.