Μουσείο Τυπογραφείας

Γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας με το Erasmus +

Eκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Κισάμου στην Αθήνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+

36Μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Μit dem interaktiven Kulturkoffer durch Europa reisen – Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τη διαδραστική βαλίτσα του πολιτισμού” που υλοποιείται στο 2ο Γυμνάσιο Κισάμου για δύο σχολικά έτη, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σε επαφή με νέους Πολιτισμούς και να γνωρίσουν πολιτιστικά στοιχεία της κάθε χώρας – εταίρου που επισκέπτονται.
Με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και τις δράσεις μας, γνωρίσαμε τον πολιτισμό της Ουγγαρίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας και μάθαμε να σεβόμαστε την ιστορία, τη θρησκεία και τα ήθη και έθιμα των άλλων χωρών. Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να προβάλουμε και τον δικό μας πολιτισμό. Γι’  αυτό τον σκοπό μέλη της ομάδας Εrasmus+ του σχολείου μας ταξίδεψαν το διήμερο 26 – 27 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσά μας, την Αθήνα, την πόλη του Πολιτισμού και των Τεχνών.
Σκοπός του έργου είναι κυρίως η γνωριμία και η αγάπη για τα Μουσεία και για κάθε μορφή Τέχνης. Τις μέρες της παραμονής μας επισκεφτήκαμε την Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε συλλογές ελληνικής γλυπτικής του 19ου και 20ού αιώνα, μεταξύ άλλων και τη γνωστή “Κοιμωμένη” του Γιαννούλη Χαλεπά. Λόγω ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης και της προσωρινής μη λειτουργίας της, στο δεύτερο κτήριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης φιλοξενούνται πολλά σημαντικά έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), του Νικολάου Γύζη, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Φώτη Κόντογλου, του Γιάννη Τσαρούχη και πολλών άλλων.
Aφού θαυμάσαμε τους πίνακες, παρακολουθήσαμε το βίντεο – αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο “Ενα φανταστικό ψηφιακό Μουσείο”, που παρουσιάζονται μνημειακά έργα του El Greco στο φυσικό τους μέγεθος σχολιασμένα και εμψυχωμένα με την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Η επαφή μας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό έγινε με την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα Προπύλαια, ο επιβλητικός Παρθενώνας, το Ερέχθειο, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στέκονταν όλα εκεί για να μας θυμίσουν ότι η Ελλάδα αποτελεί κοιτίδα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Κατηφορίζοντας βρεθήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο μας εντυπωσίασε για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του, αλλά και για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του.
Περπατώντας στη γραφική Πλάκα και το Μοναστηράκι ανακαλύψαμε κι άλλες ομορφιές της Αθήνας, συναντώντας στον δρόμο μας αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και νεοκλασικά διατηρητέα κτήρια. Το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο, η Βουλή και το Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη, όπου είδαμε και την αλλαγή φρουράς, ήταν κάποιοι από τους επόμενους σταθμούς μας, ενώ δεν παραλείψαμε να κάνουμε μία σύντομη επίσκεψη σε σταθμό του Μετρό για να βιώσουμε τους γρήγορους και σύγχρονους ρυθμούς της πρωτεύουσας.
Μία πρωτόγνωρη επίσκεψη ήταν αυτή στο “Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας” ένα μοναδικό θεματικό πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που είχαμε μια βιωματική διδακτική και γευστική εμπειρία, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της σοκολάτας και την ιστορία και τον Πολιτισμό άλλων λαών, όπως των Ινδιάνων.
Επίσης ήρθαμε σε επαφή με την Τέχνη του Θεάτρου παρακολουθώντας στο Μέγαρο     Μουσικής τη θεατρική παράσταση “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”, βασισμένη   στο ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν.
Γνωρίσαμε την ιστορία του πλούσιου Φιλέα Φογκ που μας ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου με όλα τα μεταφορικά μέσα εκείνης της εποχής και ζήσαμε μαζί του τις περιπέτειές του. Στο τέλος είδαμε ποιος είναι πραγματικά πιο πλούσιος… Σίγουρα κάποιος με πολλές εμπειρίες και ανθρώπους που τον αγαπούν! Όπως “πλούσιοι” για τον ίδιο λόγο γινόμαστε κι εμείς «ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με το Erasmus+ και τη βαλίτσα του πολιτισμού». Και το ταξίδι μας με το Εrasmus+ συνεχίζεται….

* εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας, Συντονίστρια Erasmus+

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.