Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ “ΟΡΙΖΟΝΤΑ”

Γνωριμία με την ιστορία της Τυπογραφίας

Στην ιστορία της Τυπογραφίας ”ταξίδεψαν” χθες οι εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης “Ορίζοντας” που επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας, στο πλαίσιο των δωρεάν ξεναγήσεων που πραγματοποιεί το Μουσείο για ανθρώπους του εθελοντισμού και της προσφοράς στην πόλη μας, ως μια ελάχιστη αναγνώριση του κοινωνικού τους έργου.
Οι εθελοντές του ”Ορίζοντα” μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση στις 4 αίθουσες του Μουσείου Τυπογραφίας είχαν την ευκαιρία να μάθουν πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε μία από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του ανθρώπου. Έτσι κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι εθελοντές τύπωσαν κάρτες και εφημερίδες σε παλιά πιεστήρια του και 19ου αιώνα, παρακολούθησαν βίντεο για την παραδοσιακή βιβλιοδεσία, ανακαλύπτοντας τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο. Παράλληλα οι εθελοντές του Ορίζοντα είχαν την ευκαιρία να δουν την μόνιμη έκθεση του Μουσείου σχετικά με την ιστορία της Γραφής που “αφηγείται” την εξέλιξη της προσπάθειας του ανθρώπου να επικοινωνήσει μέσω του γραπτού λόγου αλλά και την συλλογή της αίθουσας ”Κ. Τζωρτζάκη” που περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, εφημερίδες από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα, που συνδέουν την ιστορία της Τυπογραφίας με την πολυτάραχη ιστορία της Κρήτης.
«Οταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι πολύ σπουδαίο» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ορίζοντας” Σπ. Αδοντάκης και πρόσθεσε ότι: «θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Μουσείο Τυπογραφίας, όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Για μας τους εθελοντές είναι κάτι σπουδαίο γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό το Μουσείο έχει δημιουργηθεί από το μεράκι και το όραμα ανθρώπων οι οποίοι πίστεψαν σε κάτι διαφορετικό. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Γιάννη Γαρεδάκη που ξεκίνησε να δημιουργεί αυτό το Μουσείο, το οποίο θεωρώ ότι έχει ένα λαμπρό μέλλον. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια ο χώρος αυτός θα είναι πολύ μικρός γιατί δεν θα χωρά τα εκθέματα που συγκεντρώνει με αγάπη ο δημιουργός του, ώστε το Μουσείο Τυπογραφίας να γίνει ακόμη μεγαλύτερο».
«Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματα, τα παλιά τυπογραφικά πιεστήρια ενώ μας άρεσε πολύ και το βίντεο για την παραδοσιακή βιβλιοδεσία. Προσωπικά, βρήκα περισσότερο ενδιαφέρουσα την πρώτη αίθουσα του Μουσείου λόγω της βιωματικής ξενάγησης σε αυτήν, καθώς είχαμε την ευκαιρία να τυπώσουμε σε παλιά πιεστήρια, να δούμε την γέννηση της τυπογραφίας και την εξέλιξη της μέχρι την σύγχρονη εποχή. Όλοι οι εθελοντές και οι άνθρωποι του Ορίζοντα που συμμετείχαν σε αυτήν την ξενάγηση, πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε. Ευχαριστούμε πολύ για αυτό το όμορφο δώρο» ανέφερε η εθελόντρια και κοινωνική λειτουργός του Ορίζοντα, Αργυρώ Δρακάκη.

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.