Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γνωριμία με θεραπευτικά σκυλιά για παιδιά του ΚΗΦΑΑΜΕΑ

Ενα μικρό αδέσποτο κουτάβι από τα Χανιά, ο Κάσπερ, που υιοθετήθηκε από μία Γερμανίδα επέστρεψε ως θεραπευτικός σκύλος και έδωσε ιδιαίτερα χαρά στα παιδιά του ΚΗΦΑΑΜΕΑ τα οποία επισκέφτηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Ο ημίαιμος "Κάσπερ" που τριγυρνούσε πριν λίγα χρόνια αδέσποτος στα Χανιά υιοθετήθηκε από την Anna Kreilos, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη ως εκπαιδευμένος θεραπευτικός σκύλος πλέον. Εδώ με την στολή εργασίας!
Ο ημίαιμος “Κάσπερ” που τριγυρνούσε πριν λίγα χρόνια αδέσποτος στα Χανιά υιοθετήθηκε από την Anna Kreilos, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη ως εκπαιδευμένος θεραπευτικός σκύλος πλέον. Εδώ με την στολή εργασίας!

Mαζί με την “συνεργάτιδα” του την Κούκι -ένα ακόμα αδέσποτο σκυλί που έχει να επιδείξει μία ανάλογη ιστορία προερχόμενο από την Ισπανία- και με την τριμελή ομάδα συνοδών τους βρέθηκαν στον χώρο του Ιδρύματος στη Λεωφόρο Καραμανλή και δέχθηκαν τα χάδια και τις περιποιήσεις των παιδιών που έδειξαν ενθουσιασμένα από αυτούς τους ξαφνικούς και ιδιαίτερους επισκέπτες. Στόχος του Ιδρύματος είναι να μπορέσει στο άμεσο μέλλον να αποκτήσει και αυτό ένα ανάλογο θεραπευτικό σκυλί προερχόμενο από τα δεκάδες άλλα αδέσποτα που φιλοξενείται στο Καταφύγιο Αδέσποτων της Σούδας. Να προσθέσουμε ότι η δράση έγινε με πρωτοβουλία του φιλανθρωπικού φιλοζωικού και πολιτιστικού συλλόγου ΚΥΝ-ωνία.
Χαρακτηριστικά η Δήμητρα Mηνά κοινωνική λειτουργός στο ΚΗΦΑΑΜΕΑ σημείωσε: «Το ένα από τα δύο σκυλιά, ο Κάσπερ ήταν αδέσποτο στα Χανιά το οποίο περίπου 4-5 μηνών το βρήκε μία κυρία από τη Γερμανία, η κ. Kreilos και το πήρε μαζί της. Εκεί πέρασε μία ειδική εκπαίδευση και πλέον και τα δύο έχουν πάρει δίπλωμα, ουσιαστικά μία άδεια ως θεραπευτικά σκυλιά. Που σημαίνει σκυλιά που παρέχουν εξειδικευμένες θεραπευτικές υπηρεσίες σε Ιδρύματα, σχολεία, σε ηλικιωμένους, σε νοσοκομεία και σε αρρώστους. Ακόμα βοηθούν και για να μαθαίνουν τα παιδιά πως να συμπεριφέρονται στα σκυλιά αλλά και πως θα αντιμετωπίσουν ένα επιθετικό σκυλί στο δρόμο. Ουσιαστικά λοιπόν ο λόγος που γίνεται όλο αυτό σήμερα είναι για να προσφέρουμε λίγη χαρά και αυτή την ξεχωριστή εμπειρία στα παιδιά με ένα θεραπευτικό σκυλί και σε επόμενο στάδιο ίσως να μπορέσουμε και εμείς να αποκτήσουμε ένα ανάλογο σκυλί. Στο καταφύγιο αδέσποτων στη Σούδα ίσως βρεθεί ένα ανάλογο σκυλί που να μπορέσει να ακολουθήσει την ίδια εκπαίδευση με την Κούκι και τον Κάσπερ ώστε να μπορέσουμε όταν μεταβούμε στο καινούργιο μας κτήριο στα Κατσιφαριανά, να το έχουμε μόνιμα ως κατοικίδιο για το ΚΗΦΑΑΜΕΑ και τα παιδιά μας. Στις αρχές του επόμενου έτους δηλαδή αν όλα πάνε καλά».
Η Anna Kreilos επικεφαλής της τριμελής ομάδας από τη Γερμανία που συνεργάζεται με τον σύλλογο των Χανίων επεσήμανε ότι «το πιο βασικό για να μπορέσει ένα σκυλί να περάσει εκπαίδευση ως θεραπευτικό είναι να αγαπάει τους ανθρώπους και να δείχνει πολύ κοινωνικά στοιχεία. Πρέπει να είναι όχι υψηλής αλλά μεσαίας με χαμηλής ενέργειας και ανθεκτικό στο άγχος. Ενα σκυλί που αγχώνεται πολύ εύκολα δεν κάνει για θεραπευτικό ενώ και το μέγεθος παίζει ρόλο. Τα μεγαλόσωμα και τα μικρόσωμα σκυλιά δεν προσφέρονται και για τον λόγο αυτό τα πιο κατάλληλα είναι τα μεσαίου μεγέθους. Αντίθετα δεν έχει καμία σημασία η ράτσα, τα αδέσποτα είναι πολύ συχνά οι καλύτεροι θεραπευτές, αυτό έχει να κάνει καθαρά με τον χαρακτήρα τους και όχι την ράτσα. Χρειάζεται βέβαια και ένα άνθρωπο ο οποίος ακολουθεί το σκυλί, το προστατεύει αν χρειαστεί, καθώς οι αντιδράσεις των ανθρώπων δεν είναι πάντα οι αναμενόμενες και μπορεί το ζώο να βρεθεί σε δύσκολη θέση».
Η ίδια εξήγησε πως «τα σκυλιά αυτά δεν κάνουν διαχωρισμούς, δεν ξεχωρίζουν άτομα με αναπηρίες, ανήμπορους, ασθενείς και φυλές, για εκείνα όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και τους αγαπάνε όλους το ίδιο».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ
ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Από την πλευρά της η Ελισάβετ Ηλιάκη πρόεδρος του φιλανθρωπικού φιλοζωικού και πολιτιστικού συλλόγου ΚΥΝ-ωνία τόνισε: «Λόγω της σημερινής κατάστασης με το θέμα των αδέσποτων αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική τόσο για την κοινότητα μας όσο και για την χώρα μας στο σύνολο της.
Ένα πρώην αδέσποτο των Χανίων που υιοθετήθηκε στο εξωτερικό χάρη στης ακούραστες προσπάθειες των φιλόζωων των Χανίων και της Γερμανίας βρήκε το σπίτι του, βρήκε την αξία του και έγινε σημαντικό μέλος της κοινωνίας. Σήμερα αυτό το ζώο προσφέρει στην κοινότητα.
Το νομοσχέδιο που επιχειρήθηκε να περάσει θα εμπόδιζε τέτοια θετικά προγράμματα και θα χαρακτήριζε παράνομους όλους όσους ασχολούνται με αυτά. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου τα φιλοζωικά δεν κατηγορούνται ως διακινητές παράνομου εμπορίου ζωών.
Είναι καιρός η κοινωνία μας να συνειδητοποιήσει το σημαντικό έργο που επιτελούν αυτοί οι σύλλογοι.
Είναι καιρός η κυβέρνηση να στηρίξει τις φιλοζωικές ομάδες και να συνεργαστεί μαζί τους και όχι εναντίον τους.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΗΦΑΑΜΕΑ για την αποδοχή και την εμπιστοσύνη που μας δείξανε αποδεικνύοντας την αγάπη τους όχι μόνο για τον συνάνθρωπό μας αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα