Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γκράφιτι, τυπογραφία και λογοτεχνία της Αναγέννησης

Η ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι μαθητές της Κρήτης την μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γραφής και τυπογραφίας και να τη συνδυάσουν δημιουργικά με την τέχνη του δρόμου και συγκεκριμένα το γκράφιτι πρόκειται να δοθεί φέτος έπειτα από την επιτυχία που γνώρισε πέρυσι το πρόγραμμα «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου».
Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία την πρώτη χρονιά συμμετείχαν μαθητές των Λυκείων, ενώ φέτος φιλοδοξία των ανθρώπων που «τρέχουν» το πρόγραμμα είναι να εμπλακούν και τα Γυμνάσια.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ημερίδα με θέμα «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων, Σούδα. Την ημερίδα διοργάνωσαν το Μουσείο Τυπογραφίας, η Δ.Δ.Ε. Χανίων, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ΑΤΕΙ Αθήνας
«Πέρυσι είχαμε την έγκριση για τη συμμετοχή στο δίκτυο που δημιουργήθηκε 14 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ όλης της Κρήτης. Ωστόσο, τελικά συμμετείχαν συνολικά 19 σχολεία», εξήγησε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Αρετή Μαρματάκη και πρόσθεσε ότι φέτος ο στόχος είναι να εμπλακούν και γυμνάσια αλλά και Δήμοι, χωριά, πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ήταν, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση γκράφιτι σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με στίχους από δύο εμβληματικά έργα της κρητικής λογοτεχνίας, του  «Ερωτόκριτου» του Β. Κορνάρου και της «Ερωφίλης» του Γ. Χορτάτση, ημερίδες, εργαστήρια, καλλιτεχνικές δράσεις, εκδοτικές απόπειρες κ.ά. «Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα», υπογράμμισε η κα Μαρματάκη.
Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Καρκάνης συμμετείχε πέρυσι στο πρόγραμμα ως καθηγητής στο 1ο Λύκειο μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του και 15 μαθητές. «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία γιατί μας δόθηκε η δυνατότητα μέσα από αυτό το πρόγραμμα να συνδέσουμε τη βυζαντινή καλλιγραφία με τις ελληνικές τυπογραφικές σειρές και να μάθουμε για άγνωστες πτυχές της ελληνικής τυπογραφικής παράδοσης», σημείωσε ο κ. Καρκάνης ενώ τόνισε ότι παράλληλα τα παιδιά μυήθηκαν στην κρητική λογοτεχνία και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πανεπιστημιακούς καθηγητές. «Επίσης, ιδιαίτερα ξεχωριστό ήταν στο τέλος ένα ταξίδι που κάναμε στη Βενετία, όπου επισκεφθήκαμε το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών αλλά και –μετά από παραίνεση του Μουσείου Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”- το Μουσείο Τυπογραφίας του Τρεβίζο και είδαμε το “πάντρεμα” που υπήρχε ανάμεσα στην ιστορία ιστορία της Κρήτης με τη Βενετία μέσα από την τυπογραφία», ανέφερε ο κ. Καρκάνης.
Η εκπαιδευτικός Όλγα Βερυκάκη συμμετείχε πέρυσι στο πρόγραμμα ως καθηγήτρια στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου και τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών: «Για ένα σχολείο όπως το δικό μας που έχει πολλά παιδιά που ασχολούνται με το γκράφιτι το πρόγραμμα τους αποκάλυψε τη δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης των τεχνικών που χρησιμοποιούν. Πώς δηλαδή μπορούμε να πάμε πίσω στη δική μας ιστορία και να μην είναι μέσα στο μυαλό τους το γκράφιτι ταυτισμένο μόνο με τη σύγχρονη μορφή που έχει. Έδωσε δηλαδή ένα βάθος στη διαδικασία αυτή. Παράλληλα η επαφή με τον “Ερωτόκριτο” και την “Ερωφίλη” τα έφερε σε επαφή με έναν ρομαντισμό που είχαν ανάγκη, όπως και όλοι μας».
Η υπεύθυνη του Μουσείου Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» Έλια Κουμή μίλησε για το τη δυναμική που έδωσε στην προσπάθεια η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας, που φιλοξενήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. «Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία σε όλη αυτή την προσπάθεια που έκαναν τα παιδιά να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, μέσα από την εμπειρία που είχαν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι μουσείων τυπογραφίας από την υπόλοιπη Ευρώπη, στελέχη των Εθνικών Τυπογραφίων της Γαλλίας και της Ισπανίας, συλλέκτες και άλλοι άνθρωποι που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση και την ανάδειξη της πρώιμης τυπογραφίας», υπογράμμισε η κα Κουμή και πρόσθεσε ότι το Μουσείο Τυπογραφίας θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα