Μουσείο Τυπογραφείας

Γιορτές στα Χανιά

Κύριε διευθυντά,
ενώ πλησίαζαν οι γιορτές, σχολίασα στην εφημερίδα σας στα “Χανιώτικα νέα”, με τίτλο “Χριστουγεννιάτικη μιζέρια”, τον ελλιπή στολισμό της πόλης μας. Με απογοήτευση επεσήμανα την πλατεία Δικαστηρίων, κεντρικούς δρόμους της πόλης στο σκοτάδι και ένας Δημοτικός Κήπος σκοτεινός και παραμελημένος.
Επανέρχομαι, δυστυχώς, όσο και αν αυτό δεν είναι των ημερών, δεν πρέπει μέρες γιορτών να γκρινιάζουμε, πρέπει να είμαστε δεκτικοί, υπομονετικοί, καλοπροαίρετοι, χαρούμενοι για το μέλλον. Δεν μας βοηθάνε όμως οι καταστάσεις και οι αρμόδιοι κυβερνώντες για κάτι τέτοιο. Σχολιάζουμε τον σκοτεινό Κήπο.
Ευελπιστούσαμε ότι θα βοηθούσαμε για να γίνει κάτι αξιόλογο λόγω των ημερών. Κάτι γιορτινό κάτι λαμπερό, κάτι που θα πρόσφερε χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους. Αντ’ αυτού, προ ημερών και ενώ είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά, βρέθηκα μια ηλιόλουστη μέρα στον Κήπο. Κήπος, γεμάτος κόσμο να απολαμβάνει τον λαμπερό ήλιο και παιδιά να παίζουν ανέμελα. Τίποτα όμως δεν θύμιζε Χριστούγεννα στον χώρο. Αντίθετα, στην είσοδο του Κήπου υπήρχε επιβλητική πύλη που έγραφε “Το παγωμένο Δάσος”. Όποιος περνούσε την πύλη αυτή, περίμενε να δει ένα παραμυθένιο δάσος, κάτι επιβλητικό, κάτι Χριστουγεννιάτικο, κάτι ευχάριστο.
Αντίθετα, υπήρχε μια ερημιά με ένα μοναχικό παλάτι, ξεκάρφωτο σε μια άκρη, αναρωτιόσουν για την ύπαρξή του στο χώρο… Κάποιες μαμάδες αποθανάτιζαν τα παιδιά τους σε μια αναμνηστική φωτογραφία. Τι ήταν ακριβώς όλο αυτό; Εμεινε μισοτελειωμένο το παγωμένο δάσος; Πάγωσε η όλη προσπάθεια; Χάθηκαν τα υπόλοιπα, καρουζέλ, τρενάκι, λαμπιόνια; Κάποια μουσική των ημερών, ένας Αϊ Βασίλης να δίνει ευχές και χαρά στα παιδιά;
Να υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι κάποιοι, κάποιος, προβληματίστηκε, σκέφθηκε και αποφάσισε να κάνει κάτι.
Αυτό που έγινε ήταν κάτι πρόχειρο, κάτι μίζερο, κάτι φτηνό και αταίριαστο. Ηταν κάτι σαν κοροϊδία. Οπως δίνουμε μια καραμελίτσα για να κοροϊδέψουμε το μικρό παιδάκι, να το ξεγελάσουμε για κάτι.
Τις μέρες αυτές των εορτών, η πόλη μας ήταν φτωχή, μίζερη, σκοτεινή σε σχέση με άλλες πόλεις.
Ο Εμπορικός σύλλογος, φιλότιμα ξεχώρισε και βράβευσε την καλύτερη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα. Προσπάθεια για να τους παροτρύνει τους επαγγελματίες για κάτι το ιδιαίτερο.
Ο Δήμος έκανε κάτι ανάλογο; Προσπάθησε; Θεωρώ ότι υπήρχε προχειρότητα. Γενικά επικρατεί μια κατάσταση αδιαφορίας που αναγκάζει κάποιους να παραπονιούνται, όπως η Αλεξάνδρα Μανουσάκη με τον Θοδωρή Παπαδουλάκη να προσπαθούμε να ισιώσουμε τα στραβά. Δεν είναι όμως ο ρόλος των δημοτών, αυτός. Οι δημότες πρέπει να προσπαθούν να βοηθήσουν τη δημοτική αρχή για το καλύτερο αποτέλεσμα και να υπάρχει μια αμοιβαία σωστή συνεργασία.
Η νέα χρονιά ας χαρίσει σε όλους μας υγεία, οι συνεργάτες της εφημερίδας σας “Χανιώτικα νέα” να είναι πάντα στο πλευρό του πολίτη και οι κυβερνώντες ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν εργασία, παιδεία, περίθαλψη, μια ζωή χαρούμενη, με όνειρα, προοπτικές προόδου.

Καλή χρονιά
Μαριάννα Μαυροματάκη

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.