Μουσείο Τυπογραφείας

Γιατί δύο μικρά φαλαινάκια αναπτερώνουν τις ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας

EGNO4180Calf-041119-CCS-NOAA-19315-1-CROPPEDΑισιοδοξία έχει προκαλέσει, όπως μεταδίδει το cnn.gr, στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση μωρών φαλαινών του Βόρειου Ατλαντικού, θηλαστικών που συγκαταλέγονται στη λίστα με τα είδη που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.

Δύο μωρά εντοπίστηκαν από ομάδα του Center for Coastal Studies στο Cape Cod Bay του Νιού Ίνγκλαντ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέρσι ήταν μόλις 411 οι εναπομείνασες φάλαινες του είδους σε όλο τον κόσμο, ενώ (την ίδια χρονιά) οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν κανένα μωρό, πράγμα που τους ανησύχησε ιδιαιτέρως.

Το Natural Resources Defense Council (NRDC) γνωστοποίησε πριν από λίγο διάστημα πως έχουν εντοπιστεί συνολικά επτά φαλαινάκια στις ακτές της Φλόριντα και της Τζόρτζια, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκαν. Μετά τη γέννα, οι μικρές φάλαινες ακολουθούν τις μαμάδες τους στο ταξίδι προς το Νιού Ίνγκλαντ που γίνεται, συνήθως, τον Απρίλιο.

«Κάθε μωρό είναι πολύτιμο», σημείωσε η Francine Kershaw του NRDC και προσέθεσε πως «οι επτά που έχουν γεννηθεί φέτος δημιουργούν την ελπίδα πως οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού μπορούν να τα καταφέρουν».

Το 2017 πέθαναν τουλάχιστον 17 φάλαινες του είδους, ενώ υπολογίζεται πως την τελευταία δεκαετία έχουν πεθάνει τουλάχιστον 50.

«Αν δεν έχεις μωρά και οι φάλαινες πεθαίνουν, δεν είναι πολύ καλή η κατάσταση», σημείωσε, μιλώντας στο CNNi, ο Charles “Stormy” Mayo, διευθυντής του Right Whale Ecology Program του Center for Coastal Studies.

Οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού είναι στη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση από το 1970. Τον 19ο αιώνα κινδύνευσαν από πλήρη εξάλειψη λόγω της αλιείας – παράνομης και μη – και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Mayo τόνισε πως είναι πολύ καλό δείγμα το ότι εντοπίστηκαν τα φαλαινάκια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.