Μουσείο Τυπογραφείας

Για το Μουσείο Μάχης της Κρήτης

Κύριε διευθυντά,
στο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας της 05ης/08/2019, σελ. 9, υπό τον τίτλο “Για το Μουσείο Μάχης της Κρήτης. Γερμανική χρηματοδότηση”, θεωρώ χρήσιμο και αναγκαίο να προστεθούν οι ακόλουθες διευκρινιστικές πληροφορίες:
Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, επιτυχημένος επιχειρηματίας στο Μόναχο, είναι ένας ζηλωτής των παραδόσεων της Κρήτης. Σε ομιλία που έκαμα στο Μόναχο ύστερα από πρόσκλησή του για τη μνήμη της Μάχης της Κρήτης, είχα επιλέξει το θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-μια υπόμνηση για μας στην Κρήτη και για τους Κρήτες ΟΠΟΥ ΓΗΣ. Ακολούθησε το περυσινό Παγκόσμιο  Συνέδριο Κρητών στο Ρέθυμνο, όπου είχε φέρει τον κ. Florian Hahn, ιδιαίτερα δραστήριο μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Βερολίνου. Ζητήθηκε τότε από μένα να τον ξεναγήσω στο Ρέθυμνο. Στη διάρκεια του ενημερωτικού εκείνου περιπάτου και του γεύματος που προσφέρθηκε στη συνέχεια στον φιλοξενούμενό μας, τον ενημέρωσα και για την αποστολή της Εταιρείας Ίδρυσης και Διοίκησης του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης. Έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον. Και έτσι ήλθε και πάλι φέτος, καλεσμένος από το Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών στο Ηράκλειο, συνοδευόμενος από ένα διακεκριμένο επιστήμονα και πολιτικό, τον δρα Ludwig Spaenle, πρώην Υπουργό και σημερινό «Εντεταλμένο της Κυβέρνησης της Βαυαρίας  για ιουδαϊκή ζωή και εναντίον του Αντισημιτισμού, για διατήρηση της Μνήμης και για ιστορική κληρονομιά» – δηλαδή για θέματα παραπλήσια προς τις δικές μας επιδιώξεις και ευθύνες. Τον κ. Spaenle συνόδευε η σύζυγός του.
Με πολυτελές αυτοκίνητο VAN, το οποίον ευαρεστήθηκε να διαθέσει δωρεάν ο κ. Νίκος Τζατζάνης, τους μετέφερα από το Ηράκλειο στα Χανιά το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Αναχώρησαν για τη Γερμανία την επομένη.
Στην Αγροτική Φυλακή της Αγιάς τους ξενάγησε με αναλυτικό και πειστικό τρόπο η προϊσταμένη της Φυλακής κυρία Δήμητρα Δρακάκη. Μαζί μας ήταν και η αρχιτέκτων κυρία Μαρκέλλα  Σέμκογλου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας. Επόμενοι σταθμοί ήταν το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε, η Ορθόδοξος Ακαδημία (ξενάγηση και πλούσιο γεύμα από τον γεν. διευθυντή κ. Κ. Ζορμπά και συνεργάτες) και το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας στα Νωπήγεια Κισσάμου.
Στις δικές μας διεξοδικές συζητήσεις απέφυγα κάθε αναφορά σε οικονομικά ζητήματα. Ενημερώθηκαν αναλυτικά για το σκοπό της Εταιρείας μας και έλαβαν το Καταστατικό της στα Γερμανικά (πρόσφατη έκδοση με χρηματοδότηση από την Αντιπεριφέρεια Χανίων-και στα Αγγλικά). Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε προγράμματα  που προβλέπονται στο Καταστατικό. Έμφαση δίδουμε σε ερευνητικές και  εκπαιδευτικές δράσεις που προετοιμάζονται, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και θα εφαρμοσθούν σε ένα από τα Τμήματα του Μουσείου, δηλαδή στη  Φυλακή της Αγιάς (περιοχή των Κελιών των Μελλοθανάτων).
Οι ξένοι μας χαιρέτησαν ιδιαίτερα και με έμφαση την πρόβλεψη του Καταστατικού μας για την ίδρυση  «Διεθνούς Σχολείου Μνήμης, Ειρήνης και Προστασίας της Φύσης και της Ζωής». Το Σχολείο προβλέπεται να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Θα επιδιώξουμε τη σύμπραξη και συγχρηματοδότηση  Ελληνικών Πανεπιστημίων με ένα Πανεπιστήμιο από κάθε χώρα, στρατεύματα της οποίας συγκρούσθηκαν στην Κρήτη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχολείο θα απευθύνεται πρώτιστα σε απογόνους εκείνων που πολέμησαν στην Κρήτη, αλλά  και σε κάθε ενδιαφερόμενο βέβαια. Με βάση τις αρχές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται υπεύθυνα για φρικαλέα εγκλήματα πολέμου από Ναζιστές στην Κρήτη και ξένοι στρατιωτικοί που έρχονται για διάφορες αποστολές στο νησί μας.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι ενημερώσαμε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης Κρητών για το τι περιμένει η Εταιρεία μας από αυτούς (1. Να γίνει γνωστή στους απόδημους η ίδρυση της Εταιρείας. 2. Να μας γνωρίσουν τυχόν ονόματα συγγενών τους, που μαρτύρησαν στην Αγιά. 3. Να μας στείλουν παντός είδους δημοσιεύματα από τις χώρες τους, σχετικά με τον Πόλεμο στην Κρήτη, προκειμένου να δημιουργηθεί επιστημονικό Αρχείο στην Αγιά).
Το Διοικ. Συμβούλιο της Εταιρείας εκφράζει και από τη θέση αυτή θερμές ευχαριστίες προς τον Εμμ. Κουγιουμουτζή και τους αδελφούς Κρήτες της Διασποράς για το ενδιαφέρον τους, καθώς και την εφημερίδα σας για τη φιλοξενία.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας
Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.