Μουσείο Τυπογραφείας

Για τις ασφαλείς μετακινήσεις των εκπαιδευτικών

Κύριε διευθυντά,
τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν για άλλη μια φορά και τα Χανιά είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου και τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές του νησιού. Γέφυρες κατέρρευσαν, τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χωριά να έχουν αποκλειστεί. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και σε άλλες υποδομές, λαϊκές κατοικίες, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
Για άλλη μια φορά λαϊκές οικογένειες, εργαζόμενοι και όσο αφορά στο σωματείο μας εκπαιδευτικοί, που μετακινούνται απ’ άκρη σε άκρη του νομού για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών, βιώνουν στο πετσί τους την παντελή έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη Ε.Ε., κυβέρνησης και Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δεν υλοποιούνται, γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του νομού μας υπάρχει ακόμα σοβαρός κίνδυνος στη μετακίνηση όλων των εργαζομένων ιδιαίτερα στις μετακινήσεις προς και από Κίσσαμο αλλά και στις περιοχές του δήμου Καντάνου – Σελίνου. Μάλιστα μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Πλατανιά στην παλιά Εθνική Οδό, ουσιαστικά δεν υπάρχει ασφαλής διέλευση μιας και το κομμάτι του ΒΟΑΚ που είχε κλείσει μετά τις βροχές του Ιανουαρίου ναι μεν άνοιξε με ευθύνη της Τροχαίας αλλά με τη σημείωση πως οι οδηγοί περνούν ΜΕ ΔΙΚΗ τους ΕΥΘΥΝΗ!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκπαιδευτικοί, που μετακινούνται σε αυτές τις περιοχές καθημερινά, βρέθηκαν σήμερα το πρωί στα Γραφεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας το αυτονόητο: Να βρεθεί λύση ώστε να μη διακυνδυνεύσουμε τις ζωές κανενός συναδέλφου. Να σημειώσουμε πως στην πλειοψηφία τους τα σχολεία αυτών των περιοχών στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς που μένουν στα Χανιά και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια της μετακίνησής τους
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μετέβησαν στην Αντιπεριφέρεια όπου σε συνάντηση με τον αντιπεριφεριάρχη κ. Βουλγαράκη ζητήσαμε είτε να διασφαλιστεί πως οι μετακινήσεις θα γίνονται με ασφάλεια είτε να υπάρξει ανακοίνωση που να αποτυπώνει την κατάσταση όπως είναι στην πραγματικότητα: ότι δεν υπάρχει ασφαλής διέλευση των οχημάτων από και προς τις περιοχές του Δήμου Κισσάμου.
Οι αποφάσεις των δήμων Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου να ανοίξουν τα σχολεία των περιοχών τους μην υπολογίζοντας την ασφαλή προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτά, ουσιαστικά υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να πάνε στα σχολεία, χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι θα γυρίσουν στις οικογένειές τους ασφαλείς. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ανεύθυνες αποφάσεις που δεν υπολογίζουν τους εργαζόμενους.
Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα απέναντι στις κακόβουλές ανακοινώσεις και τους υπαινιγμούς που υπήρξαν εναντίον των εκπαιδευτικών από την πλευρά του δήμου Κισσάμου και με έμμεσο τρόπο και από την πλευρά του δήμου Καντάνου – Σελίνου, ότι:
1) Αν υπάρχουν κάποιοι που τόσα χρόνια κρατούν όρθια τα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών και εξασφαλίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, διανύοντας καθημερινά πολλά χιλιόμετρα, για 680 ευρώ το μήνα, είναι οι εκπαιδευτικοί.
2) Κανείς από τους κυρίους και τις κυρίες που ασκούν διοίκηση στους συγκεκριμένους δήμους δεν δικαιούται να κουνάει το δάκτυλο στους εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα αυτοί που είχαν αφήσει τα σχολεία της περιοχή τους να ρημάζουν, όπως στο Σφακοπηγάδι και αυτοί που συναίνεσαν σε συγχωνεύσεις τμημάτων. Πρώτα να φροντίζουν να είναι εντάξει αυτοί στις υποχρεώσεις τους και στη συνέχεια να προσπαθούν να υποχρεώσουν τους εκπαιδευτικούς να παίξουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, για να μεταβούν στην υπηρεσία.
3) Αναρωτιόμαστε αν σήμερα κατά τη διάρκεια της νέας κατολίσθησης στον Κακόπετρο τύχαινε να περνούν από το σημείο μαθητές, γονείς ή εκπαιδευτικοί τι θα είχε συμβεί; Ποιος άραγε θα αναλάβει την ευθύνη αν υπάρξει ένα νέο δυστύχημα όπως στο Γεροπόταμο; Μήπως το με «δική τους ευθύνη» σημαίνει ότι όλοι αυτοί που σήμερα λοιδορούν τους εκπαιδευτικούς θα αποποιούνται κάθε ευθύνης;
4) Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την προσφορά για φιλοξενία του δήμου Σελίνου – Καντάνου αλλά θα θέλαμε να είχαμε δει την αντίστοιχη προθυμία και όταν τους επισημαίναμε ότι εκπαιδευτικοί στο δήμο τους διώκονται από τα σπίτια τους και μένουν σε σκηνές λόγω του ότι δεν βρίσκουν σπίτι, αφού όλα έχουν δοθεί στην Airbnb. Αυτή τη στιγμή η ευθύνη των δήμων δεν είναι να κάνει επικοινωνιακές προτάσεις. Είναι να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν σε τοπικούς άρχοντες μιας ευνομούμενης πολιτείας στα στοιχειώδη: την ασφαλή μετακίνηση των δημοτών και των εργαζομένων. Ελπίζουμε τέτοιες προτάσεις από όλους τους δήμους και στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Απαιτούμε:
Μέχρι να αποκατασταθεί η σύνδεση έστω και με τις γέφυρες του στρατού, να υπάρχει κάλυψη στους εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Να εξασφαλιστεί η πληρωμή των αναπληρωτών συναδέλφων.
Ο προϊστάμενος να καλύψει τους αναπληρωτές και μόνιμους συναδέλφους που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν θα ταξιδέψουν να παρουσιαστούν στις 8πμ στα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για το Δ.Σ.
του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων
O πρόεδρος Σεραφείμ Ρίζος

Ο γενικός Γραμματέας
Ζορμπάς Αχιλλέας

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.