Μουσείο Τυπογραφείας

Για την Αναγκαιότητα Δημιουργίας Τριών (3) ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη

Κύριε διευθυντά,
Οι τελευταίες εξελίξεις στο τελευταίο Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων (ΠΕΔ), σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στην Κρήτη, μας αναγκάζουν να επανέλθουμε στο θέμα, τονίζοντας τη σοβαρότητα του για όλους τους πολίτες, ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.
Όπως είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 23/10, μοναδική βιώσιμη λύση για την Κρήτη είναι να δημιουργηθούν τρεις (3) ΦΟΔΣΑ. Άλλη λύση πλην των τριών ΦΟΔΣΑ δε μπορεί να λειτουργήσει, καθώς ακόμα και δύο αν δημιουργηθούν, πρακτικά θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε συνένωση τους σε μία (1) μόνο ΦΟΔΣΑ, η οποία σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του τόπου μας στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η θέση μας για τρεις ΦΟΔΣΑ είναι ξεκάθαρη και αναγκαία για λόγους: α) οικονομικούς, β) αποτελεσματικότητας και γ) προστασίας του περιβάλλοντος. Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό και δεν είναι δυνατό να γίνεται πολιτική διαχείριση του ζητήματος αυτού με όρους ισορροπιών.
Επιβάλλεται οι θεσμικοί εκπρόσωποί μας, οι τέσσερις Βουλευτές Χανίων, εκ των οποίων οι δύο σε κρίσιμα Υπουργεία να πάρουν σαφή θέση, δεδομένου ότι υπήρχαν δεσμεύσεις, εκ μέρους όλων, για την αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ. Η απόφαση που θα ληφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι δεσμευτική για το μέλλον και για αυτό οι ευθύνες όλων είναι πολύ μεγάλες.
Η επιλογή συγκεντρωτικών μοντέλων δε μπορεί να αποτελέσει λειτουργική λύση στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Κρήτη. Η επιλογή ενός ή δύο μόνο φορέων διαχείρισης αποβλήτων σε επίπεδο Κρήτης, αντί να επιλύει προβλήματα θα τα εντείνει. Δεν μπορεί να γίνει συνένωση δομών με διαφορετική φιλοσοφία και με διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψουν δυσλειτουργίες, εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Οι Δημότες δικαιούνται να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καθαριότητας, οι θέσεις εργασίας στην καθαριότητα πρέπει να διατηρηθούν και να αυξηθούν, η προσέλκυση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και κονδυλίων είναι θεμελιώδους αξίας και δεν πρέπει να υποτιμώνται από κανέναν, αποδομώντας το υπάρχον κεκτημένο της ΔΕΔΙΣΑ, το οποίο αποκτήθηκε μετά από πολλούς αγώνες και διαχρονικές προσπάθειες.

Η ύπαρξη τριών ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη είναι κρίσιμη απόφαση και οι ευθύνες δεν πρέπει να μετατοπίζονται αλλά να αναλαμβάνονται από τους πολιτικούς άνδρες που εκπροσωπούν τον τόπο μας. Το περιβάλλον δε μπορεί να θυσιάζεται εις βάρος των Δημοτών μας.
Με εκτίμηση,
Ντουντουλάκης Μανώλης
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.