Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για τα κτήρια της Μεραρχίας

Κύριε διευθυντά
τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση για την απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, να παραχωρήσει τα κτήρια της Μεραρχίας σε αξιοποίηση.
Καταρχήν, η περιούσια που παραχωρήθηκε σε κάθε δημόσιο φορέα για να την διαχειριστεί, ανήκει (στον Ελληνικό) λαό και πιο συγκεκριμένα στην ιστορία της εργασίας κάθε λαού και αυτό αφορά π.χ., ΑΕΙ, Νοσοκομεία, κ.ά., (F. Braudel, Cassalade,  I. Berend, κ.ά.).
Δηλαδή δεν μεταβιβάζεται ονομαστικά σε κάποιο άτομο, όπως η ιδιωτική περιουσία. Επιπλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι που τη διαχειρίζονται και αμείβονται από τον  κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους Ελληνες φορολογούμενους, οφείλουν να την αξιοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο.
Ο στόχος για να βγει η Ελλάδα από την υπανάπτυξη είναι, μεταξύ πολλών άλλων και η μείωση των εξόδων και του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα.  Κάθε δομής του δημοσίου.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HARVARD, ανάπτυξη και Κτηματική αξιοποίηση
Το 1ο Πανεπιστήμιο του κόσμου σε έρευνα, φήμη, καινοτομία, κ.ά. και προ παντός το 1ο Πανεπιστήμιο του κόσμου στην Διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών, (το 2ο μας αφορά μέγιστα), έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά και μεγαλειώδη σχέδια ανάπτυξης για τη διατήρηση της πρωτιάς του.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαγράφεται και το σχέδιο του Harvard στη συνοικία Allston στην Βοστόνη. Εκεί σε μια έκταση 850 στρεμμάτων, θα αναπτυχτεί από το ένδοξο Πανεπιστήμιο, μεταξύ πολλών άλλων και οι σχολές μηχανικών και εφαρμοσμένων επιστήμων (Paulson School of Engineering & Applied Sciences).
Αλλά το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η πρυτανεία του Harvard διόρισε τον Steven D. Fessler (κτηματομεσίτη) ως επικεφαλής όλων, από τώρα και στο εξής, σχεδίων κτηματικής και κτηριακής επέκτασης και ανάπτυξης. Όπως δήλωσε η πρύτανης του Harvard, Lawrence H. Summers, «διορίσαμε τον κ. Fessler ως επικεφαλής της ακίνητης περιουσίας του Harvard και όλων των προσπαθειών κτηματικής ανάπτυξης μας που έχουν στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας, της συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας, διότι φέρνει (brings) στο Harvard 30 χρόνια εμπειρία στην κτηματική ανάπτυξη, την οποία στερούμεθα». Ο κ. Fessler δεν είναι ούτε καθηγητής, ούτε διδάκτορας, αλλά πτυχιούχος πολιτικών επιστημών με μεταπτυχιακό στην κτηματομεσιτική διοίκηση.
Εκ μέρους της κας Summers και της συγκλήτου, τι καταπληκτικό μάθημα μετριοφροσύνης (βάση της επιστήμης), αλλά και εφαρμογής των αρχών του Α. Smith περί διαίρεση της εργασίας, και του D. Ricardo περί αξίας και ανταγωνισμού (μεταξύ εθνών βέβαια).
Ο κάθε ένας να δραστηριοποιείται σε ό,τι είναι καλύτερος για να έχει αξία η εργασία όλων. Και όχι “un peu de tout et rien du tout” (ο καθηγητής μας R. Barre). Με αυτό τον τρόπο θα έχουν δουλειά και άλλοι. Όχι μόνο υπάλληλοι των περιφερειών, ΟΤΑ, ΑΕΙ, κ.λπ., προ παντός σε τομείς που δεν γνωρίζουν τη λειτουργία τους: Marketing, Στρατηγική Ανάπτυξη, κλπ
Αλλα παραδείγματα ανάθεσης για σωστή αξιοποίηση, σε κτηματομεσίτες της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ των ΗΠΑ, είναι, μεταξύ άλλων, εκείνα του Kennesaw State Univesity (3ο σε μέγεθος στις ΗΠΑ),  και στην ΕΕ, μεταξύ άλλων, του γαλλικού HEC, 1η σχολή Management στην Ευρώπη.
Η ερχόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά αυτήν τη δυνατότητα ανάθεσης. Οπως έλεγε και ο καθηγητής J. Klafter, πρύτανης του Tel Aviv University, στο συνέδριο (2014) του Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Paris 1, με θέμα “invention et innovation” (ανακάλυψη και καινοτομία), “I am neither a manager nor a business man”!! Και όμως είναι παγκόσμια κορυφή στην ειδικότητά του.
Σχετικά με τις ενέργειες του Πολυτεχνείου Κρήτης και τα κτήρια της Μεραρχίας, και για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που παρακινεί τόσες παρεμβάσεις και αντιδράσεις, θα πρέπει, όπως σε πολλές πόλεις στην ΕΕ να γίνει ένα δημοψήφισμα μεταξύ των δημοτών Χανίων. Οι τοπικές και κεντρικές αρχές να αναλάβουν τη διαδικασία, αν προβλέπεται. Αν όχι να δημιουργηθεί. Ονομάζεται: εργαλεία για την επέκταση της Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Μανώλης Ντουρουντάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα